Η Ρωσία θέλει να επεκτείνει την γεωπολιτική της επιρροή με τα σιτηρά εκτός των ενεργειακών πόρων. Άλλωστε η τροφή είναι το καταξοχήν μέσον ελέγχου και επιρροης μιας που χωρίς αυτήν δεν έπεται βιολογική συνέχεια.

Η Ρωσία ελπίζει να επεκτείνει τη γεωγραφία των εξαγωγών των σιτηρών με την βοήθεια της Κίνας. Σύμφωνα με τον τύπο, οι προμήθειες στη Κίνα μπορούν να αρχίσουν ήδη από το επόμενο έτος. Σήμερα η Κίνα αγοράζει σιτάρι και καλαμπόκι στο Καναδά και στις ΗΠΑ. Όμως η χώρα ενδιαφέρεται να κάνει διαφοροποίηση των προμηθειών. Αυτό ήδη το εκμεταλλεύτηκε το Καζακστάν, ξεκινώντας να κάνει στη Κίνα δοκιμαστικές προμήθειες.

Η Ρωσία προμηθεύει με σιτηρά κυρίως τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Όμως η ηγεσία της Ρωσίας τόνιζε επανειλημμένα, ότι βλέπει στην Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μια νέα πολλά υποσχόμενη αγορά πώλησης σιταριού.

Ο Ίγκορ Παβένσκι, αναλυτής της εταιρείας «Ρουσαγκροτράνς» πιστεύει, πως τα εφοδιαστικά προβλήματα κάνουν το κινέζικο σχέδιο ελάχιστα ελκυστικό από την εμπορική άποψη:

– Η περιοχή είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Όμως, η παραγωγή είναι μακριά από τα λιμάνια, από καλούς τερματικούς σταθμούς και λιμάνια προς το παρόν δεν υπάρχουν εκεί. Εκτός τούτων, τα προϊόντα μας θα είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν από άποψη ποιότητας. Σιτηρά για ζωοτροφές απαιτούμενης ποιότητας παράγονται στη Σιβηρία ελάχιστα. Εάν οι εξαγωγές ξεκινήσουν, πιθανότατα θα αφορούν μικρές ποσότητες.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Σιδηροπαραγωγών Αρκάντι Ζλοτσέβσκι από την δική του πλευρά είναι βέβαιος, πως η χώρα διαθέτει αρκετή υποδομή για εμπορικά βιώσιμες προμήθειες στη Κίνα:

– Παράγουμε αρκετές ποσότητες σιταριού στη Σιβηρία, κυρίως στη περιοχή του Αλτάι, από όπου θα μπορούσαμε άνετα να το προμηθεύουμε. Υπάρχουν σημεία διέλευσης στη Μογγολία, και μέσω του εδάφους της θα μπορούσαμε να οργανώσουμε προμήθειες στη Κίνα. Απλώς στη φετινή σεζόν υπήρχε φτωχή σοδειά στη περιοχή του Αλτάι, γι’ αυτό να βάζουμε ένα παρόμοιο στόχο είναι ακόμη νωρίς.

Σε περίπτωση καλής σοδειάς θα μπορούσαμε να οργανώσουμε τις εξαγωγές. Η βασική δυσκολία είναι αλλού – οι κινέζικες αρχές καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με τα τρόφιμα. Συνεχίζει ο Αρκάντι Ζλοτσέβσκι:

– Εάν η Κίνα καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά της για την παραγωγή σιταριού, τότε θα μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση υπερπαραγωγής και να γίνει εξαγωγέας. Έχουν βάλει στόχο μέχρι το 2015 να εφαρμόσουν την παραγωγή του γενετικά μεταλλαγμένου σιταριού, το οποίο θα επιτρέψει να αποφθεχθούν οι κλιματικοί κίνδυνοι. Εάν το εφαρμόσει, τότε η ανάγκη για εισαγωγές θα πάψει να υπάρχει.

Φυσικά το δεν περιορίζεται μόνο στη Κίνα. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιτηρών – είναι η Ιαπωνία και η Κορέα. Τους ακολουθούν η Ταιβάν και το Βιετνάμ. Όμως ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Σιδηροπαραγωγών πιστεύει, πως παρ’ όλη την ελκυστικότητα της περιοχής, κύριοι πελάτες των ρώσων αγροτών τα ερχόμενα χρόνια θα παραμείνουν η Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ