Δείτε στο βίντεο τι ζημιά μπορεί να πάθει ένα υπερφορτωμένο ή βουλωμένο κυνηγετικό ή σκοπευτικό λειόκανο όπλο (και κατ’ επέκταση και ο χρήστης …) από απροσεξία ….

Ακολουθεί άρθρο του ειδικού στα λειόκανα όπλα, κ. Νικήτα Κυπρίδημου:

Το φαινόμενο της “έκρηξης” έχει παρατηρηθεί παντού όπου υπάρχουν λειόκαννα όπλα (και δεν πρόκειται για απλή ρήξη κάννης).

Η ρήξη κάννης από έμφραξη, είτε αυτή είναι από ξένο σώμα που εισέρχεται από το στόμιο (χιόνι, λάσπη, κλαράκια κλπ.) είτε από μέρη του φυσιγγίου (τμήμα κάλυκα, βύσμα), έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτα συμβαίνει η διόγκωση της κάννης πριν από το σημείο έμφραξης και μετά η ρήξη, συνήθως με τη μορφή ενός σκισίματος του μετάλλου…

Η ρήξη κάννης σπάνια τραυματίζει, διότι δεν έχει θραύσματα. Με το σκίσιμο της κάννης τα αέρια εκτονώνονται προς τα πλάγια και χάνουν την ενέργειά τους σε λίγα εκατοστά.

Υπάρχει όμως και η άλλη ρήξη, από την υπερβολική πίεση της θαλάμης. Εδώ βέβαια δεν υπάρχει έμφραξη. Στη ρήξη αυτή οι πιέσεις στο φυσίγγι αυξάνονται απότομα, σε σημείο που υπερβαίνουν την τελική αντοχή του μετάλλου, και έτσι το όπλο σκάει. Η ρήξη αυτή μπορεί -και συχνά το κάνει- να καταστρέψει τόσο τις κάννες όσο και τη βάση. Και οι δύο τύποι ρήξης παρουσιάζουν φαινόμενα που μοιάζουν με “έκρηξη”, αλλά δεν είναι. Η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται αλλά καίγεται, παράγοντας αέρια όπως κάνει κανονικά… Ομως, λόγω έμφραξης ή ραγδαίας αύξησης της πίεσης, σημειώνεται ρήξη του όπλου. Η έκρηξη είναι ένα άλλο φαινόμενο, που καμία σχέση δεν έχει με την καύση. Στην έκρηξη η ταχύτητα των αερίων είναι τεράστια και ακαριαία. Οι πυροτεχνουργοί μιλούν σε κλίμακες χιλιάδων μέτρων το δευτερόλεπτο, γι’ αυτό και ο τεχνικός όρος της εκρηξιμότητας διεθνώς λέγεται “Brisance” που μπορεί να μεταφραστεί ως “θραυστικότητα”…

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ