Στην τελική ευθεία για υλοποίηση μπήκε το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ., όταν στις… I

Στην τελική ευθεία για υλοποίηση μπήκε το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ., όταν στις 17 Ιανουαρίου 2008 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπέγραψε την αρχική εντολή προμήθειας για 50.000 βλήματα επιχειρήσεων κινητικής ενέργειας (ΚΕ) και 30.000 βλήματα επιχειρήσεων χημικής ενέργειας (ΧΕ).

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 396 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την ικανοποίηση των μεσοπρόθεσμων απαιτήσεων του Ελληνικού Στρατού για τον εξοπλισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 2HEL που εντάσσονται σε αυξανόμενους αριθμούς σε υπηρεσία. Τα άρματα αυτά είναι εξοπλισμένα με το μήκους 44 διαμετρημάτων (44 cal.) L44 και το μήκους 55 διαμετρημάτων (55 cal.) πυροβόλο L55 αντιστοίχως. Η αρχική εντολή προμήθειας προβλέπει την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος μέσω διακρατικών συμφωνιών με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ: από τη Γερμανία και συγκεκριμένα τη Rheinmetall θα γίνει η προμήθεια των 50.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 ενώ από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την εταιρεία ΑΤΚ η προμήθεια των 30.000 περίπου βλημάτων χημικής ενέργειας M830A1. Σε επόμενες φάσεις αναμένεται η επικύρωση του τρόπου υλοποίησης της προμήθειας από το ΚΥΣΕΑ και εν συνεχεία η αποστολή προς τις αντίστοιχες δυο κυβερνήσεις αιτήσεων για προσφορά (RfP). Στη συνέχεια και αφού πρώτα διεξαχθούν διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και καθεμίας των κυβερνήσεων των δυο χωρών, τα σχέδια των διακρατικών συμβάσεων θα υποβληθούν εκ νέου στο ΚΥΣΕΑ για την τελική επικύρωση.

Επισημαίνεται ότι, το ελληνικό πρόγραμμα πυρομαχικών αρμάτων σε αυτά τα μεγέθη είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και ότι εξίσου μεγάλη είναι η σημασία του για την ελληνική βιομηχανία. Με βάση τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΘΑ κύριος εμπλεκόμενος από ελληνικής πλευράς θα είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ (ΕΑΣ) τα οποία στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος θα αποκτήσουν σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΘΑ προκειμένου να διασφαλίσει το μέγιστο ποσοστό ελληνικής συμπαραγωγής, έχει ήδη προσδιορίσει τα απάρτια των πυρομαχικών τα οποία θα πρέπει να συμπαραχθούν στην Ελλάδα.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι άμεσες απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού το ΥΠΕΘΑ προβλέπει στο πλαίσιο του προγράμματος την «επί δωρεά δανεισμώ» παραχώρηση –ένα είδος ενδιάμεσης λύσης- 12.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας και 8.000 βλημάτων χημικής ενέργειας. Με την εξέλιξη αυτή, και μετά από πέντε χρόνια από την έκδοση της αρχικής εντολής προμήθειας το 2003, μπαίνει σε φάση υλοποίησης ένα από τα κρισιμότερα προγράμματα του ελληνικού Στρατού, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση των νέων αρμάτων μάχης.

Επισημαίνεται ότι το DM63 της γερμανικής Rheinmetall αφενός είναι ένα βλήμα κινητικής ενέργειας (ΚΕ) τύπου Διάτρησης Θωράκισης, Σταθεροποιούμενο με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους με Τροχιοδείκτη (Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot with Tracer-APFSDS-T) και ενιαία διατρητική ράβδο βολφραμίου. Η διαφορά του με το προγενέστερο DM53 έγκειται στη νέα προωθητική γόμωση που είναι πλέον ενισχυμένη για χρήση σε κάθε κλιματολογικές συνθήκες θερμοκρασίας.

Tο M830A1 της αμερικανικής ΑΤΚ αφετέρου, είναι βλήμα χημικής ενεργείας Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντιαρματικό, Πολλαπλής Χρήσης με Τροχιοδείκτη (High-Explosive Anti-Tank – Multi-Purpose Tracer-HEAT-MP-T), ενώ προσφέρει μεγαλύτερο βεληνεκές και ταυτόχρονα μικρότερο χρόνο πτήσης σε σύγκριση με τα προγενέστερα απλά βλήματα HEAT. Διαθέτει και αυτό απορριπτόμενο κέλυφος και πολεμική κεφαλή υποδιαμετρήματος, εφοδιασμένη με πυροσωλήνα με δυνατότητα ρύθμισης χρονικό/κρουστικό. Η πολεμική κεφαλή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε μια ευρεία γκάμα στόχων, ενώ παρέχεται με επιλογή θραυσματοποίησης κοίλης γόμωσης ώστε να είναι κατάλληλη για χρήση και εναντίον ελαφρά θωρακισμένων στόχων, οχυρωμένων θέσεων αλλά και ελικοπτέρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ