Αναβάθμιση των ZU-23-2 με ελληνικό ενδιαφέρον
Κάθετη αναβάθμιση των δυνατοτήτων των αξιόπιστων, αλλά στερούμενων σύγχρονων ηλεκτροοπτικών, πυροβόλων ZU-23-2 παρουσίασε κατά τη διάρκεια της έκθεσης KADEX-2012, η ρωσική εταιρεία ΚΒΜ και η καζακική ΡΖΤΜ. Μεγάλο και το ελληνικό ενδιαφέρον αφού εκατοντάδες ZU-23-2 υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό και σίγουρα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ένα πρόγραμμα αναβάθμισής τους με χαμηλά κονδύλια. Στο νέο σύστημα συζεύονται ακόμα και αντιαεροπορικοί πυραυλοι. Η ΚΒΜ ήταν αυτή που κατασκεύασε τους πυραύλους, η επίσης ρωσική LOMO παρείχε το σύστημα νυχτερινής όρασης, ενώ η ΡΖΤΜ τη διαχείριση του προγράμματος στην Καζακική Αεροπορία. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οι αρχικές δοκιμές σύντομα, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται στα τέλη του έτους. Θα μπει σε παραγωγή στις αρχές του 2013. Όπως αναφέρουν οι δύο πλευρές, οι πύραυλοι που μπορούν να τοποθετηθούν στο πυροβόλο είναι οι εξής τρεις: Igla-1 (SA-16), Igla (SA-18) και Igla-S (SA-24), αλλά και δυτικοι Stinger και Mistral, αν το επιθυμεί ο πελάτης. H κοινοπραξία ήηδη σχεδιάζει να το προτείνει στον ΕΣ. Προκειμένου, όμως, να κρατηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, δε θα διαθέτει μηχανισμό τάξης αζιμούθιου/ανύψωσης. Επιπλέον, το σύστημα σκόπευσης θα αποτελείται από ένα απλό στην χρήση, θερμικό, οπτικό το οποίο αντέχει στις καταπονήσεις αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προσωπικο με μικρή εκπαίδευση. Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr
Κάθετη αναβάθμιση των δυνατοτήτων των αξιόπιστων, αλλά στερούμενων σύγχρονων ηλεκτροοπτικών, πυροβόλων ZU-23-2 παρουσίασε κατά τη διάρκεια της έκθεσης KADEX-2012, η ρωσική εταιρεία ΚΒΜ και η
καζακική ΡΖΤΜ. Μεγάλο και το ελληνικό ενδιαφέρον αφού εκατοντάδες ZU-23-2 υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό και σίγουρα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ένα πρόγραμμα αναβάθμισής τους με χαμηλά κονδύλια.
Στο νέο σύστημα συζεύονται ακόμα και αντιαεροπορικοί πυραυλοι. Η ΚΒΜ
ήταν αυτή που κατασκεύασε τους πυραύλους, η επίσης ρωσική LOMO παρείχε
το σύστημα νυχτερινής όρασης, ενώ η ΡΖΤΜ τη διαχείριση του προγράμματος
στην Καζακική Αεροπορία.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οι αρχικές δοκιμές σύντομα, με
την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται στα τέλη του έτους. Θα μπει σε παραγωγή στις αρχές του 2013.
Όπως αναφέρουν οι δύο πλευρές, οι πύραυλοι που μπορούν να
τοποθετηθούν στο πυροβόλο είναι οι εξής τρεις: Igla-1 (SA-16), Igla
(SA-18) και Igla-S (SA-24), αλλά και δυτικοι Stinger και Mistral, αν το επιθυμεί ο πελάτης. H κοινοπραξία ήηδη σχεδιάζει να το προτείνει στον ΕΣ.
Προκειμένου, όμως, να κρατηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, δε θα
διαθέτει μηχανισμό τάξης αζιμούθιου/ανύψωσης. Επιπλέον, το σύστημα
σκόπευσης θα αποτελείται από ένα απλό στην χρήση, θερμικό, οπτικό το οποίο αντέχει στις καταπονήσεις αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προσωπικο με μικρή εκπαίδευση.
Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr