Η Βουλή του Μαυροβουνίου ενέκρινε την ένταξη στο NATO – Η αντίδραση της Μόσχας
Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, το οποίο συνεδρίασε στο Τσέτινιε, την ιστορική πρωτεύουσα της χώρας, ενέκρινε την εισδοχή της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, προχωρώντας έτσι στην τελευταία ενέργεια που έπρεπε να γίνει προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή της στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Το Μαυροβούνιο ελπίζει ότι θα μπορέσει να ενταχθεί επισήμως στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο στις Βρυξέλλες.
Μέχρι τότε άλλες δύο χώρες, η Ισπανία και η Ολλανδία, θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τη συνθήκη που υιοθετήθηκε από τους Μαυροβούνιους βουλευτές. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ θα στείλει στο Μαυροβούνιο την επίσημη «πρόσκληση» ένταξης.
Aντίδραση από το αντιπολιτευόμενο φιλορωσικό κόμμα
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση. Την ίδια ώρα, περίπου 200 υποστηρικτές του Δημοκρατικού Μετώπου (FD), αντιπολιτευόμενου, φιλορωσικού κόμματος, διαδήλωσαν στο Τσέτινιε κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε την απόφαση του κοινοβουλίου, τα χέρια σας είναι βουτηγμένα στο αίμα, υψώνοντας το χέρι υπέρ του ΝΑΤΟ, βομβαρδίζετε για άλλη μια φορά το Μαυροβούνιο, τη Σερβία… Αυτή είναι μια πράξη εσχάτης προδοσίας», δήλωσε ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ένας από τους ηγέτες του FD.
Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης σημαία του ΝΑΤΟ και φώναζαν συνθήματα κατά των βουλευτών που μπήκαν στο κτήριο του κοινοβουλίου, αποκαλώντας τους «κλέφτες», «προδότες» και «δολοφόνους».
Το FD ζητεί επίμονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.
Ο κ. Κνέζεβιτς και άλλο ένα ηγετικό στέλεχος του FD, ο Άντριγια Μάντιτς, κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος που αποτράπηκε ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, τον Οκτώβριο του 2016.
Πώς αντέδρασε η Μόσχα
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, στην απόφαση του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να εγκρίνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της, δηλώνοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα να υιοθετήσει μέτρα που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της και της εθνικής της ασφάλειας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «με βαθιά θλίψη διαπιστώνουμε ότι η σημερινή ηγεσία του Μαυροβουνίου και οι δυτικοί προστάτες της δεν εισάκουσαν την φωνή της λογικής και της σύνεσης».
Πηγή: tribune.gr