Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις περιπολούν με τηλεχειριζόμενα οχήματα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι μηχανές αυτές είναι προς το παρόν εξοπλισμένες μόνο με αισθητήρες – αλλά μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξοπλιστούν με όπλα. Έτσι, πρόκειται για το πρώτο λειτουργικό κινούμενο ρομπότ μάχης.

Για δεκαετίες οι εταιρείες του αμυντικού χώρου  σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν συνεχώς πλατφόρμες όπλων που ελέγχονται από τους ανθρώπους από απόσταση. Στο Ισραήλ πρόσφατα, ένα ρομπότ αυτού του τύπου είδε για πρώτη φορά στρατιωτική χρήση: Καλείται “Guardium” και μοιάζει με μια διασταύρωση ανάμεσα σε ένα μικρό αυτοκίνητο και ένα μαχητικό stealth.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τη πρωτοβουλία για  την δημιουργία δικοού τους Ρομπότ  το 2008. Από τότε το “Guardium” έχει ενσωματωθεί σταδιακά στη στρατιωτική επιχειρησιακή καθημερινότητα. Το ρομπότ χρησιμοποιείται κυρίως για  περιπολίες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ήδη το “Φάντασμα της περίφραξης.”

“Εμείς περιπολούμε συχνά μαζί με μονάδες πεζικού,” αναφέρει ο αξιωματικός Kai Hajbi στο δικτυακό τόπο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας. Το “Guardium” βοηθά των έλεγχο των συνόρων και μπορεί να κινηθεί σε θέσεις που θα ήταν πολύ επικίνδυνες για τους στρατιώτες. “Είναι μια συμβατική σχέση”, λέει ο Hajbi. Το ρομπότ έχει “αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε διάφορα σενάρια.”

Το “Guardium” δεν ενεργεί μόνο ως παρατηρητής, αλλά και ως μια θανάσιμη πολεμική μηχανή. Ο κατασκευαστής G-NIUS, μια κοινοπραξία των ισραηλινών αμυντικών επιχειρήσεων Israel Aerospace Industries και Elbit Systems, προσφέρει το προϊόν  και με τον απαραίτητο πολεμικό εξοπλισμό.

Συνήθως ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων, όπως αυτοί οι σταθμοί που χρησιμοποιούνται εδλω και πολλά χρόνια σε στρατιωτικά οχήματα. Το πλεονέκτημα: Ο χειριστής μπορεί να παραμείνει μέσα στο όχημα και με τηλεχειρισμό να στοχεύει στο στόχο. Είτε ένα τέτοιος σταθμός όπλων ελέγχεται από το εσωτερικό του ενός στρατιωτικού οχήματος ή από μια μεγάλη  απόσταση. Το Ισραήλ έχει ήδη από το 2008 αναπτύξει τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων σε πύργους κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.

Αλλά το “Guardium”, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, μπορεί πολλά περισσότερο διότι “ενεργεί αυτόνομα, αντιδρά ανεξάρτητα στα εμπόδια.” Εάν το ρομπότ εντοπίσει στις περιπολίες του “ύποπτες δραστηριότητες”, τότε “θα μπορούσε να αντιδράσει αυτόνομα” και να “χρησιμοποιήσει μια ποικιλία από όπλα  για την εξάλειψη της απειλής.” Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν “ειδικά προγραμματισμένες οδηγίες.”

fox2magazine.net  

Τμήμα ειδήσεων  defencenet.gr           

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ