Οι αντιφατικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ αντανακλώνται καλύτερα  σε δύο στρατιωτικές ασκήσεις, που αρχίζουν ταυτόχρονα αναφέρει το Ria Novosti.

Πρώτη,  η κοινή επιτελική  άσκηση του ΝΑΤΟ με την Ρωσία  με την ονομασία   «Vigilant sky », όπου η Μόσχα και οι Βρυξέλλες θα “εξασκηθούν” στην καταπολέμηση της εναέριας τρομοκρατίας και στην άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Cyber Coalition-2012», όπου ένας από τους κύριους του αντιπάλους στον κυβερνοχώρο θεωρείται η Ρωσία. Ποιές, λοιπόν, συνέπειες μπορεί να έχει τέτοιος διχασμός των απόψεων;

Η επιτελική άσκηση  «Vigilant sky », που ξεκινάει σήμερα  αποτελεί προπαρασκευαστικό στάδιο των πραγματικών προγραμματισμένων για το καλοκαίρι του 2013  ασκήσεων και  δείχνουν ότι η Μόσχα και οι Βρυξέλλες έχουν πολλά κοινά θέματα και ότι η απειλή της “εναέριας τρομοκρατίας” είναι κοινή απειλή και τους δύο .

Ταυτόχρονα η Συμμαχία αρχίζει την άσκηση  «Cyber Coalition-2012», όπου σύμφωαν με το σενάριο  πραγματοποιήται επίθεση  χάκερ από κάποιο άγνωστο αφρικανικό κράτος εναντίον της Ουγγαρίας και της Εσθονίας.

Σύμφωνα με το σενάριο των ασκήσεων οι «Αφρικανοί χάκερς» με τη βοήθεια «εμφύτευσης ιών» στα συστήματα υπολογιστών της συμμαχίας έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τεχνικό πρόβλημα σε ένα  μεταγωγικό αεροσκάφους του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί στο έδαφος της Ουγγαρίας με πολλά θύματα.

Ταυτόχρονα οι «Αφρικανοί χάκερ» θα επιτεθούν εναντίον των ζωτικής σημασίας υποδομών της Εσθονίας όπως , υποσταθμών ενέργειας, αεροδρομίων κλπ., με αποτέλεσμα να παραλύσει η ζωή στη χώρα.

 Σκοπός του ΝΑΤΟ θα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών των επιθέσεων, ο εντοπισμός του χάκερ και η απάντηση που πρέπει  να “δοθεί” , τόσο στρατιωτικά , όσο και στον κυβερνοχώρο.

Το σενάριο  τοποθετεί τον αντίπαλο του ΝΑΤΟ στην Αφρική, ενώ οι βασικοί αντίπαλοι της συμμαχίας στον κυβερνοχώρο θεωρούνται η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

Πολύ λίγοι αμφιβάλουν ότι εικονικός επιδρομέας στις ασκήσεις είναι μία απ’ αυτές τις τρεις χώρες. Μάλιστα, είναι επίσης αμφίβολο αν η ηγεσία του ΝΑΤΟ  αποδίδει στο Ιράν και την Κίνα έντονο ενδιαφέρον για την ανατολική Ευρώπη.

Όλα αυτά στο φόντο των επικείμενων κοινών ασκήσεων με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δείχνουν το βάθος των αντιθέσεων ανάμεσα στην πραγματική ανάγκη της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την ιδεολογική ανάγκη του ΝΑΤΟ  να βλέπει τη Ρωσία, ως κύριο εχθρό ιδιαίτερα για τα νέα μέλη της συμμαχίας.

Στις συνθήκες τέτοιου διχασμού των απόψεων, είναι μάλλον αδύνατη οποιαδήποτε μακροπρόθεση συνεργασία της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ με σκοπό τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας.

 Ωστόσο, η πραγματικότητα απαιτεί όλο και πιο εκτεταμένες κοινές δραστηριότητες από την καταπολέμηση της πειρατείας ως τη συνεργασία κατά την  απόσυρση των στρατευμάτων της συμμαχίας από το Αφγανιστάν.

Όλα αυτά θα θέτουν το ερώτημα για το τι είναι πραγματικά η Ρωσία σήμερα για το ΝΑΤΟ;  Από την απάντηση σ’αυτό το ερώτημα εξαρτάται ήδη το μέλλον της Συμμαχίας στο σύνολό της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ