Η χρήση από τη Ρωσία μιας ιρανικής αεροπορικής βάσης για να πλήξει τρομοκρατικούς στόχους στη Συρία θα ενισχύσει τον ρόλο των δύο χωρών στη Μέση Ανατολή εν μέσω λαθών από την πλευρά των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή.

Από την Τρίτη, ρωσικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από τη βάση Χαμαντάν στο δυτικό Ιράν για τρεις ημέρες στη σειρά προκειμένου να πλήξουν τρομοκρατικούς στόχους στη Συρία.

Πρώτον, για τη Ρωσία, η οποία πραγματοποιεί εντατικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η χρησιμοποίηση μιας ιρανικής αεροπορικής βάσης, πλέον των βάσεων που διαθέτει στο εσωτερικό της και της συριακής βάσης Χμεϊμίμ, τη βοηθά να μειώσει το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

“Η ιρανική επιλογή επιτρέπει τη μείωση του κόστους εξοικονομώντας κηροζίνη και αποφεύγοντας τον ανεφοδιασμό βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς στον αέρα”, δήλωσε ο Αζντάρ Κούρτοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού National Strategy και μέλος του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, στο πρακτορείο Xinhua.

Δεύτερον, υπονοεί βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην Τεχεράνη.

Όταν ένα κράτος επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί, ακόμη και προσωρινά, το έδαφός του από τις ένοπλες δυνάμεις ενός άλλου κράτους, είπε ο Κούρτοφ, δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Η συμφωνία θα αυξήσει επίσης την ανάμειξη του Ιράν στην περιοχή, καθώς του δίνει μια ώθηση να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διευθέτηση της συριακής κρίσης, πέραν της άρσης των κυρώσεων.

Ωστόσο ο Κούρτοφ είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί η συμβολή αυτού του μοντέλου συνεργασίας Μόσχας-Τεχεράνης στα αεροπορικά πλήγματα στην πολιτική κατάσταση στη Συρία, καθώς η αποτελεσματικότητα των αεροπορικών πληγμάτων από μαχητικά που απογειώνονται από βάσεις στο Ιράν μένει να εκτιμηθεί.

Στο μεταξύ, συμφώνησε ότι αν προκαλέσουν περισσότερη ζημιά στους τρομοκράτες και τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν, τότε μια επίλυση της κρίσης στη Συρία θα μπορούσε να εξευρεθεί γρηγορότερα.

Επιπλέον, υπάρχει μια “πολιτική συνιστώσα” πίσω από αυτή τη χωρίς προηγούμενο κίνηση, η οποία σύμφωνα με τον Κούρτοφ δείχνει στην Ουάσινγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας αεροπορικές βάσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι τη χρήση από τη Ρωσία της ιρανικής αεροπορικής βάσης, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια συγκεκριμένη δράση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ δήλωσε την Τετάρτη πως μια τέτοια κίνηση “δεν είναι υποβοηθητική” για την κατάσταση στη Συρία και η Ουάσινγκτον εξετάζει κατά πόσον η κίνηση της Ρωσία παραβιάζει το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαγορεύει την προμήθεια, πώληση και μεταφορά αεροσκαφών μάχης στο Ιράν.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως ρωσικά μαχητικά χρησιμοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση του Ιράν στο πλαίσιο μιας “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης το έδαφος της Συρίας με αίτημα της νόμιμης συριακής κυβέρνησης”.

“Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι άμεσα υπεύθυνες για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, τους εμφυλίους πολέμους και την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, πρέπει να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι το Ιράκ και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό τη διόρθωση των λαθών στην πολιτική των ΗΠΑ”, είπε ο Κούρτοφ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ