Στο “παρά 1′”  για επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων έφτασε η κατάσταση σε παραμεθόριο νησί του Αιγαίου (κοντά στα Ιμια), όταν οι χιλιάδες λαθρομετανάστες πριν μερικές ημέρες πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα και κατέβασαν την ελληνική σημαία.

Οπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΣ στο pronews.gr, ο διοικητής άμυνας νήσου (ΔΑΝ) του συγκεκριμένου νησιού έθεσε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής την μονάδα (Τάγμα Εθνοφυλακής) και ετοιμάστηκε για επέμβαση προκειμένου να προστατέψει τα δημόσια κτίρια, αφού οι λαθρομετανάστες είχαν αναλάβει πλέον τον έλεγχο της πρωτεύουσας του νησιού και η αστυνομία πολιορκείτο στο κτίριο που στεγάζεται.

Οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους και ορισμένοι είχαν προχωρήσει στην προειδοποιητική ρίψη δυναμιτών από αυτούς που χρησιμοποιπούνται στα λατομεία, κοντά σε συγκεντώσεις λαθρομεταναστών.

Η κατάσταση κινδύνευε να εξελιχθεί πολύ άσχημα, με ιδιαίτερα πιθανό το λουτρό αίματος με οτι αυτό θα συνεπαγόταν όχι μόνο για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την διεθνή εικόνα τυ νησιού και της χώρας.

Τότε ο ΔΑΝ πρότεινε στην ανώτερη διοίκηση να βγει από το στρατόπεδο η μονάδα και να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης προκειμένου να “σπάσει” η πολιορκία του αστυνομικού τμήματος και να καταστεί δυνατός ο περιορισμός των λαθρομεταναστών σε συγκεκριμένο χώρο.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον ΔΑΝ βάσει και των όσων είχε δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο, προ του δημοψηφίσματος, για δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβουν αποστολές εσωτερικής ασφάλειας κατά ξένων στοιχείων.

Οταν, όμως, το αίτημα έφτασε στο τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο Π.Καμμένος το απέρριψε, παρά το γεγονός της κρισιμότητας της κατάστασης, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θύματα, καθώς το στρατιωτικό προσωπικό της συγκεκριμένης μονάδας δεν ήταν εκπαιδευμένο γα αποστολές εσωτερικής ασφάλειας, αλλά μόνο γαι αντιμετώπιση εχθρικών τμημάτων με “καθαρή” χρήση των μέσων που είχαν στην διάθεσή τους, δηλαδή των όπλων.

Αμέσως διατάχθηκε ο διοικητής της νήσου να μην επέμβει, απλά να παραμείνει σε επιφυλακή η μονάδα για να αντιμετωπίσει καταστάσεις ακόμα χειρότερες…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ