Σύμφωνα με ανακοίνωση Ρώσου στρατηγού, η Ρωσία σκοπεύει να προχωρήσει σε επέκταση των περιπολιών  κινητών μονάδων πυραύλων κοντά στα σύνορά της με την Ευρώπη τον ερχόμενο χρόνο.

Ο διοικητής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας Σεργκέι Καρακάεφ είπε ότι με τη νέα τεχνολογία πλωτήρων τα πυρηνικά όπλα «μπορούν πρακτικά να ξεπεράσουν κάθε υδάτινο εμπόδιο» για να μετακινηθούν σε νέες περιοχές.  

Ισχυρίστηκε δε ότι οι πύραυλοι διαθέτουν «παγκόσμια εμβέλεια και τεράστια καταστρεπτική ισχύ» προσθέτοντας: «στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση οι Στρατηγικές Πυρηνικές Δυνάμεις είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδία και των συμμάχων της καθώς και της ανεξαρτησίας της εξωτερικής και εσωτερικής της πολιτικής.»

Ρωσία και ΝΑΤΟ διεξήγαγαν τους τελευταίους μήνες μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα της χώρας με  ευρωπαϊκά κράτη εν μέσω εντάσεων για το Ουκρανικό και την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ έκανε νωρίτερα φέτος τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση στην Πολωνία απ’ τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ενώ η Ρωσία ανέπτυξε πυραύλους Ισκαντέρ ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές πριν από δύο μήνες στο θύλακο του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν περιέγραψε την κίνηση αυτή ως αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι νατοϊκές απειλές.  

 «Μας ανησυχεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΝΑΤΟ» , είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε αντίμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα βάλουμε στο στόχαστρο των πυραυλικών μας συστημάτων τις εγκαταστάσεις εκείνες που αρχίζουν κατά τη γνώμη μας να συνιστούν απειλή για την ασφάλειά μας.» 

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι και οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Ενόψει των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα διμερών συνομιλιών ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι «στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα επιθετικότητας» συνιστούν πρόκληση για τη Συμμαχία και την Ε.Ε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ και οι «28»  εντείνουν τη συνεργασία τους στις κυβερνοεπιθέσεις, τη ναυτική άμυνα και τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Και χαιρετίζοντας το επικείμενο ρωσο-νατοϊκό συμβούλιο πρόσθεσε: «όταν υπάρχουν εντάσεις, όπως στην παρούσα φάση, είναι ακόμη σημαντικότερο να έχουμε έναν απευθείας διάλογο με τη Ρωσία.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ