Εξελίξεις στο θέμα των ρωγμών που έχουν εμφανιστεί στην οροφή του πύργου του LEOPARD-2HEL καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνιστές το ΓΕΣ και την κατασκευάστρια εταιρεία ΚΜW. To defencenet.gr παρουσιάζει αποκλειστικά τα νέα στοιχεία και φωτογραφίες.

“Ήσσονος σημασίας” και “απόλυτα επισκευάσιμες” χαρακτηρίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία KMW, οι τριχοειδείς ρωγμές που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή των θυρίδων στην οροφή του πύργου των νεοπαραληφθέντων αρμάτων μάχης Leopard-2HEL (το θέμα είχε αποκαλύψει η “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ” στο τ.172 που κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου). Η εταιρεία πάντως αναγνωρίζει έναντι του ΓΕΣ, την ύπαρξη του προβλήματος που έχει εμφανιστεί σε 40 άρματα μέχρι στιγμής και έχει ξεκινήσει να αναζητεί τρόπους αποκατάστασης του προβλήματος.

Μέχρι τότε οι παραλαβές των υπόλοιπων αρμάτων, ναι μεν, θα συνεχιστούν σε ότι αφορά την επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους, αλλά δεν θα υπογράφονται πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής, με ότι αυτό συνεπάγεται και στις πληρωμές. Γεγονός είναι ότι τα άρματα καλύπτονται πλήρως από την εργοστασιακή εγγύηση άρα δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης του δημοσίου από τις τυχόν επισκευές.

Πάντως η εταιρεία – και αντίθετα με ότι είχε συμβεί στην προηγούμενη περίπτωση διάτρησης της θωράκισης κατά τις δοκιμαστικές βολές που είχε αποδεχθεί ότι υπήρχε ζήτημα μειωμένης βαλλιστικής προστασίας – διαβεβαιώνει το ΓΕΣ ότι “το εν λόγω φαινόμενο κατ’ ουδένα τρόπο επηρεάζει τόσο τη λειτουργικότητα του άρματος, πολλώ δε μάλλον τη βαλλιστική του προστασία και την επιχειρησιακή του ετοιμότητα”.

Η κατασκευάστρια εταιρεία τονίζει στην σχετική επικοινωνία της με το ΓΕΣ ότι “Η συγκεκριμένη περιοχή δεν εκτίθεται σε καμία λειτουργία που να σχετίζεται με τη βαλλιστική προστασία του πύργου”. Αυτό έχει επισήμως και εγγράφως επιβεβαιωθεί στο ΓΕΣ και μένει να φανεί ότι είναι έτσι τα πράγματα.

Αμέσως μετά την εμφάνιση του φαινομένου, η KMW ξεκίνησε έρευνα γιατί ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε τέτοιο πρόβλημα σε Leo2. Μάλιστα, απευθύνθηκε παράλληλα και σε ανεξάρτητα επιστημονικά ιδρύματα. Επικεφαλής των ιδρυμάτων αυτών έχει τεθεί το ινστιτούτο WIWEB (Bundeswehr Research Institute for Materials, Explosives, Fuels and Lubricants) το οποίο ανήκει στη γερμανική κρατική υπηρεσία BWB (Federal Office of Defense Technology and Procurement). Το ινστιτούτο WIWEB δραστηριοποιείται επίσης και στον προσδιορισμό των καταλλήλων διορθωτικών ενεργειών.

Η εμπεριστατωμένη ανάλυση των αιτίων πρόκλησης των ρωγμών, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αποτελεί προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των διορθωτικών ενεργειών που θα επακολουθήσουν από την KMW.

Προσκλήθηκε δε το ΥΠΕΘΑ/ ΓΕΣ να αποστείλουν εκπροσώπους τους στη Γερμανία για την άμεση συμμετοχή και παρακολούθηση των σχετικών επιβεβαιωτικών ελέγχων.

Παράλληλα και ταυτόχρονα το ΓΕΣ μέσω των αρμοδίων διευθύνσεών του, παρακολουθεί στενά τις όποιες ενέργειες, έχει δε συγκροτήσει ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον Διοικητή του 304 ΠΕΒ, όπου συμμετέχουν και ειδικοί του ΚΕΤΑ (αναλυτικό ρεπορτάζ στη νέα “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ” που κυκλοφορεί την Τρίτη, 17/2), δεδομένου ότι στο ΚΕΤΑ υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία σε θέματα αντοχής μετάλλων.

Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ