Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας μετά την αναχαίτιση ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας της Κίνας από μαχητικά F-15J της Αεροπορίας της Ιαπωνίας. Όπως ανακοινώθηκε η Κίνα θεωρεί «φυσιολογική» την υπερπτήση στη θαλάσσια περιοχή των νήσων «Diaoyu».

O Γενικός Γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας Xi Jinping  έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφους προτρέποντας σε δηλώσεις του τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις να προετοιμαστούν για να νικήσουν αν εμπλακούν σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Ο Xi ζήτησε από τους άνδρες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων να διαμορφώσουν «πραγματικό σκεπτικό μάχης» έτσι ώστε να διατηρήσουν την πολεμική ετοιμότητά τους.

Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε διαμάχη για τις διαφιλονικούμενες νήσους Diaoyu (οι ιάπωνες τις αποκαλούν Senkaku) στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας αλλά ήταν η πρώτη φορά που αεροσκάφη τους ενεπλάκησαν σε επεισόδιο.

Συνολικά 8 F-15J αναχαίτισαν κινεζικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που πετούσε πάνω από τα Diaoyu!

Σημειώνεται ότι συμπληρώνονται ακριβώς 75 χρόνια από την επέτειο της «σφαγής της Nanjing» όταν στρατεύματα του ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού, εισήλθαν στην –τότε- πρωτεύουσα της Κίνας και προκάλεσαν μεγάλης κλίμακας βιαιοπραγίες έναντι των κινέζων.  

Νωρίτερα τέσσερα σκάφη επιτήρησης είχαν πλησιάσει στην περιοχή και συνάντησαν σκάφη της ακτοφυλακής της Ιαπωνίας η οποία τα διέταξε να αποχωρήσουν. Η ένταση στην περιοχή οξύνθηκε το περασμένο Σεπτέμβριο μετά από απόφαση της Ιαπωνίας να κηρύξει επίσημα ως μέρος της επικράτειας της τα νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Από τη πλευρά της η Κίνα κάλεσε την Ιαπωνία να σταματήσει τις παράνομες επιχειρήσεις στην θαλάσσια περιοχή των νήσων Diaoyu..

Και επειδή κάποιοι θεωρούσαν ότι η περίπτωση των Ιμίων αποτελούσε «υπερβολή» ας δούνε τι συμβαίνει τώρα για μερικά.. «κομμάτια βράχων» που και οι δύο χώρες έχουν απευθείας συνδέσει την εθνική τους αξιοπρέπεια.

Δύο χώρες εκ των οποίων η πρώτη διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμητικά στρατό του κόσμου ενώ η δεύτερη διαθέτει εξελιγμένες τεχνολογικά Ένοπλες Δυνάμεις με κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης σε περίπτωση εμπλοκής, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία διαθέτουν και αυτές σημαντικές μονάδες σε μια περιοχή που θεωρείται «ζωτικής σημασίας»..

Φυσικά σε καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να υπάρχει η σκέψη «να φυσήξει ο άνεμος και να πάρει τη σημαία»..

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ