Πολεμικό κλίμα αναπτύσσεται ανάμεσα στην Κίνα και στο Βιετνάμ με αιχμή τις διεκδικήσεις συμφερόντων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στην Νότια Κινεζική θάλασσα, η οποία αποτελεί μια περιοχή που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα στην περιοχή εξελίσσοντας την  σε «μήλο της Έριδος». Με αυτότο δεδομένο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ Luong Thanh Nghi εξαπέλυσε  “απειλητικές βολές” πρός το  Πεκίνο κατηγορώντας  ότι επιχειρεί να πραγματοποιήσει “παράνομες”  ενέργειες , παραβιάζοντας σοβαρά τα κυριαρχικά δικαιώματα του Βιετνάμ σε ότι αφορά τα διαφιλονικούμενα νησιά στην εν λόγω περιοχή, αναφέρει το trt.

Τα κινέζικα πλοία χθες στη  θαλάσσια περιοχή της κινεζικής θάλασσας  προχώρησαν σε πόντιση  σεισμικών καλωδίων απο πλοία που ανήκουν στην εταιρεία  Petrovietnam , η οποία κατευθύνει τις πετρελαϊκές έρευνες στην κινεζική θάλασσα.

Η Κίνα επαναλαμβάνοντας ότι η περιοχή αυτή της ανήκει , έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υπερασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και  με αφορμή την πρόσφατη αναζωπύρωση της διένεξης με τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ στην Νότια Κινεζική Θάλασσα , διαμηνύει πώς είναι έτοιμη ακόμα  και για πολεμικές συρράξεις  καθώς η περιοχή αυτή συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των “ιπεριαλιστικών δυνάμεων” και αποτελεί «μήλο της Έριδος» για την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι την Μαλαισία και την Ταιβάν , ενώ στις διενέξεις λαμβάνουν μέρος παρασκηνιακά και οι ΗΠΑ.

Η εγκύκλιο που εκδόθηκε  στις 29 Νοεμβρίου απο το Πεκίνο “ανέβασε” την ένταση στην  περιοχή στα ύψη. Τα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν σε είδηση τους ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή είναι δυνατόν να κατασχεθούν όλα τα πλοία που ” επιχειρούν” απόπλου στην Νότια Κινέζικη Θάλασσα θεωρώντας παράλληλα  την ενέργεια τους  αυτή ως παραβίασης του δικαίου.

Δεν άργησε η αντεπίθεση του Βιετνάμ και την ίδια μέρα εξέδωσε μια παραπλήσια εγκύκλιο δίνοντας  εντολή σε όλο το στόλο   των ακτοπλοϊκών σκαφών να ξεκινήσουν περιπολία στα χωρικά ύδατα του Βιετνάμ με στόχο τη προστασία των δικαιωμάτων των ψαράδων.

Το πολεμικό σχήμα που “αναδύθηκε” στην περιοχή αποτέλεσε το τελευταίο βήμα αναζωπύρωσης των αλλοσυγκρουόμενων συμφερόντων ξεπερνώνταςκαι τα  σύνορα της Ινδίας.

«Είμαστε έτοιμοι» να αναλάβουμε δράση έμμεσα στα διαφιλονικούμενα ύδατα για τη προστασία των συμφερόντων μας στο πλαίσιο των ερευνών εξόρυξης πετρελαίου που επιχειρουμε από κοινού με το Βιετνάμ αναφέρουν οι Ινδοί.

Ο Διοικητής του Ινδικού στόλου ναύαρχος Ζοσχι σε δηλώσεις  διευκρίνισε σαφέστατα ότι ,το ινδικό Ναυτικό είναι έτοιμο να προχωρήσει και  σε επιχειρήσεις ακόμα  για την προστασία των οικονομικών και θαλασσιών δικαιωμάτων της χώρας του.

Το πολεμικό κλίμα που αναπτύσσεται στην Νότια Κινεζική θάλασσα με αιχμή τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων “φιλέτων”  εκτιμάται ότι θα ανεβεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες .

Η Κίνα έχει αποκαλύψει την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με τα επιβεβαιωμένα μεγέθη να φτάνουν τα 1,2 κυβικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν σε 7,7 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                        

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ