Πόσο η Κίνα στηρίζει τη Β.Κορέα; – Πιθανή ανατροπή του Κιμ Γιονγκ Ουν
ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ
Μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ ότι θα διατάξει «να γίνουν στρατιωτικά πλήγματα στη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγκγιάνγκ αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου» και ότι «περιμένω από την Κίνα να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα αλλιώς θα λύσει το πρόβλημα εγώ αν δεν το κάνει η Κίνα» όλοι θέλουν να δουν ποια θα είναι η αντίδραση της Κίνας.
Οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να ανατρέψουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν για δύο λόγους: Δεν θέλει ένα «παλαβό» να παίζει με πυρηνικά «κουμπιά» δίπλα τους και δεν θέλει από τους Αμερικανούς να περνάνε ιδέες για επέμβαση κατά της Βόρειας Κορέας και ότι αυτοί θα κάθονται να τους βλέπουν
Είναι πολύ απλό: Η Κίνα είναι σφοδρά απογοητευμένη από τον δικτάτορα της Β.Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ο οποίος θεωρεί ότι το Πεκίνο έχει μείνει στην μαοϊστική εποχή και δεν έχει καταλάβει ότι έχει προχωρήσει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κομμουνιστικού καπιταλισμού ή ελεγχόμενης με κάποιες δημοκρατικές ελευθερίες (δικαίωμα στην ιδιοκτησία, απόκτηση αγαθών, προσωπικής ζωής όσο δεν ενοχλούν την κινεζική κυβέρνηση) ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αποτελεί ένα απολίθωμα που βλάπτει την εικόνα του «Κόκκινου Δράκου».
Η Κίνα δεν θα επιτρέψει στο Ν.Τραμπ να δράσει έξω από την «πόρτα» της. Έχει την δύναμη τόσο κοντά στα σύνορά της ακόμα και για τις ΗΠΑ να καταστεί «πειστική» για αυτό. Οι σύμβουλοι του Τραμπ το γνωρίζουν.
Ο ίδιος με τον πρόεδρο Σι Ζιπίνγκ είχε καταπληκτική «χημεία» και θεωρεί ότι είναι πλέον προσωπικοί φίλοι και όλα αυτά που έλεγε εναντίον των Κινέζων πριν την εκλογή του μάλλον πήγαν περίπατο.
Το ίδιο όμως θεωρεί και ο Σι Ζιπίνγκ καθώς η στάση που τήρησε η Κίνα κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου κλήθηκαν χθες το βράδυ να εγκρίνουν ή όχι το ψήφισμα για τη χρήση χημικών όπλων στην Συρία από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης δηλώνοντας ‘αποχή’, προκάλεσε συναισθήματα ευφορίας στον Λευκό Οίκο.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Τύπου έσπευσε να δηλώσει ότι «συνιστά μεγάλη» νίκη του αμερικανού προέδρου Donald Trump, εκτιμώντας ότι η Κίνα διαφοροποιήθηκε από την Ρωσία στο ζήτημα αυτό.
Η Μόσχα, που θεωρείται στενός εταίρος του Πεκίνου περιορίστηκε να δηλώσει με διπλωματικό τρόπο ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Όλα άλλαξαν: Ξαφνικά η Κίνα έγινε «σύμμαχος» των ΗΠΑ όπως επί Νίξον ενάντια στους Ρώσους και οι Ρώσοι είναι πάλι ο αποδιοπομπαίος τράγος, γιατί;
Μα επειδή το «βαθύ» κράτος που δείχνει ότι τελικά επιβάλεται στο Ν.Τραμπ ξέρει ότι η Κίνα είναι μικρό μέγεθος μπροστά στις ΗΠΑ και δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί εναντίο τους σε ένα πεδίο «απόλυτου θανάτου»
Η Ρωσία αντίθετα διαθέτει την ισχύ να κονιορτοποιήσει τις ΗΠΑ όποτε χρειαστεί. Οπότε στις ΗΠΑ σκέφτηκαν το απλό: Πρώτα «στραγγαλίζουμε» αργά την Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις ώστε να μειωθεί η στρατιωτική της ισχύ, μετά η Κίνα είναι εύκολος αντίπαλος.
Στην Κίνα βέβαια το ξέρουν αυτό. Η τωρινή «συμπάθεια» είναι προσωρινή, αγόρασαν χρόνο και θα επιστρέψουν ξανά στην ρωσοσινική συμμαχία διότι ξέρουν ότι η Μόσχα είναι η ασπίδα τους.
Στο μεταξύ σκέφτοναι ήδη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι περισσότερο ζημιά παρά κέρδος για αυτούς
Ήδη έχει παρατηρηθεί μεγάλη μετακίνηση κινεζικών δυνάμεων στα σύνορα με Βόρεια Κορέα.
Ήδη έχει δοθεί εντολή στις κινεζικές ΕΔ να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενώ τεθωρακισμένες μεραρχίες έχουν πλησιάσει τα σύνορα με την κορεατική χερσόνησο.
Περίπου 25.000 στρατιώτες της 47ης Ομάδας Στρατιών και της 9ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας έχουν λάβει εντολή να είναι έτοιμοι για «μακρινή προέλαση»!
Άλλες 150 χιλιάδες έχουν κινητοποιηθεί στα σινοκορεατικά σύνορα.
Η κινεζική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη και με τον Κορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιογνκ Οουν διότι εξαιτίας του έχει δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση έξω από την «πόρτα» της.
Πολλοί θεωρούν ότι οι κινεζικές δυνάμεις μπορεί να αναλάβουν ακόμα και την ανατροπή του για να αποφευχθεί μια σινοαμερικανική κρίση.
Κοντά στα σύνορα με την Κορέα πάντως η Κίνα διατηρεί 12 βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng-03 και 24 Dongfeng-21 “Φονιάδες αεροπλανοφόρων” που ανήκουν στο 51ο Σύνταγμα στρατηγικών πυραύλων με έδρα την Shenyang, στην περιφέρεια Liaoning
Η κατάσταση είναι περίπλοκη και έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό. Ο γόρδιος δεσμός κόβεται και έχει και όνομα: Κιμ Γιονγκ Ουν και το καθεστώς που τον στηρίζει.
Απ’ολα αυτά επιβεβαιώνεται ένα μόνο πράγμα: ΔΕΝ υπάρχουν φιλίες μεταξύ κρατών, όλες οι συμμαχίες είναι προσωρινές, υπάρχουν μόνο διαχρονικά εθνικά συμφέροντα και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και το ελληνικό πολιτικό σύστημα που με ιδεολογική αγκύλωση έχει «δέσει» την χώρα στο γερμανικό άρμα χωρίς να αναλογίζεται τις αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.
Ένας λόγος για τον οποίο η Βυζαντινή Ελληνική Αυτοκρατορία επέζησε πάνω από χίλια χρόνια ήταν το γεγονός ότι αντιλαμβάνονταν άμεσα τις αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων και άλλαζαν «φίλους» έγκαιρα.