Ενα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε σήμερα με πτήση την αμέσως επόμενη ημέρα από την ανάδειξή του στην ηγεσία του Ελληνικού Στρατού ο αντιστράτηγος και Αρχηγός ΓΕΣ, πλέον, Αλκιβιάδης Στεφανής με το ταξίδι στο Καστελλόριζο.

Λίγες ημέρες μετά την δέσμευση από την Αγκυρα για ολόκληρο το 2017 (με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα), για την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων και την πραγματοποίηση βολών με πραγματικά πυρά, ακόμα και σε περιοχές που περιλαμβάνουν και ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο ο νέος Α/ΓΕΣ θέλει να δείξει ότι “η άμυνα θα είναι προωθημένη”

Συγκεκριμένα η Τουρκία δέσμευσε μεγάλες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης, περνά από το κοίτασμα του Μπάμπουρα νότια της Θάσου και φτάνει μέχρι την χερσόνησο του Άθω.

Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο.

Η Σκύρος αποτελεί την «καρδιά» του ελληνικού συστήματος αεροναυτικού ελέγχου στο Αιγαίο.

Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νήσου Κίναρου.

Επίσης η Τουρκία με μια σειρά νέων ΝΟΤΑΜ δέσμευσε μονομερώς ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζο), για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και Αεροπορίας. 

Η Τουρκία , ταυτόχρονα, αμφισβητεί την ελληνικότητα, άρα και την κυριαρχία σε 19 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, δηλαδή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού

Η χθεσινή κίνηση μιας ομάδας τουρκικών ειδικών δυνάμεων σε μια νησίδα στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, τη νήσο Βάτο εντόπισαν σκάφος αγνώστου ταυτότητας που μετέφερε στρατιώτες οι οποίοι φορούσαν κουκούλες και πλησίασαν το ελληνικό έδαφος.

Οι εθνοφύλακες ειδοποίησαν αμέσως, το αρχηγείο της ΑΔΤΕ, αλλά στο μεταξύ το σκάφος απομακρύνθηκε.

Αλλά αν στην Χίο οι πυροβολαρχίες του νησιού μπορούν εύκολα να προσφέρουν κάλυψη σε όλο το σύμπλεγμα των Οινουσσών, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Καστελόριζο, όπου ο τουρκικός Στρατό συνεχίζει να αναβαθμίζει τα πυροβολεία απέναντι από το νησί και να δημιουργεί νέες θέσεις για τα ρουκετοβόλα που πλέον κατασκευάζει συνέχεια η τουρκική πολεμική βιομηχανία και προμηθεύεται μαζικά ο τουρκικός Στρατός… 

Σε ένα από αυτά τα έγγραφα, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 1987 που απελευθέρωσε άλλωστε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται ότι από τότε το Καστελόριζο ως βασικός στόχος της Τουρκίας:

-Σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας στη Θράκη, ακόμη κι αν αυτή είναι μικρής διάρκειας και οι δύο πλευρές θα έχουν τόσες απώλειες ώστε καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να αποκτήσει «ουσιώδες πλεονέκτημα».

-Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα 6 σημαντικότερα νησιά της από μια πιθανή τουρκική ενέργεια που θα έχει στόχο την κατάληψη ενός από αυτά. Οι απώλειες και για τις δύο πλευρές θα είναι μεγάλες.

-Χαρακτηρίζει σοβαρή τη πιθανότητα η Τουρκία να στοχεύσει στην κατάληψη ενός μικρότερου νησιού, κατονομάζοντας το Καστελόριζο.

-Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε το πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα έναντι της Τουρκίας. Η εκτίμηση στηρίζεται στην «νταηλίδικη», όπως χαρακτηρίζεται, στάση της στην κρίση του Μαρτίου 1987!

-Αναφέρεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

-Αντίστοιχα, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα στην Κύπρο.

-Γίνεται η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την Κύπρο στρατιωτικά αν εμπλακεί σε πόλεμο σε Αιγαίο ή Θράκη.

-Από εκείνη τη χρονιά γίνεται η πρόβλεψη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται σε ρυθμούς που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει. Γίνεται συγκεκριμένη πρόβλεψη για διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών F-16 των Τούρκων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90″.

Ολα αυτά το 1987. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει στην στρατιωτική ισορροπία των δύο κρατών (προς το χειρότερο για την Ελλάδα)… 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ