Το ΝΑΤΟ ενισχύει την ασφάλεια της Αλβανίας και τις ένοπλες δυνάμεις
Από την έναρξη των σχέσεων ΝΑΤΟ-Αλβανίας το 1992, η Αλβανία έχει πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έχει βελτιώσει δραματικά τις ένοπλες δυνάμεις τις και τις δυνάμεις ασφάλειας.
Χάρη στις προσπάθειες αυτών των μεταρρυθμίσεων, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έγιναν πιο επαγγελματικές, με πάνω από 5.000 Αλβανούς στρατιώτες να έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της ΕΕ σε πέντε χώρες.
«Με την συμβολή της χώρας σε διεθνείς επιχειρήσεις, μπορούμε να πούμε πως η Αλβανία έχει μεταμορφωθεί τελείως από χώρα η οποία που είχε μικρή ασφάλεια σε χώρα που παράγει ασφάλεια», δήλωσε ο απόστρατος Αλβανός συνταγματάρχης Τίμι Χούντρα, επικεφαλής του κέντρου αμυντικής ανάλυσης, στους SETimes.
Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Αλβανίας ξεκίνησαν το 1992, όταν η Αλβανία εντάχθηκε στο Συμβούλιο Βορειοατλαντικής Συνεργασίας και διευρύνθηκαν περαιτέρω όταν η χώρα εντάχθηκε στη Σύμπραξη για Ειρήνη το 1994. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπέγραψαν πρωτόκολλα για την ένταξη της Αλβανίας στις 9 Ιουλίου, 2008, και η χώρα αποτέλεσε πλήρες μέλος της Συμμαχίας την 1η Απριλίου, 2009.
“Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στην άμυνα και στις σχέσεις πολιτείας-στρατού, η επιρροή του ΝΑΤΟ είναι εμφανής και αδιαμφισβήτητη. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο έλυσε τα διλήμματά μας σχετικά με την ασφάλεια, αλλά επίσης εγγυήθηκε την τόσο επιθυμητή δυτική τάση της Αλβανίας”, δήλωσε ο Ιλίρ Γκιόνι, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ασφάλειας, στους SETimes.
Επιπρόσθετα, η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στην καταστροφή των πλεοναζόντων πεπαλαιωμένων
πυρομαχικών, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Αλβανίας.
Η κομμουνιστική ιστορία της Αλβανίας σηματοδοτήθηκε από μαζική συγκέντρωση πυρομαχικών και όπλων Αλβανικής, Κινεζικής και Σοβιετικής προέλευσης. Εκατοντάδες αποθήκες δημιουργήθηκαν σε ολόκληρη την Αλβανία, φυλάσσοντας πάνω από 100.000 τόνους πυρομαχικών.
Λόγω της αυξανόμενης ασφάλειας οι αξιωματούχοι της Αλβανίας αναφέρουν πως η ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ έχει επίσης αυξήσει την τουριστική ροή και τις ξένες επενδύσεις στην χώρα.
“Η ένταξη στο NATO έχει επίσης φέρει μεγάλη ροή τουριστών σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, αυτό το καλοκαίρι είδα στην Αλβανία ομάδα τουριστών με οδηγό που κρατούσε σημαία“, δήλωσε η Αριάν Στάροβα, υφυπουργός Άμυνας.
Το Σεπτέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι για τη συνεισφορά της χώρας του στη συμμαχία.
“Ως νέο μέλος της συμμαχίας μας, η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το σύνολο της περιοχής“, δήλωσε ο Ρασμούσεν.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ζητήματα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει την πλήρη στήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr