H άγνωστη ιστορία των ελληνικών κατευθυνόμενων με laser βλημάτων πυροβολικού, ρωσικής κατασκευής, Krasnopol Μ1 είναι από αυτές που λέμε “Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά”.

Tα 1000 βλήματα στην έκδοση των 155 χλστ. (στον ρωσικό Στρατό υπάρχουν στην έδοση των 152 χλστ.) που δόθηκαν ως αντισταθμιστικά από την Ρωσία για την αγορά των αντιαρματικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς Kornet-E το 2001, υπόσχονταν ότι θα δώσουν άλλες δυνατότητες στο ελληνικό Πυροβολικό που για πρώτη φορά αποκτούσε δυνατότητες “χειρουργικής” βολής.

Βέβαια, έπρεπε να τροποποιηθεί το δόγμα, να εκπαιδευθούν ειδικές ομάδες κατάδειξης των στόχων με συσκευές laser κλπ. Βέβαια, με το συγκεκριμένο όπλο, οι όποιες αποβατικές σκέψεις στα νησιά του Αιγαίου, με τον όγκο πυρός και τον αριθμό των σωλήνων ων 155 χλστ που διαθέτουν οι μονάδες της ΑΣΔΕΝ θα ήταν καθαρή αυτοκτονία γα τα τουρκικά στρατεύματα.

Αρκούσε ένας σωστός “φωτισμός” και ένα βλήμα των 155 χλστ. από ένα αυτοκινούμενο Μ109Α3 στην γέφυρα μιας φρεγάτας π.χ., θα έκανε τόση ζημιά όσο ένα βλήμα cruise!

Τα πράγματα στις δοκιμές, όμως, δεν πήγαν και πολύ καλά: Δύο, κατ’άλλες πηγές, τρία βλήματα, στα πέντε, δεν ανταποκρίθηκαν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στρατού. Τα βλήματα ήταν παραγωγής επί εποχής Σοβιετικής Ενωσης και η νεοείσακτη τεχνολογία, αλλά και η παλαιότητά τους, δεν εγγυάτο σωστή απόδοση

Από τότε, κάπου στα μέσα του 2005, τέθηκε το θέμα της αλλαγής των βλημάτων με άλλα αντισταθμιστικά. Η εταιρεία KBM δέχθηκε να υπάρξει αλλαγή, ζήτησε κατάλογο νέων αντισταθμιστικών, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε από πλευράς ΓΔΑΕΕ και ΕΣ.

Ετσι φτάσαμε το 2014 που επί υπουργίας Δ.Αβραμόπουλου, ζητήθηκε από την εταιρεία να… αδειάσει την αποθήκη που ήταν τα Krasnopol και να υπάρξουν νέα αντισταθμιστικά, όπως και έγινε. Το δεύτερο σκέλος. Το πρώτο όχι.

Οι Ρώσοι δεν θέλησαν να τα πάρουν πίσω και ο ΕΣ έμεινε με τα βλήματα. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τα 1000 (995 πλέον) βλήματα, τα οποία μέχρι σήμερα είναι αποθηκευμένα στις αποθήκες.

Με ένα μικρό πρόγραμμα, κόστους μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, εργοστασιακής επιθεώρησης και αντικατάστασης των πυροσωλήνων τους τα βλήματα θα αποκτούσαν επιχειρησιακή ετοιμότητα. Πού μυαλό για τέτοια, όμως…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ