Έντονη είναι η ανησυχία στο ΓΕΣ για την τρωτότητα που έχουν εμφανίσει τα γερμανικής κατασκευής τουρκικά άρματα Leopard 2 A4, καθώς και τα συγκεκριμένα υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό αλλά και τα πιο σύγχρονα του τύπου, τα Leopard-2ΗΕL.

Αναλυτές επεσήμαναν στο πρακτορείο Sputnik πως το αδύναμο σημείο του άρματος είναι το σημείο αποθήκευσης πυρομαχικών

«Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ένα άρμα το οποίο έχει πολυδιαφημιστεί διαθέτει θανάσιμες (για το πλήρωμα) αδυναμίες, καθώς τα περισσότερα από τα πυρομαχικά που μεταφέρει είναι αποθηκευμένα στην αριστερή μπροστινή πλευρά όπου η θωράκιση είναι λιγότερο ισχυρή όπως και στην άλλη πλευρά», αναφέρουν oι Ρώσοι ειδικοί που είδαν το βίντεο της καταστροφής αρμάτων Leopard από Κούρδους μαχητές.

Πρόσθεσαν δε πως οι πρώτες αδυναμίες φάνηκαν στα άρματα που έχασε ο τουρκικός Στρατός πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος στην Αλ Μπάμπ τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι ειδικοί θεωρούν πως τα άρματα κοντά στο Αφρίν χτυπήθηκαν από αντιαρματικό πύραυλο Fagot που σχεδιάστηκε από τους Sοβιετικούς στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σχεδόν dδεκαετία πριν την επιχειρησιακή ένταξη των Leopard-2. 

Οι πύραυλοι Fagot χρησιμοποιούνται ακόμα από τουλάχιστον 30 χώρες, όπως και η Ελλάδα. Ηταν το αντίστοιχο «Milan» της Ανατολής

Τόσο το συγκεκριμένα άρμα μάχης όσο και το αντιαρματικό βρίσκονται στο οπλοστάσιο και της Ελλάδας

Ήδη πάντως στο ΓΕΣ αναζητούν χρηματοδότηση για ενίσχυση της θωράκισης των ελληνικών Leopard-2Α4.


 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ