«Συρία, ο κοντινός μας άγνωστος»: Ένα δραματικά επίκαιρο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας πριν 13 χρόνια
”Συρία, ο κοντινός μας άγνωστος”, είναι το βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ πριν από 13 χρόνια, ένα βιβλίο που σήμερα καθίσταται δραματικά επίκαιρο, αλλά και χρήσιμο για να κατανοηθεί το πως έφτασε η χώρα αυτή στην τραγική σημερινή της κατάσταση.
Συγγραφέας, ο διπλωμάτης καριέρας Δημήτρης Παπανδρέου, πτυχιούχος της Φιλοσοσοφικής Αθηνών (Τμήμα Ιστ.-Αρχαιολ.), με σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.
Ο Δημ. Παπανδρέου υπηρέτησε, ανάμεσα στα άλλα, στην ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό, και πιό πρόσφατα στη θέση-φωτιά του προξένου της Ελλάδος στην φλεγόμενη Μαριούπολη.
Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε εκείνη την περίοδο, τον Νοέμβριο του 2011, “….αχτίδα φωτός για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας αλλά και για τα συμφέροντα της Ελλάδας αποδείχθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Δημήτριος Παπανδρέου, αφού σε 2 μήνες ανέστρεψε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στην περιοχή, αναγεννώντας την ελπίδα”.
Μετά από τρία χρόνια οι Έλληνες της Ουκρανίας αισθάνθηκαν και πάλι την πατρίδα δίπλα τους, το Ελληνικό Προξενείο συμμετείχε και πάλι στη ζωή των Ελλήνων της περιοχής και ο αεικίνητος Παπανδρέου βρισκόταν αδιάλειπτα στα ελληνικά χωριά της περιοχής.
Ο Δημήτρης Παπανδρέου ανέπτυξε τότε σειρά πρωτοβουλιών:
– Για την μόνιμη λειτουργία αεροπορικής σύνδεσης Μαριούπολης – Θεσσαλονίκης – Αθήνας
– Για την προώθηση της επιχειρηματικής και επενδυτικής Ελληνικής διείσδυσης στην περιοχή
– Για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.
Επιστρέφοντας στα της Συρίας και του σχετικού βιβλίου του Δ. Παπανδρέου, αντιγράφουμε μέσα από τις σελίδες του:
”Η Συρία αποτελεί για πολλά χρόνια τον «γρίφο» της Μέσης Ανατολής, καταλαμβάνοντας μια θέση κλειδί στην περιοχή και δεσπόζοντας στην Αραβοϊσραηλινή αντιπαράθεση. Εκτός της θέσης της όμως, η χώρα αυτή αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση ενός κοσμικού ανεκτικού κράτους στον αραβικό κόσμο, ενσωματώνοντας αρμονικά από την ίδρυση του ακόμα, διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες που δημιουργούν ένα μοναδικό παράδειγμα ομαλής συμβίωσης. Μετά τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ, το 1982, γα την κοιλάδα Μπεκάα στο Λίβανο, η Συρία βρίσκεται ουσιαστικά σε διεθνή απομόνωση και θεωρείται μια από τις ταραχοποιούς χώρες του κόσμου, προκαλώντας το εμπάργκο των ΗΠΑ. Ποια όμως είναι η πραγματική εικόνα της Συρίας που έχει δαιμονοποιηθεί από τη Δύση;
Η Συρία μόλις πρόσφατα άλλαξε ηγεσία. Η σιδερένια πυγμή του Χαφέζ Άσαντ που κυβέρνησε τη χώρα για σαράντα περίπου χρόνια, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην πολιτική της χώρας, αλλά και στις διεθνείς της σχέσεις. Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, Δημήτρης Παπανδρέου, είναι διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε στην Συρία μέχρι πρόσφατα, έχοντας την ευκαιρία να μελετήσει από πρώτο χέρι το συριακό σύστημα και να παρατηρήσει τις αλλαγές που αργά, αλλά σταθερά, επιφέρει στην κοινωνία η πολιτική του διαδόχου του Χαφέζ Άσαντ και γιου του, Μπασσάρ Άσαντ. Δεν αποτελεί λοιπόν το βιβλίο αυτό μια θεωρητική μελέτη ή μια ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης εξ αποστάσεως.
Είναι μια εκ των έσω αναφορά σε ένα εν πολλοίς άγνωστο θέμα στη Δύση που καλύπτει με ενάργεια σε όλο του το φάσμα, από το γεωπολιτικό του μέρος, μέχρι την ζώσα καθημερινότητα. Πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο, και γι’ αυτό το λόγο πολύτιμο για κάθε μελετητή, αλλά και κάθε πολίτη, που ενδιαφέρεται για τον ιδιαίτερα επιβαρημένο με συνεχή ένταση και συγκρούσεις χώρο της Μέσης Ανατολής. Η μελέτη αυτή τοποθετεί την χώρα μέσα στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, με έναν μοναδικό και ενδελεχή τρόπο καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα της, και την αλληλεπίδραση που η χώρα αυτή έχει στην ευρύτερη περιοχή. Περισσότερο όμως από οτιδήποτε άλλο, το βιβλίο αυτό μπορεί να δώσει έναυσμα για νέα ερωτήματα για τη θέση της Συρίας στο νέο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Μέσης Ανατολής, και τις ανακατατάξεις που αναμένονται”.
Το βιβλίο αυτό του Δημήτρη Παπανδρέου εκτιμούμε πως παραμένει επίκαιρο και πολύτιμο συνάμα σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί βαθύτερα με το προφίλ της σπαρασσόμενης σήμερα χώρας και μπορείτε να το προμηθευτείτε και από τα γραφεία των εκδόσεών μας (Μέρλιν 8, Κολωνάκι).