Νέος εμφύλιος ενόψει στην Λιβύη
Διαδηλωτές στη Βεγγάζη της μετα-Κανταφικής Λιβύης θέτουν ζήτημα αυτονομίας της ανατολικής πλευράς της χώρας, η οποία είναι και η πλέον πλούσια περιοχή σε υδρογονάνθρακες, και η οποία δεν απολαμβάνει όλα τα αγαθά της γης της αφού η Τρίπολη, το δυτικό μέρος της χώρας, εκμεταλεύεται καλύτερα την όλη κατάσταση.
Η κυβέρνηση της χώρας, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει τις ρίζες της,στις πολυάριθμες φυλές που την υποστήριξαν κατά τον εμφύλιο, απορρίπτει το αίτημα των ανατολικών και αναφέρει πως όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από «εξωτερικός δάκτυλος» που σκοπό έχει να βάλει χέρι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μέσω της εξάλιψης της εθνικής ταυτότητας της χώρας.
Δεν είναι μόνο ο φυλετικός παράγοντας που καθορίζει τις εξελίξεις στη Λιβύη στην μετά Καντάφι εποχή.
Οι διαδηλωτές επιδιώκουν τη δημιουργία μίας ημιαυτόνομης, τουλάχιστον, περιοχής στην Κυρηναϊκή, η οποία και ελέγχει περί το 70% των αποθεμάτων της χώρας.
Η μη παραχώρηση του δικαιώματος στη δημιουργία μίας Ομόσπονδης Λιβύης έχει εξαγριώσει τους ανατολικούς οι οποίο θα ήθελαν να δουν τη Βεγγάζη να μετατρέπεται στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας όπου θα φιλοξενεί την κεντρική τράπεζα και τα υπουργεία οικονομίας και πετρελαίου.
Σύμφωνα με τους «Ομοσπονδιακούς», θα υπάρξει υποστήριξη στη κυβέρνηση της Τρίπολης μόνο όμως υπό την προϋπόθεση πως θα εκπονήσει ένα Σύνταγμα με βάση αυτό του 1951.
Το Σύνταγμα του 1951 προέβλεπε τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους το οποίο θα αποτελούταν από τρεις περιοχές, τη Τρίπολη, τη Κυρηναϊκή και του Φεζάν, απαιτώντας στην ουσία την επαναφορά της χώρας στην προ καντάφι εποχής .
Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον αφού υπενθυμίζεται πως η Λιβύη συνορεύει προς νότο με τη Ελλάδα και έχουμε ανοιχτά θέματα με το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν θα ήθελε η περιοχή αυτή να ξαναγυρίσει στο χάος των περασμένων δύο ετών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr