Η Ινδία προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας
Η Ινδία πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή του πυραύλου αναχαίτισης δικής της παραγωγής. Ο πύραυλος εξουδετέρωσε τον πύραυλο-στόχο σε ύψος 15 χιλιομέτρων πάνω από τον κόλπο της Βεγγάλης.
Η Ινδία εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με τη δημιουργία εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την σημερινή επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου αναχαίτισης AAD από το πεδίο δοκιμών στο νησί Ουίλερ (Wheeler).
Ο εκπαιδευτικός στόχος ήταν ένας τροποποιημένος πύραυλος “εδάφους-εδάφους” Prithvi που εκτοξεύτηκε από το πεδίο δοκιμών στην πολιτεία Ορίσα (Orissa).
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής οι ειδικοί από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO) για πρώτη φορά έκαναν αξιολόγηση της τροχιάς πτήσης του πυραύλου αναχαίτισης για να εξολοθρεύσει το εκπαιδευτικό στόχο.
Εκτός απ’ αυτό, οι ειδικοί του Οργανισμού έλεγξαν τις ικανότητες του πυραύλου αναχαίτισης σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό προσομοιωτή, στον οποίο είχε προσομοιωθεί η πτήση του πυραύλου, που εκτοξεύτηκε από απόσταση 1500 χιλιομέτρων και η εξολόθρευσή του σε ύψος 120 χιλιομέτρων
Θα καταφέρει άραγε η Ινδία να δημιουργήσει και να αναπτύξει, όπως σχεδιάζει το δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μέχρι το 2015; Το καθήκον αυτό πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο. τόνισε ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου Κάρνεγκι (Carnegie Center) στη Μόσχα Πιοτρ Τοπιτσκάνοφ:
« Τέτοια προσπάθεια θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, η Ινδία δεν έχει ούτε προηγμένα ραντάρ, ούτε και διαστημικά συστήματα προειδοποίησης για επιθέσεις πυραύλων. Σήμερα, στο Διάστημα λειτουργούν μόνο δύο ινδικοί δορυφόροι, και μόνο ένας απ’ αυτούς είναι καθαρά στρατιωτικού προορισμού. Με αυτά τα μέσα είναι αμφίβολο να εντοπιστεί η εκτόξευση έστω και ενός πυραύλου, χωρίς να μιλάμε βέβαια για πολλούς. Θα είναι άραγε αποτελεσματικό ένα τέτοιο συστήμα προστασίας από μια ενδεχόμενη επίθεση πυραύλων από το Πακιστάν; Ακριβώς αυτό το πρόβλημα απασχολεί την Ινδία, ενώ ο χρόνος πτήσης των πυραύλων μέχρι τους καθορισμένους στόχους στην Ινδία από το Πακιστάν διαρκεί μόνο μερικά λεπτά».
Οι ΗΠΑ, παίρνοντας υπόψη τους αυτές τις δυσκολίες, καταστρώνουν τα σχέδια τους. Προτείνουν επίμονα στην Ινδία την «αντιπυραυλική τους ομπρέλα» και εκφράζουν την πρόθεσή τους να την βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ινδικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Η Ινδία ωστόσο βλέπει πολύ επιφυλακτικά με τέτοια συνεργασία, προτιμώντας να δημιουργήσει το δικό της εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις . Το Δελχί δεν θέλει να δεσμευτεί με τα αμερικανικά γεωπολιτικά σχέδια στην Ασία. Πραγματικά, ένα από τα βασικά καθήκοντα των ΗΠΑ είναι η «συγκράτηση» της Κίνας και μια συγκατάθεση της Ινδίας για συνεργασία με τις ΗΠΑ στη δημιουργία της αντιπυραυλικής άμυνας θα σήμαινε καταστροφή των λεπτών σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Κίνας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr