Ο Ψυχρός Πόλεμος αναθερμαίνεται στην Αν.Ευρώπη – Άσκηση του ΝΑΤΟ με πάνω από 30.000 στρατιώτες στην Πολωνία [φωτό, βίντεο]
Ο Ψυχρός Πόλεμος αρχίζει να… θερμαίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς στην Πολωνία έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, καθώς και βαρύ πυροβολικό, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, από 24 χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Πρόκειται για την άσκηση με την κωδική ονομασία Anakonda-16, η οποία αφορά τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν αρκετές δεκαετίες. Η απόφαση είχε ληφθεί μετά από διήμερη σύσκεψη του ΝΑΤΟ και σκοπό έχει να στείλει ένα μήνυμα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο κατηγορούν για επιθετική και εχθρική συμπεριφορά.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και στο Άγιον Όρος, είχε απειλήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της αν προέβαιναν στην ενεργοποίηση της πυραυλικής ασπίδας που ετοιμάζουν στην Πολωνία, μετά από τα εγκαίνια της αντίστοιχης μονάδας στην Ουγγαρία. Το Κρεμλίνο θεωρεί υψίστης στρατηγικής σημασίας την Πολωνία, την οποία εντάσσει μέσα στο φάσμα της ευρύτερης επιρροής της στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.
Η ηγεσία του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά έδωσε εντολή να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η μεγάλη άσκηση που είχε προγραμματιστεί. Το επόμενο 10ήμερο, στην Πολωνία θα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 30.000 στρατιώτες και εκατοντάδες οχήματα, αεροπλάνα και πλοία, τα οποία θα καλύψουν όλο το φάσμα της περιοχής. Η στρατιωτική μηχανή που θα παραταχθεί σε απόσταση… βολής από τα ρωσικά σύνορα, θα περιλαμβάνει και ελικόπτερα που επιχειρούν νύχτα, κάτι που σημαίνει ότι η άσκηση θα διεξάγεται επί 24ωρου βάσεως.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην Πολωνία βρίσκονται ήδη 1.000 Βρετανοί στρατιώτες και πάνω από 14.000 Αμερικανοί. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επιπλέον 12.000 Πολωνοί, καθώς και στρατοί από χώρες που δεν βρίσκονται υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία.
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η άσκηση Anakonda-16 διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και αποτελεί μία απάντηση στην επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αλεξέι Μεσόφ, ο οποίος τόνισε ότι δυναμιτίζει το πνεύμα της συμφωνίας που έχουν το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, τονίζοντας πως οι κινήσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες.