Tην ώρα που ευρωπαϊκές  χώρες είναι πιθανόν να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης στην Αθήνα τάσσονται υπέρ της επανεξέτασης του ζητήματος από την ΕΕ, τονίζοντας σε σχετικό αφιέρωμα στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ τις ζημιές που έχει υποστεί η ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία από τις κυρώσεις αυτές.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία μπλοκάρισε αιφνιδίως μια αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, λέγοντας ότι το θέμα αυτό απαιτεί περαιτέρω συζήτηση. 

Ο Ιταλός ηγέτης Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα μετάσχει στη κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, κατέστησε σαφές σε συνέντευξή του  ότι αναμένει μια ολοκληρωμένη συζήτηση του θέματος αυτού. «Είναι σαφές ότι έχουμε την ίδια θέση με ολόκληρη τη διεθνή δυτική κοινότητα αλλά νομίζω ότι αυτό το πακέτο κυρώσεων θα επανεξεταστεί, όχι εντός των επόμενων ωρών, αλλά των επόμενων μηνών», είπε.   Η ιταλική λέξη που χρησιμοποίησε για το «επανεξεταστεί» θα μπορούσε επίσης να σημαίνει «αναθεωρηθεί» ή «διορθωθεί λεπτομερώς».   Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι θα συζητήσουν το θέμα αυτό αύριο κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.   

Τι δηλώνουν σχετικά οι Έλληνες υπουργοί και προσωπικότητες:

Νίκος Κοτζιάς, υπουργός εξωτερικών: ” Η ΕΕ θα πρέπει να ξανασχεδιάσει τη θέση της στον 21ο αιώνα, και το ποια θέλει να είναι η θέση της. Να διαμορφώσει το όραμά της. Όσο προτάσσει την τιμωρία τρίτων, τις κυρώσεις σε βάρους τους και τα εμπάργκο, τόσο θα χάνει σε διεθνή επιρροή”.

Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός ενέργειας: ”Η διμερής συνεργασία στον τομέα της ενέργειας τίθεται σε μία νέα, γερή βάση που αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας. Η ανάπτυξη ενός νέου δικτύου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου (Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός) θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το σχέδιο έχει  στρατηγική αξία για τα δύο μέρη, και η προοπτική του δεν έχει ακυρωθεί, αντιθέτως υπάρχουν σκέψεις για διαφοροποίηση της όδευσής του”.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: “Μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ή χωρίς τη Ρωσία, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ολοκληρωμένη Ευρώπη. Πιστεύω, ότι εκφράζει το κοινό αίσθημα όλων των Ελλήνων η προσωπική μου επιθυμία, να είναι μέσα στο 2016 η στιγμή που θα απελευθερωθούν πλήρως οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας».

Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού : «Ως χώρα – μέλος της ΕΕ, τηρούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και την κοινοτική νομοθεσία, όμως  η Ρωσία  είναι μία δυναμική αγορά  για τον ελληνικό τουρισμό και στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε σταθερά μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια”.

Σίμος Κεδίκογλου, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά – αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου: «Το έτος 2016 μπορεί να αποδειχθεί σημαδιακή χρονιά για την επανεκίννηση των ελληνορωσικών σχέσεων, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Και πρέπει να ενισχύσουμε κάθε μορφή οικονομικής συνεργασίας. Ως προς τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αυτές σίγουρα πρέπει να επανεξεταστούν. Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στην κρίση της Συρίας».

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ: ”Θεωρούμε ότι η περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας περνά μέσα από την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν σύντομα θετικές αποφάσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση των εξαγωγικών ροών προς τη Ρωσία”.

Ο στρατηγός και τέως υπουργός  άμυνας Φράγκος Φραγκούλης: «Η Ελλάς εμύησε τον ρωσικό λαό στην Ορθοδοξία, και η Ρωσία το ανταπέδωσε μέσω των Ιωάννη Καποδίστρια και Αλέξανδρου Υψηλάντη, στην εκ τέφρας αναγέννηση του Ελληνισμού. Με την επανάσταση του 1821 και τη Φιλική Εταιρεία, που ανδρώθηκε στην Οδησσό.  Η Ελλάδα να απαντήσει πως έχει δική της εθνική εξωτερική πολιτική. Και νοημοσύνη. Στον τρομοκράτη της περιοχής και σε αυτόν που σε έχει απειλήσει με casus belli, δεν συμπαρίστασαι με τίποτα.

Ο στρατηγός και τεως Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς: «Η Ευρώπη απαιτείται να αντιληφθεί ότι η πραγματική ολοκλήρωσή της δεν βασίζεται στην απομόνωση, αλλά στην ισότιμη ένταξη της Ρωσίας στο κοινό σύστημα ασφαλείας και ανάπτυξης.  Αρνητικοτατες ειναι  οι συνέπειες των κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας στον τομεα της ελληνορωσικης αμυντικής συνεργασίας, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των οπλικών συστημάτων του Στρατού μας ειναι ρωσικής προσελεύσεως. Οι κυρώσεις στον τομέα αυτο καταλήγουν σε αυτοεμπαργκο κατα της εθνικής άμυνας της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ