Την αποστολή 4.000 στρατιωτών στις χώρες της Βαλτικής, στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκινώντας την ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή, μετά την ένταση που έχει προκληθεί με τη Μόσχα και τα απανωτά  επεισόδια στη Βόρεια Θάλασσα. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Συμμαχίας ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ώστε «να αποφευχθεί άνευ λόγου κλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.

Οι δυνάμεις, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται περίπου 1.000 Βρετανοί κομάντος, θα μοιραστούν σε μονάδες της Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, οι οποίες είχαν καταθέσει το συγκεκριμένο αίτημα από το 2014, όταν η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία.

«Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αμυνθεί ανά πάσα στιγμή, απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Από την πλευρά μας οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μελών μας στην περιοχή και να πάρουμε αποφάσεις για την παρουσία μας στη Βαλτική, με την προώθηση και άλλων στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να έχουμε παρουσία σε όλες τις χώρες της Βαλτικής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Εκτός των Βρετανών, στις δυνάμεις που θα μεταφερθούν στην περιοχή περιλαμβάνονται Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες. Τόσο οι Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, όσο και η Πολωνία, έχουν ήδη στρατό του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους, σε καμία χώρα από τις τέσσερις όμως, δεν υπάρχει μόνιμη βάση. Το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σε ποια χώρα θα δημιουργηθεί η βάση αυτή. Ο τελικός αριθμός των στρατιωτών που θα μεταφερθούν στην ευρύτερη περιοχή, θα αποφασιστεί από τα μέλη της Συμμαχίας, στο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, αποκαλύπτοντας πως επιχειρείται επικοινωνία με το Κρεμλίνο, το οποίο έχει προειδοποιήσει για τις «απειλές κατά της ασφάλειας της χώρας». Ο γενικός γραμματέας επιβεβαίωσε την απόφαση της Συμμαχίας να δημιουργήσει βάσεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, προσθέτοντας και τη Ρουμανία στο «κάδρο» των επιχειρήσεων, καθώς και του τάγματος της Βουλγαρίας, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των τακτικών ασκήσεων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης γύρω από τη Ρωσία.

«Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Συμμαχίας, τονίζοντας πως «είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η διπλωματία σε πολιτικό επίπεδο» μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ