Ο Β.Πούτιν παρουσιάζει το όραμά του για τον κόσμο – Τέλος η κυριαρχία των ΗΠΑ – Ένωση με τη Ρωσία ζητά η Ν.Οσσετία
ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
O Β.Πούτιν παρουσιάζει το όραμά του για τον κόσμο αλλάζοντας το δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής το οποίο θα αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με το νέο δόγμα ο κόσμος πλέον είναι πολυπολικός, μπαίνει τέλος στην κυριαρχία των ΗΠΑ ενώ φέρεται ότι θα αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης σε περιοχές όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
O Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, έδωσε εντολή να αναπτυχθεί ένα νέο αναθεωρημένο πλαίσιο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον γνωστό στη Μόσχα ως “όραμα του Β.Πούτιν για τον κόσμο”.
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, μίας οργάνωνης για την βελτίωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι “καθώς αυτή η περίοδος αβεβαιότητας στις παγκόσμιες σχέσεις συνεχίζεται, δεν γίνεται να προσπαθούμε να απαντήσουμε μονομιάς σε κάθε ζήτημα που προκύπτει. Το να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια μαγική φόρμουλα για να επιλύσουμε κάθε πιθανό πρόβλημα είναι αδύνατον”.
“Μια γενική τάση φυσικά μπορεί να παρατηρηθεί και είναι κάτι που το δουλεύουμε για να αντανακλά τα θεμελιώδη δόγματα μας. Αυτό περιλαμβάνει τη ρωσική Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπό τις οδηγίες του προέδρου εργαζόμαστε σε μια νέα αναθεωρημένη έκδοση” τόνισε και πρόσθεσε:
“Το νέο δόγμα θα αντανακλά στην πραγματικότητα ότι ο κόσμος μετακινείται σε μια νέα πολυκεντρική αρχιτεκτονική δομή στην παγκόσμια πολιτική και πρέπει να τεθεί στη βάση της αλληλεπίδρασης των ηγετικών κέντρων ισχύος προς το συμφέρον των κοινών επιλύσεων των παγκόσμιων προβλημάτων”.
“Το όραμα το μοιράζονται πολλές χώρες και όπως και στα προηγούμενα στάδια της ιστορίας τίποτα δεν έρχεται αυτόματα στις διεθνείς σχέσεις και δεν υπάρχει εγγύηση ότι ένας θετικός φορέας θα επικρατήσει” ανέφερε ο Σ.Λαβρόφ.
“Θα είναι μια μεγάλη διαδικασία μετάβασης. Έχει παγκόσμια υποστήριξη, η εφαρμογή της όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα περιλαμβάνει μια εργασία πρωτοφανούς πολυπλοκότητας που θα περιλαμβάνει θεμελιώδη μετάβαση σε ένα νέο επίπεδο ευθύνης, πολιτικής θέλησης και προνοητικότητας” πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη η Νότια Οσσετία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα που θα της επιτρέψουν να στραφεί προς την Ρωσία και να ενωθεί με την πρόταση μία και μόνο χώρα. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κράτους, Leonid Tibilov.
Σύμφωνα με τα όσα είπε θα γίνουν τροποποιήσεις ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία κοινή εξουσία ώστε να υπάρχει κάποιας μορφής ένωση με την Ρωσία ώστε να εξαλειφθούν τυχόν πολιτικά ρίσκα που θα προέκυπταν από την άμεση είσοδο της Νότιας Οσσετίας στην Ρωσική Ομοσπονδία.
“Μιλάμε για το άρθρο 10 του Συντάγματος. Έχουμε το δικαίωμα ως Δημοκρατία της Νότιας Οσσετίας να μπούμε σε συμμαχία με άλλα κράτη και Ενώσεις και να μεταφέρουμε μέρος των αρμοδιοτήτων μας”.
“Το δημοψήφισμα θα γίνει σε έξι μήνες περίπου”.
Παράλληλα θα διατηρήσει τον Στρατό της ενώ τμήμα του θα υπηρετεί στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και στη ρωσική βάση που σταθμεύει εκεί.
“H μεταφορά μερικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Οσσετίας στον ρωσικό Στρατό βρίσκονται σε αντίθεση με την ρωσική νομοθεσία γι αυτό πρέπει να γίνουν επιπλέον συμφωνίες στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συμμαχίας και Ενοποίησης μεταξύ Νότιας Οσσετίας και Ρωσίας που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο και θα διευκρινιστεί ποιες μονάδες της Νότιας Οσσετίας θα ενωθούν με τις ρωσικές μονάδες κυρίως με την 4η ρωσική στρατιωτική βάση που σταθμεύει στην περιοχή”.
Ο Tibilov είπε ότι αυτή η συμφωνία είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο κατά τη συνάντηση των αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας Οσσετίας-Ρωσίας.
Tην ίδια στιγμή Ρωσία και Λευκορωσία τελείωσαν τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου αεράμυνας συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολική Ευρώπης σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων.
“Η πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας κοινής προστασίας του εναέριου χώρου Ρωσίας-Λευκορωσίας και η δημιουργία κοινού α/α συστήματος έχει τελειώσει. Οι μελλοντικές προσπάθειες θα εστιαστούν σε ασκήσεις εκπαίδευσης μάχης” ανακοίνωσε ο Στρατηγός Pavel Kurachenko σε συνάντηση της επιτροπής συντονισμού της ΚΑΚ σχετικά με το ζήτημα της αντιαεροπορικής “ομπρέλας”.
“Το αντιαεροπορικό σύστημα που έχουμε τώρα έχει θέσει την κοινή αντιαεροπορική μας ικανότητα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Προστατεύεται ο κοινός εναέριος χώρος μας και αποκτούμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες σε πρώιμο στάδιο το οποίο μας δίνει επαρκή χρόνο για ικανή απάντηση” τόνισε.
Τέλος η Δημοκρατία του Ντονέτσκ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Νότια Οσσετία ενώ η Λευκορωσία ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας…