Η οικειοθελής παραμονή στρατιωτικών μέχρι τα 58 χρόνια, ρυθμίσεις γύρω από το συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και η δημιουργία Σώματος «αδιαφθόρων» είναι ορισμένα από τα θέματα που «αγγίζει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση.

Ειδικότερα, καθορίζεται η δυνατότητα οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία και εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ) αξιωματικών βαθμού έως συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ε.Δ., για τους οποίους ανακύπτουν λόγοι υποχρεωτικής εξόδου από τις τάξεις των Ε.Δ. (πλην των αποστρατευόμενων για λόγους υγείας), έχοντας συμπληρώσει 35ετή συντάξιμη υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Κατά τους συντάκτες του νομοσχεδίου, κάτι τέτοιο διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία των Ε.Δ. και τη δυνατότητα αξιοποίησης ικανών και έμπειρων αξιωματικών.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία Σώματος «αδιαφθόρων» (Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών Εσωτερικών Ελεγκτών-ΣΟΕΕΕΛ), το οποίο θα υπάγεται στον υπουργό Αμυνας μέσω του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. Για τη συγκρότηση και τη στελέχωσή του, καταργούνται όλες οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις οικονομικών επιθεωρητών του υπουργείου, καθώς και των τριών κλάδων των Ε.Δ. Επίσης, καταργείται η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου.

Με το νομοσχέδιο, ακόμα, γίνονται ρυθμίσεις για το συνδικαλισμό. Πάντως, ορισμένες από αυτές ήδη έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μερίδας στελεχών των Ε.Δ. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως έτσι προωθείται η διάλυση των μη αρεστών Ενώσεων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ ευνοούνται οι φίλα προσκείμενες σε αυτήν.

Επιπλέον, συνδικαλιστής ορίζεται ως παρατηρητής στα Συμβούλια Μεταθέσεων στελεχών των Ε.Δ., καθώς και στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. και στους υπ’ αυτούς Ειδικούς Λογαριασμούς. Ο εκπρόσωπος αυτός δεν θα εκλέγεται, αλλά θα διορίζεται(!). Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα υπάρχει «μία Πανελλήνια Ομοσπονδία των πρωτοβάθμιων Ενώσεων, ως δευτεροβάθμιο σωματείο, με την επωνυμία “Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών”, μέλη της οποίας καθίστανται υποχρεωτικά οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις, με δήλωσή τους, κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό της».

Επίσης, «σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα του νόμου 3852/2010 (Α’ 87) θα υπάρχει μια πρωτοβάθμια Ενωση εν ενεργεία στρατιωτικών, με την επωνυμία “Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας”, στην οποία μπορούν να εγγράφονται οι υπηρετούντες στις μονάδες που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας αυτής, εν ενεργεία στρατιωτικοί όλων των κλάδων και βαθμών, καθώς και των Κοινών Σωμάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ, eleftherostypos.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ