Η Δύση δυσκολεύεται να δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών
ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ "ΣΤΡΟΦΗ"
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που έχουν διεξαχθεί την περασμένη Κυριακή ήταν προβλέψιμα.Τα οριστικά αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά μόνο ένα θαύμα μπορεί να εμποδίσει την Κοινωνική Φιλελεύθερη Ένωση να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου δείχνουν ότι ο συνασπισμός των πολιτικών αντιπάλων του Προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου κατάφερε να συγκεντρώσει το 54% -57% των ψήφων, ενώ οι πλησιέστεροι τους αντίπαλοι έχουν συγκεντρώσει το 19% και το 13% των ψήφων, όπως διαβάζουμε στην Φωνή της Ρωσίας, η οποια στοχοποιείται από τις δυνάμεις προσκείμενες στον Μπασέσκου.
Τώρα η κύρια ίντριγκα συνίσταται στο αν θελήσει ή όχι ο Πρόεδρος της Ρουμανίας να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών και να διορίσει πρωθυπουργό τον πιο άσπονδο εχθρό του.
Από τυπική άποψη, όλα θα πρέπει να πάρουν την ακόλουθη τροπή: ο Τραϊάν Μπασέσκου, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρουμανίας θα πρέπει να προτείνει στη Βουλή την υποψηφιότητα πρωθυπουργού, ο οποίος ακριβώς θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Θεωρητικά, υποψήφιος θα πρέπει να αναδειχθεί ο ηγέτης της Κοινωνικής Φιλελεύθερης Ένωσης του Βίκτορ Πόντα, που έχει νικήσει στις εκλογές. Ωστόσο, όσον αφορά τη ρουμανική πολιτική, η κοινή λογική συχνά παραχωρεί τη θέση της στον συγκυριακό αυτοσχεδιασμό και η πρακτική δείχνει ότι ο Τραϊάν Μπασέσκου είναι επιρρεπείς σε δημιουργικές του ερμηνείες του Θεμελειώδους Νόμου της Ρουμανίας. Οι Ρουμάνοι αναλυτές δεν αποκλείουν την ανάπτυξη της κατάστασης σε σενάριο όταν ο Πρόεδρος θα αρνηθεί να διορίσει τον Πόντα πρωθυπουργό και θα προτείνει στη Βουλή κάποιο άλλο υποψήφιο. Όμως, όπως έχουν ήδη δηλώσει οι ηγέτες του συνασπισμού που κέρδισε τις εκλογές, τέτοιες ενέργειες θα εκτιμηθούν ως παραβίαση του Συντάγματος και θα συνεπάγονται άμεση έναρξη της διαδικασίας της καθαίρεσης του Προέδρου.
Σε σχέση με αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τραϊάν Μπασέσκου είχε περάσει ήδη από την ίδια διαδικασία πριν 4 μήνες και, μάλιστα, κινδύνευε να χάσει την προεδρία. Οι ίδιοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι της Ρουμανίας, άλλοι με πίκρα και άλλοι με χαρά, παραδέχονται ότι τότε έσωσε τον Πρόεδρο μόνο η άμεση παρέμβαση της Δύσης: ή Άνγκελα Μέρκελ και ο ειδικός απεσταλμένος της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκαναν το παν για να παραμείνει ο Μπασέσκου στην προεδρία, παρά την συντριπτική του ήττα στο δημοψήφισμα, στο οποίο έχει επιβληθεί για ψηφοφορία το ζήτημα της παραίτησής του. Δεν αποκλείεται ότι ο Τραϊάν Μπασέσκου υπολογίζει να επωφεληθεί ξανά από τη βοήθεια των δυτικών του συμμάχων για να αναγκάσει την Κοινωνική Φιλελεύθερη Ένωση να επιλέξει άλλο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας μπορεί να ποντάρει επίσης και στο ότι κάτω από την πίεση της Δύσης ο συναπισμός των αντιπάλων του, απλώς θα σπάσει και τότε θα καταφέρει να «συγκολλήσει» από τα θραύσματά της την υπάκουα σ΄αυτόν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι αντίπαλοι του Προέδρου ελπίζουν ότι ο Μπασέσκου έχει εξαντλήσει πια την αξιοπιστία των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον προς αυτόν και ότι η Δύση δεν θα κινδυνέψει να αγνοήσει για άλλη μιά φορά ανοιχτά τα αποτελέσματα της βούλησης του λαού. Η άμεση παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Ρουμανίας έχει προκαλέσει πια μεγάλο κύμα αντιδυτικών και ευρωσκεπτικιστικών διαθέσεων ανάμεσα στους Ρουμάνους ψηφοφόρους. Υπό αυτές τις συνθήκες η προσπάθεια μιάς άλλης επιδεικτικής υποστήριξης του Μπασέσκου, παρόλο που το κόμμα του έχασε σαφώς τις εκλογές, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο Τραϊάν Μπασέσκου βρίσκεται μπροστά στο εξής δίλημμα: ή να προκαλέσει πολιτική κρίση, ή να παραδεχτεί την ήττα του και να διορίσει πρωθυπουργό τον Βίκτορ Πόντα, με την ελπίδα ότι η οικονομική κρίση θα εκμηδενίσει πολύ γρήγορα την υποστήριξη των εκλογέων που έχει εξασφαλίσει η Κοινωνική Φιλελεύθερη Ένωση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πρόεδρος ετοίμαζε εντατικά έδαφος για τις μελλοντικές μάχες και προσπάθησε να παρουσιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους από την όσο το δυνατόν πιο δυσάρεστη πλευρά, χρησιμοποιώντας για αυτό το κλασικό τρόπο: κατηγόρησε τους ηγέτες της Κοινωνικής Φιλελεύθερης Ένωσης ότι είναι στην πραγματικότητα εγκάθετοι της Μόσχας.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος περιορίστηκε σε ημι- υπαινιγμούς. Για παράδειγμα, καλούσε τους ψηφοφόρους να δώσουν τις ψήφους τους σε όποιους θα διατηρήσουν την «στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ» και όχι σε εκείνους που θα αναπροσανατολίσουν την εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας στη Μόσχα και το Πεκίνο, μη ξεχνώντας, ωστόσο, να παρατηρήσει ότι πρέπει «να έχουμε φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα».
Ο Τύπος που συμπαθεί τον Μπασέσκου και οι ηγέτες της συμμαχίας των δεξιών κομμάτων, που είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένοι με αυτόν, δεν δίσταζαν να εκφράζουν τις απόψεις τους. Η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευρωβουλευτής και πνευματικός ηγέτης της συμμαχίας των κομμάτων, που υποστηρίζουν τον Ρουμάνο Πρόεδρο Μόνικα Μακοβέι ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας βρήκε τους ενόχους για όλα τα προβλήματα του Τραϊάν Μπασέσκου, δηλώντας τα παρακάτω: «Για παράδειγμα, φέτος το καλοκαίρι, σε σχέση με την καθαίρεση του Προέδρου ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Η Φωνή της Ρωσίας» υπήρξε πολύ δραστήριος και μετά έδινε πολύτιμες εντολές στους ηγέτες της Κοινωνικής Φιλελεύθερης Ένωσης για το πώς μπορούν να προκαλέσουν χάος στη χώρα και τι θα πρέπει να κάνουν για να παραιτηθεί ο Πρόεδρος.
Υποστηριζόταν η προσέγγιση της Ρουμανίας και της Ρωσίας, η απομάκρυνση της Ρουμανίας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, η άρνηση των μεταρρυθμίσεων της Δικαιοσύνης, η απόρριψη του σχεδίου Nabucco και η συμμετοχή στο σχέδιο «Νότιο ρεύμα», που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο. Ο ίδιος ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» κατάρτισε τη λίστα των Ρουμάνων που έχουν εμπιστοσύνη της Δύσης και που χρειάζεται να εξουδετερωθούν μέσω της δυσφήμισής τους από την Κοινωνική Φιλελεύθερη Ένωση. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει!»
Η απόφαση για το αν θα πρέπει να παραταθεί ή όχι η πολιτική κρίση της Ρουμανίας, απ’ ότι φαίνεται, δεν παίρνεται στο Βουκουρέστι, αλλά στην Ουάσιγκτον. Αν η Δύση πραγματικά βαρέθηκε την ομάδα του Μπασέσκου, οι εκλογές θα αναγνωριστούν έγκυρες και ο Πόντα θα γίνει πρωθυπουργός. Αν η ρωσοφοβία εξακολουθεί να εκτιμάται,τότε θα έχουμε συνέχεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr