Ταπεινωτικούς όρους “ειρήνης” από Μόσχα προς Άγκυρα: “Συγγνώμη, αποζημίωση και τιμωρία των ενόχων”
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ταπεινωτικούς όρους θέτει η Μόσχα στην Άγκυρα για να υπάρξει εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων που περιλαμβάνουν πληρωμή για το χαμένο Su-24, αποζημίωση στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου, επίσημη υποβολή συγγνώμης για το περιστατικό, τιμωρία των υπαίτιων και των ενόχων (εδώ προφανώς αναφέρουν τους πράκτορες Τουρκμένος που σκότωσαν αφού πρώτα βασάνισαν, τον Ρώσο πιλότο Όλεγκ Πεσκόφ), διαμέσου του πρεσβευτή της στην Άγκυρα Andrey Karlov.
Τους 3 όρους που θέτει η Μόσχα στην Αγκυρα για να ξεπερασθεί η ρωσο-τουρκική κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του μαχητικού SU-24 και ο θάνατος του πιλότου του από τουρκικά πυρά ενώ έπεφτε με αλεξίπτωτο, θέτει με συνέντευξη που παραχώρησε στη τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα, κ.Andrey Karlov.
Μιλώντας στην διπλωματική συντάκτρια της Cumhuriyet, κ. Duygu Guvenc απαρίθμησε τις κυρώσεις που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής από πλευράς της Ρωσίας, αποκάλυψε το περιεχόμενο των φορτηγών που βομβάρδισε η ρωσική Αεροπορία στα σύνορα της Συρίας και για τα οποία η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε τον πυροβολισμό από Τούρκο του Ρώσου πιλότου του αεροσκάφους SU – 24 ενώ αυτός επιχειρούσε να προσγειωθεί με αλεξίπτωτο, ενώ απάντησε και για τις αιτιάσεις για τη φωτογραφία με το Ρώσο ναύτη ο οποίος κρατούσε φορητό πυραυλικό σύστημα σε Ρωσικό πολεμικό πλοίο όταν διέσχιζε το Βόσπορο.
Συγκεκριμένα είπε:
Έθεσε τους όρους που είναι εκ των ουκ άνευ για εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού S-24.
Ο πρώτος είναι η απολογία (σ.σ.συγνώμη) από την τουρκική πλευρά για την κατάρριψη του αεροσκάφους που οδήγησε στο θάνατο του Ρώσου πιλότου. Ο δεύτερος αφορά στον εντοπισμό και τιμωρία των υπαιτίων και ο τρίτος να καταβάλει η Τουρκία αποζημίωση για τη βλάβη που προξένησε στη Ρωσία εξαιτίας του συμβάντος
Τους όρους αυτούς έθεσε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ.
«Αν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν οποιαδήποτε άλλη κίνηση δεν έχει νόημα», είπε ο Καρλόφ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ.
Ο Ρώσος πρέσβης Αντρέϊ Καρλόφ έθεσε το θέμα του δολοφόνου του Ρώσου πιλότου, τον οποίο η Μόσχα έχει “ταυτοποιήσει” και αναγνωρίσει.
Είναι ο Αλπασλάν Τσελίκ. «Ο Τσελίκ είναι αυτός που σκότωσε τον πιλότο μας. Το έκανε μάλιστα μπροστά στην κάμερα και έκανε και δηλώσεις και έδειξε και το αλεξίπτωτο του πιλότου», είπε ο Καρλόφ και πρόσθεσε πως ο πατέρας του Τσελίκ ήταν δήμαρχος σε τουρκική πόλη.
«Είναι εύκολο να αποκαλυφθεί ο επικεφαλής των ληστών που έκανε τη δήλωση για τον πιλότο μας, ο οποίος είναι Τούρκος και όχι Σύρος», κατέληξε.
– Σε ερώτηση για τις κυρώσεις της Ρωσίας, επεσήμανε ότι «οι εργασίες τους στο ζήτημα των νέων κυρώσεων συνεχίζονται» και απαρίθμησε τις σημαντικότερες εξ αυτών, όπως το πάγωμα των εργασιών της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής, το πάγωμα 3 συμφωνιών στον οικονομικό τομέα, την ακύρωση των πτήσεων Charter, τo το πάγωμα των εισαγωγών λαχανικών, την δυσκολία της εμπορικής δράσης του τουρκικών εταιριών (..)
– Σε ερώτηση γιατί η Ρωσία βομβάρδισε στα σύνορα τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ο Ρώσος Πρέσβης άφησε υπαινιγμούς για το περιεχόμενο του εν λόγω φορτίου, καθώς και για το ότι δεν είχαν τηρηθεί και οι σχετικές διαδικασίες για την δήλωση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.
– Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, τέλος, η απάντηση σε ερώτηση για τη διέλευση πλοίων από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι αυτή διέπεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ και τον Κανονισμό του 1983.
Και είπε ότι σε ερώτηση που απηύθυνε στο ΥΠΕΞ όταν κλήθηκε να παραστεί, για το ποια άρθρα έχουν εν προκειμένω παραβιασθεί, δεν έλαβε απάντηση. Στην συνέχεια υπενθύμισε μια φωτογραφία με ισπανικό πολεμικό στην Κωνσταντινούπολη οι στρατιώτες του οποίου έφεραν όπλα με το έμβλημα του ΝΑΤΟ. «Ο Ισπανός Πρέσβης κλήθηκε πριν από εμένα ή θα κληθεί στη συνέχεια; Οι στρατιώτες αυτοί δεν χαιρετούν, προστατεύουν το πλοίο τους. Αυτή είναι διεθνής πρακτική. Τι πιο φυσικό να προστατεύουμε τα πολεμικά μας πλοία μετά την 24η Νοεμβρίου;» προσέθεσε.