Η δήλωση-προειδοποίηση του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού, Νμίτρι Ρογκόζιν, ότι “Τα ρωσικά άρματα μάχης δεν χρειάζονται βίζα για να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη” σε σχετική ερώτηση για τις κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ απλά επιβεβαιώνει το αίσθημα στρατιωτικής υπεροχής που πλέον διακατέχει τη ρωσική πολιτική ηγεσία μετά την εισαγωγή σε υπηρεσία στο ρωσικό Στρατό για πρώτη φορά παγκοσμίως της 4ης γενιάς αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ.

Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα κατάφερε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ να σχεδιάσει, αναπτύξει, δοκιμάσει και να θέσει σε μαζική παραγωγή εξ ολοκλήρου νέους τύπους τεθωρακισμένων τα οποία, βάσει των προδιαγραφών και των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών, δεν είναι υπερβολικό να σημειωθεί ότι αλλάζουν τον τρόπο που ξέραμε τον πόλεμο στις χερσαίες συγκρούσεις!

Γιατί; Διαβάστε την απάντηση στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα

Τα δύο οχήματα της οικογένειας Armata (T-14 και T-15), το ΤΟΜΑ Kugranets, το ΤΟΜΠ Bοοmerang αλλά και το νέο Α/Κ σύστημα πυροβολικού Koalitsiya-SV στην παρέλαση της ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου στη Μόσχα για την 70η επέτειο από τη λήξη του Β΄ ΠΠ είχαν ως αποτέλεσμα ένα πραγματικό σοκ για τους Δυτικούς, καθώς στα χιλιάδες οχήματα που αναμένεται  να παραχθούν την επόμενη διετία, θα έπρεπε να προστεθούν ακόμα 10.000-15.000 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης Τ-90ΜS, Τ-72ΜS, νέα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, εκσυγχρονισμένα TOMA BTR-82 και ΒΜΡ-2 κλπ.

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορείτε να διαβάσετε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα όλα τα επαναστατικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά και τις πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις που εμφανίστηκαν ενσωματωμένα στα νέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα του ρωσικού Στρατού, τα οποία αλλάζουν τον τρόπο του μάχεσθαι στις χερσαίες συγκρούσεις.

Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:

ΗΝΙΟΧΟΣ 2015: Συμμαχική η σχέση Ελλάδας-Ισραήλ πλέον…

Ο φετινός «Ηνίοχος», η μεγάλη αεροπορική άσκηση της ΠΑ, ήταν ξεχωριστός για πολλούς λόγους. Ένας από τους κυριότερους ήταν οι διεθνείς συμμετοχές αλλά και η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά διάρκειά του.

Οι προσπάθειες των επιτελών του ΓΕΑ για να μετεξελιχθεί αυτή η Εθνική Αεροπορική άσκηση σε διεθνή αλλά και για να αναβιβαστεί η 117ΠΜ σε διεθνές κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την ισραηλινή αεροπορία πέρασε πλέον σε τακτικό επίπεδο, ενώ υπήρξε και συνεργασία με επίγειες μονάδες της αμερικανικής Αεροπορίας.

ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΥΦΕΚΙΑ: Θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο βασικό φορητό όπλο των ΕΕΔ;

Οι με καταιγιστικό ρυθμό προσπάθειες εκσυγχρονισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα μπορούσαν να αφήσουν εκτός πορείας ανανέωσης υλικού και εξοπλισμού τον απλό στρατιώτη. Έτσι, σε μια συνολική πρόταση η οποία υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα, αποφασίστηκε η ενίσχυση της ικανότητας μάχης με νέες τεχνολογίες μέσω της χρήσης του ολοκληρωμένου προγράμματος «στρατιώτης του μέλλοντος» του προγράμματος Ratnik.

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ «ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ» “Commando Hubert”: Η μονάδα με τα «χίλια πρόσωπα»

Από τις παραλίες της Νορμανδίας στις ερήμους του Αφγανιστάν

Η μονάδα “Commando Hubert” συνιστά μια από τις 8 μονάδες που απαρτίζουν τις ειδικές δυνάμεις του γαλλικού Ναυτικού. Πρόκειται για την πλέον επίλεκτη μονάδα του Ναυτικού η οποία μπορεί να δράσει στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα, καθώς όλα τα μέλη της είναι πιστοποιημένα για ελεύθερες πτώσεις, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα τελευταίας τεχνολογίας φορητά όπλα.

Πρόκειται για τη μονάδα με τα «χίλια πρόσωπα» καθώς όσο άνετα επιχειρεί στο νερό και κάτω από αυτό, το ίδιο μπορεί να κάνει και στην ξηρά έως και στα πιο εχθρικά περιβάλλοντα, όπως αυτό του Αφγανιστάν ή της Α. Αφρικής αλλά και να πολεμήσει το ίδιο καλά σε πόλεις και σε κλειστούς χώρους.

«NOBLE DINA 2015»: Επίδειξη ισχύος Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ στην Av.Μεσόγειο

Με σαφείς στρατηγικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, η πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 15» με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και της Αεροπορίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 29 Απριλίου έως 14 Μαΐου 2015.

P-3 ORION ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ: Αυτό είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης

Το πρόγραμμα Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) για το Πολεμικό Ναυτικό φιλοδοξεί εδώ και αρκετά χρόνια να καλύψει μια καίρια επιχειρησιακή απαίτηση, αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ασκεί θαλάσσιο έλεγχο και επιτήρηση θαλάσσιων οδών στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο!

Με την Τουρκία να έχει αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά το ρόλο αυτό –και μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ– τα τελευταία 6 χρόνια, η πίεση για αποκατάσταση της ικανότητας αυτής από το ΠΝ σήμερα είναι τεράστια, ενώ εξίσου πολυδαίδαλη είναι και η διαδρομή του πολύπαθου προγράμματος που φαίνεται ότι –επιτέλους– οδεύει προς υλοποίηση!

F-16C/D Block 30: Επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης και της πρώτης γενιάς Fighting Falcon

Με δεδομένο το έλλειμμα στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος με την Τουρκία, την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της THK και την πλήρη αδυναμία υλοποίησης προγράμματος Νέου Μαχητικού, η ΠΑ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι χωρίς να έχει καμία πολυτέλεια απώλειας περαιτέρω χρόνου. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών

F-16 φαίνεται πλέον ως η μόνη ρεαλιστική μέθοδος ανάκτησης των ισορροπιών που αν και αρχικά εστίαζε κυρίως στα Block 50 και 52+ ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρηθεί και προς την κατεύθυνση ανάκτησης δυνατοτήτων για τον πολύτιμο στόλο των 30 μαχητικών F-16 Block 30 που απέμειναν από την αρχική προμήθεια Peace Xenia I το 1988.

Διαβάστε ακόμη στο ένθετο ΓΕΩ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ: Ποιος είναι ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου

Ύστερα από 70 ολόκληρα χρόνια στρατιωτικής αφάνειας, η Ιαπωνία, εκμεταλλευόμενη ορισμένα «παραθυράκια» στο ειρηνιστικό σύνταγμά της, ξαναχτίζει τη στρατιωτική της ισχύ και επιστρέφει δυναμικά στο «ζωτικό χώρο» της που δεν είναι άλλος από τη Νότια Σινική Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο, στα μέρη αυτά είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις πληγές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποια είναι τα σχέδια της Ιαπωνίας και ποια στάση θα κρατήσουν Κίνα και ΗΠΑ σε μια περιοχή όπου υπάρχουν τα πιο αμφισβητούμενα νερά του κόσμου;

Ο ΠΑΡΑΓΩΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ & ΔΥΣΗΣ

Η Ρωσική Ομοσπονδία δεσπόζει κεντρικά και βορειοανατολικά της Ευρασιατικής υπερ-ηπείρου, έχοντας τη μεγαλύτερη εδαφική έκταση από οποιοδήποτε άλλο κράτος της Γης, κάτι που καταδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι στην αχανή αυτή επικράτεια υπάρχουν εννέα διαφορετικές χρονικές ζώνες! Συνεπώς, η Ρωσική Ομοσπονδία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του σημαντικότατου χερσαίου γεωγραφικού χώρου που είναι γνωστός ως ‘‘Heartland’’ και ο οποίος προσφέρει προβάδισμα στον αγώνα για κυριαρχία στην Ευρασία.

ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ EUGENIO DI SAVOIA: Το ιταλικό πολεμικό που εντάχθηκε στο ΠΝ ως αποζημίωση για τη βύθιση του εύδρομου «ΕΛΛΗ»

Το ιταλικό καταδρομικό Ευγένιος της Σαβοΐας (Eugenio di Savoia) μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι όμως το σκάφος που αντικατέστησε την απώλεια του εύδρομου ΕΛΛΗ το οποίο τορπιλίστηκε στις 15 Αυγούστου του 1940 από ιταλικό υποβρύχιο. Το σκάφος ναυπήγησης 1935 αποτέλεσε έτσι μια ελάχιστη ιταλική πολεμική επανόρθωση για το απολεσθέν ελληνικό σκάφος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ