Εξοργισμένοι οι Γερμανοί με τον ορθόδοξο άξονα Αθήνας-Μόσχας-Βελιγραδίου
DIE WELT: "ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΠΡΟΣ ΜΟΣΧΑ" - ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ Α.ΤΣΙΠΡΑ
Εξοργισμένοι φέρεται να εμφανίζονται οι Γερμανοί με τον σερβικό λαό ο οποίος όπως και ο ελληνικός “κοιτάζει” προς την Μόσχα αδιαφορώντας για την “παροιμιώδη” γερμανική “γενναιοδωρία” και τα ευρωπαϊκά δάνεια προς το Βελιγράδι.
Φυσικά η ενόχλησή τους έχει να κάνει και με την επίσκεψη Α.Τσίπρα στο Βελιγράδι στις αρχές Μαΐου, αφού οι Γερμανοί διαβλέπουν ορθόδοξο άξονα Αθήνας-Μόσχας-Βελιγραδίου.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει πολλά στη Σερβία, αλλά και πολλοί κάτοικοι της χώρας αυτής εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στυλοβάτης της χώρας τους είναι η Ρωσία”
αναφέρει “αφρίζοντας” η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
“Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το Μάιο του περασμένου έτους, η ΕΕ βοήθησε τις σερβικές περιοχές δίνοντας μια σημαντική οικονομική υποστήριξη, και αυτό ήταν ένα μόνο μέρος των € 12 δισεκατομμυρίων που η Σερβία έλαβε από την ΕΕ το 2007”.
Οι Βρυξέλλες δαπανούν πολλά χρήματα, «για να βοηθήσουν αυτή τη χώρα να βρει το δρόμο της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα», γράφει η εφημερίδα. Δεν στέλνουν βοήθεια οι Γερμανοί δίνουν δάνεια από τα οποία θα απαιτήσουν την πλήρη υποδούλωση των Σέρβων όπως την απαιτούν και από τους Έλληνες.
“Όσον αφορά τις σερβικές αρχές, εδώ και καιρό έχουν κάνει την επιλογή τους. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ το 2020. Η κυβέρνηση στο Βελιγράδι έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει να ανοίξει τον πρώτο γύρο των συνομιλιών με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Σερβική ηγεσία σκοπεύει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ”.
“Ωστόσο, η τελική απάντηση στο ζήτημα της προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δώσει την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Αλλά η συμπάθειά του σερβικού λαού για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει εκφραστεί και τόσο καθαρά. Σύμφωνα με έρευνες, την ένταξη στην ΕΕ είναι έτοιμοι να την υποστηρίξουν , μόνο το 44% του πληθυσμού της Σερβίας”.
“Την ίδια στιγμή ο πιο δημοφιλής ξένος πολιτικός για τους Σέρβους είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν” σύμφωνα με την εφημερίδα.
“Παρά το γεγονός ότι η χώρα ευρίσκεται στην παρούσα οικονομική στιγμή υπό την επιρροή της ΕΕ , οι Σέρβοι πολίτες είναι πιο πρόθυμοι να συμφωνήσουν με τη Ρωσία παρά με την ΕΕ, και ο κύριος λόγος”, σύμφωνα με δημοσιογράφο της Die Welt, έγκειται στη στάση της Ρωσίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
“Η πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 και σήμερα η δημοκρατία αναγνωρίζεται από περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο, αλλά ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί από την Σερβία. Έτσι, το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να αποτελεί δυνητική εστία δυνητικής σύγκρουσης. Και δεδομένου ότι η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου αυτό για τους Σέρβους γέρνει την πλάστιγγα της υποστήριξης προς την Μόσχα”.
Το Κόσοβο με τα δεκάδες μοναστήρια, η ορθοδοξία, η κοινή σλαβική καταβολή με τους Ρώσους αποτελούν για τον σερβικό λαό διαχρονικές αξίες . Οι σχέσεις άλλωστε και με την Ελλάδα εδράζονται στην θρησκεία και τους κοινούς αγώνες του παρελθόντος.
Πριν δύο ημέρες κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μόσχα οι Ευρωπαίοι εταίροι έπαθαν παράκρουση βλέποντας να συνομιλούν ο Α. Τσίπρας και ο Β.Πούτιν. Φοβούνται όσο τίποτα στον κόσμο την πιθανή δημιουργία ενός άξονα των ορθόδοξων χωρών ( Ρωσία , Ελλάδα ,Σερβία) που πιθανόν μέλλον να περιλαμβάνει και την Βουλγαρία και την Αρμενία.
Μια τέτοια γεωπολιτική στροφή η οποία θα είχε τη στέρεα βάση της Ορθοδοξίας θα αποτελούσε καταστροφή για τα νεοταξίτικα υπερεθνικά κέντρα των Βρυξελλών,Ουάσιγκτον, και Βερολίνο καθώς δεν θα μπορούσαν να υποδουλώσουν Ελλάδα, και Σερβία με όπλο το ευρώ.
Η επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Σερβία θα ενεργοποιήσει τον ορθόδοξο άξονα Αθήνας –Βελιγραδίου, λίγο αργότερα από το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.
Είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ άλλοτε να ξανα-ενεργοποιηθεί η παλαιά συμμαχία Ελλάδος-Σερβίας και Ρωσίας . Στόχος η δημιουργία του νέου “South Stream” που θα αλλάξει για πάντα τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στα Βαλκάνια αλλά και η αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού που τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε μια πολιτιστική και θρησκευτική επίθεση άνευ προηγουμένου.
Αυτό το σημαντικό κεφάλαιο να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σερβία. Τα ενεργειακά σχέδια απαιτούν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αμυντικές συμμαχίες για να τα διασφαλίζουν.
Mια συμμαχία Σερβίας – Ελλάδος έχει πολλαπλά οφέλη, αφού βάζουν στη μέση στην κυριολεξία τα Σκόπια (τον οποίων το στρατό τον χρηματοδοτεί η Τουρκία) αλλά και αποσοβεί τον αλβανικό κίνδυνο, καθώς πέραν του τουρκικού επεκτατισμού υπάρχει και συντηρείται από την Άγκυρα και ο αλβανικός.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισκεφθεί τη Σερβία στις αρχές του Μαΐου.
Οι Γερμανοί παραδοσιακά πάντοτε στρεφόντουσαν εναντίον της Ορθοδοξίας (ανελέητο κυνήγι του κλήρου επί βασιλειας Όθωνα) και πάντοτε τασσόντουσαν υπέρ της τουρκικής πολιτικής είχαν δε τεράστια παρασκηνιακή συμμετοχή στις σφαγές των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου..
Πολλοί στην ΕΕ ενοχλούνται διότι ο κατά δήλωση του παρελθόντος άθρησκος πρωθυπουργός Α.Τσίπρας (αν και φαίνεται κατόπιν βιωμάτων και ωρίμανσης αυτό να αλλάζει) έχει κατανοήσει τη σημασία και τη δύναμη της Ορθοδοξίας ακόμα και στην γεωπολιτική διάσταση, κάτι που οι προηγούμενοι “βαθιά” θρησκευόμενοι Έλληνες πολιτικοί ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr