Την 17η Δεκεμβρίου 2007, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην Αθήνα, η ΙΒ ετήσια ημερίδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας στρατού ξηράς. Η εκδήλωση ασχολείται κάθε χρόνο με θέματα που απασχολούν την ψυχοκοινωνική μέριμνα στο στρατό ξηράς και ως στόχο έχει να βοηθήσει στην βελτίωση της μέριμνας προς τους υπηρετούντες στο στρατό με την βοήθεια της συνεργασίας των ειδικών της ψυχικής υγείας που διαθέτει ο στρατός.

Την 17η Δεκεμβρίου 2007, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην Αθήνα, η ΙΒ ετήσια ημερίδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας στρατού ξηράς. Η εκδήλωση ασχολείται κάθε χρόνο με θέματα που απασχολούν την ψυχοκοινωνική μέριμνα στο στρατό ξηράς και ως στόχο έχει να βοηθήσει στην βελτίωση της μέριμνας προς τους υπηρετούντες στο στρατό με την βοήθεια της συνεργασίας των ειδικών της ψυχικής υγείας που διαθέτει ο στρατός.

Η φετινή ημερίδα αφιερώθηκε ιδιαίτερα στην μελέτη της αυτοκτονίας και της μαζικής βίας. Για την καλύτερη επεξεργασία των θεμάτων προσκλήθηκαν,  ως ομιλητές ειδικοί από το πανεπιστήμιο, ενώ συμμετείχαν και ομιλητές από τις ψυχιατρικές κλινικές του στρατού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκπρόσωπος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, την δε έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ως εκπρόσωπος του κου Υπουργού Εθνικής Άμυνας ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κος Παναγιώτης Βούτος.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της ημερίδας ήταν τα ακόλουθα:

1. Η αυτοκτονία είναι μια έσχατη μορφή επικοινωνίας με τους άλλους, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί τρόπος για να αλλάξουμε αυτή την επικοινωνία σε όλες τις περιπτώσεις.

2. Η πίεση από το στρατό δεν έχει αιτιολογική σχέση με τις αυτοκτονίες και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να απενοχοποιηθούν οι διοικητές των στρατιωτικών μονάδων και να μην φοβούνται να υποβάλλουν αυτούς που έχουν στις διαταγές τους στην απαιτούμενη εντατική εκπαίδευση.

3. Η Ελληνική κοινωνία έχει μικρά ποσοστά αυτοκτονιών σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ τα ποσοστά αυτοκτονιών στις ένοπλες δυνάμεις είναι αντίστοιχα των άλλων στρατών.

4. Οι αυτοκτονίες που έγιναν στις ένοπλες δυνάμεις οφείλονται σε ψυχοπαθολογία (συναισθηματικές και άλλες ψυχικές διαταραχές)

5. Ευθύνη σε άλλους για την αυτοκτονία ενός ατόμου μπορεί να αποδοθεί μόνο αν υπάρξει αμέλεια στην απαιτούμενη φροντίδα προς το άτομο που κινδυνεύει να αυτοκτονήσει.

6. Μεγάλη σημασία έχει η ευαισθητοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τον έγκαιρο εντοπισμό και την κατάλληλη παραπομπή και χειρισμό του ανθρώπου που κινδυνεύει να αυτοκτονήσει.

7. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν διατηρηθούν και να εμπλουτισθούν υπηρεσίες παρέμβασης στην κρίση για ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων πριν αυτοί φθάσουν σε αυτοκτονία

8. Ενώ τα περασμένα χρόνια το προφίλ του ανθρώπου που μπορούσε να επιβιώσει καλά είχε αρκετά υστερικά στοιχεία, στις μέρες μας επιβιώνει καλύτερα αυτός που έχει ψυχοπαθητικά στοιχεία, γεγονός που εξηγεί την βίαια στροφή της καθημερινότητάς μας.

9. Τα θύματα της μαζικής βίας αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ψυχιατρικές δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται τόσο με τα βιώματα που είχαν εξ αιτίας της βίας, όσο και με την επάρκεια της εξωτερικής βοήθειας που λαμβάνουν.

10. Η επιτυχέστερη προσέγγιση των θυμάτων μαζικής βίας είναι η από πόρτα σε πόρτα βοήθεια.

11. Πολλά πρότυπα της καθημερινότητάς μας οδηγούν σε βίαιη και επιθετική συμπεριφορά τους ανθρώπους

12. Οι άνθρωποι που φροντίζουν τα θύματα της μαζικής βίας εκδηλώνουν και οι ίδιοι προβλήματα άγχους εξ αιτίας της παρατεταμένης επαφής τους με τα αποτελέσματα της βίας.

Πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλές τράπεζες:

Συνεδρία 1η με θέμα τις «αυτοκτονίες». Προεδρείο:

Πανούσης Ιωάννης, Τακτικός Καθηγητής Eγκληµατολογίας Tµήµατος Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών

Κόκκας Σταύρος, Αρχίατρος, Ψυχίατρος, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής, 414 ΣΝΕΝ

• «Αυτοκτονίες . Εισαγωγικά Σχόλια»

Μπότσης Αλέξανδρος, Ψυχίατρος, Ταξίαρχος ε.α. Επικεφαλής Τµήµατος Μελέτης Αυτοκτονιών και Βίας, Εθνικού Πανεπιστηµιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ)

• «Δεδοµένα από Εξετάσεις Πραγµατογνωµοσύνης που Έγιναν σε Περιπτώσεις Αυτοκτονιών στις Ένοπλες Δυνάµεις»

Αλεβιζόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστηµίου Αθηνών

•«Εγκληµατολογική και Επικοινωνιακή Προσέγγιση της Αυτοκτονίας»

Πανούσης Ιωάννης, Τακτικός Καθηγητής Εγκληµατολογίας Tµήµατος Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών

• «Διαχείριση της Κρίσης Μετά την Αυτοκτονία»

Μουγιάκος Θεόδωρος, Επίατρος Ψυχίατρος, Επιµελητής Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 ΣΝΕΝ

• «Στρατηγικές Πρόληψης για τις Αυτοκτονίες»

Κόκκας Σταύρος, Αρχίατρος Ψυχίατρος, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 ΣΝΕΝ

Συνεδρία 2η με θέμα την «μαζική βία». Προεδρείο:

Μπεργιαννάκη Δερµιτζάκη Ιωάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής

Πανεπιστηµίου Αθηνών

Κωφίδης Νικόλαος, Γενικός Αρχίατρος, Ψυχίατρος, Διευθυντής Ψυχιατρικής

Κλινικής 424 ΓΣΝΕ

• «Βίαιη και Επιθετική Συµπεριφορά»

Δηµέλλης Δήµος, Επίατρος Ψυχίατρος, Επιµελητής Ψυχιατρικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ

• «Ψυχιατρική και Μαζικές Καταστροφές»

Κωφίδης Νικόλαος, Γενικός Αρχίατρος Ψυχίατρος, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ

• «Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις σε Μεγάλες Καταστροφές στον Ελλαδικό Χώρο . Ερευνητικές Προσπάθειες»

Μπεργιαννάκη Δερµιτζάκη Ιωάννα Δέσποινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστηµίου Αθηνών

• «Διασώστες θυµάτων µαζικής βίας. Τα Πρώτα Εµπειρικά Δεδοµένα Από τις Ειρηνευτικές Αποστολές»

Τριανταφύλλου Θεώνη Φανή, Διδάκτωρ Πανεπιστηµίου Κρήτης, Κλινικός Ψυχολόγος 414 ΣΝΕΝ

• «Ο ρόλος της Τηλεφωνικής Γραµµής Ψυχολογικής Στήριξης στις Μαζικές καταστροφές. πρόταση Δηµιουργίας Οµάδας Παρέµβασης στη Κρίση»

Γιωτάκος Ορέστης, Αρχίατρος Ψυχίατρος, Επιµελητής της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 ΣΝΕΝ . Επιστηµονικά Υπεύθυνος της Τηλεφωνικής Γραµµής Ψυχολογικής Στήριξης των Ενόπλων Δυνάµεων

Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκτέθηκαν πόστερς με επιστημονικό περιεχόμενο σχετιζόμενο με το θεματολόγιο της ημερίδας. Συγγραφείς αυτών είναι ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές που υπηρετούν στο στρατό.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή στο κοινό, η δε συμμετοχή του κοινού ήταν ικανοποιητική. Μεγάλη πληρότητα του αμφιθεάτρου και αρκετή συμμετοχή υπήρξε στην συζήτηση μετά το τέλος των στρογγυλών τραπεζιών.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν με επιστημονικά στοιχεία τα θέματά τους και απάντησαν διεξοδικά σε όλες τις ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν.

Η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ημερίδας διανεμήθηκαν στους συνέδρους έντυπα: 1. Σχέδια  των εισηγήσεων των ομιλητών και τις περιλήψεις των πόστερς, 2. Σύντομος οδηγός προσέγγισης ανθρώπου που κινδυνεύει να αυτοκτονήσει, 3. Σύντομος οδηγός προσέγγισης ανθρώπου που γίνεται βίαιος και επιθετικός.

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πλήρες περιεχόμενο των ομιλιών με σκοπό να αποτελέσει εκπαιδευτικό βοήθημα για τους εκπαιδευόμενους ψυχολόγους στην ψυχιατρική κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων. Στην επόμενη ετήσια ημερίδα θα διανεμηθεί βιβλίο με το πλήρες περιεχόμενο των ομιλιών που έγιναν στη διάρκεια της φετινής ημερίδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ