Κάποιοι ανησυχούν για έκδοση τουριστικής οδηγίας από την Ρωσία, λόγω των απελάσεων και του αντιρωσικού κλίματος που επιχειρεί να εμπεδώσει στην ελληνική κοινωνία η Τουρκία, αλλά μπορεί τα «κακά νέα» να έρχονται από αλλού: Από το μέτωπο των σχέσεων με Ρωσία:

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αλεξέι Γιέρκοφ, αυτός που αντικατέστησε τον δολοφονηθέντα Ρώσο πρεσβευτή, σε συνέντευξή του στο TASS μιλώντας για τις ρωσοτουρκικές Τονισε ότι «είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε περαιτέρω στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος που έχει το δικαίωμα να αναπτύξει συνεργασία με τα κράτη που επιλέγει» εννοώντας προφανώς την επιλογή των S-400»

Πιο ανησυχητική είναι η είδηση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κλείσει την πώληση αντιαρματικών πυραήλων Kornet-EM, μια προμήθεια για την οποία η Μόσχα έχει ήδη δώσει άδεια πώλησης. 

Το σύστημα Kornet-EM, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον επίγειων αλλά και εναέριων (ελικοπτέρων) στόχων από τα 150 μέτρα έως και τα 10 χιλιόμετρα,, δηλαδή διπλασιάζεται η ακτίνα δράσης των νυν Kornet-M που χρησιμοποιεί τόσο ο Ελληνικός όσο και ο τουρκικός Στρατός (τα προμηθεύτηκαν για την αντιμετώπιση ειδικά των LEO2HEL).

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδόσεις του Kornet, η έκδοση EM είναι αυτοκατευθυνόμενη αφού ο χειριστής «κλειδώσει» των στόχο (fire-and-forget) μέσω αισθητήρα και λογισμικού αυτόματης αναγνώρισης σκηνής.

Το σύστημα επιδείχθηκε με δυο παράλληλους πύργους είτε για εμπλοκή δύο στόχων ταυτόχρονα, ή για την βολή δυο βλημάτων πάνω στον ίδιο στόχο ώστε να ξεπεράσει τυχόν αντίμετρα.

Η δε κεφαλή του που είναι τύπου tandem μπορεί να διατρήσει 1300mm RHA μετά την διάτρηση της θωράκισης τύπου ERA. Δηλαδή μπορεί άνετα να διατρήσει το εμπρόσθιο τμήμα των LEO2HEL.

Η προμήθειά του το 2014 από την Ελλάδα είχε «κολλήσει» στο εμπάργκο αγοράς όπλων των χωρών του ΝΑΤΟ από την Ρωσία, αν και η προμήθεία είχε εγκριθεί και το κονδύλι (αρχικά δέκα εκατομμύρια ευρώ) είχε δεσμευθεί από ΣΑΜ, ΣΑΓΕ και ΚΥΣΕΑ.

Ζητήθηκε από τις ΗΠΑ το αντίστοιχο σύστημα AGM-114 Hellfire (επίγεια εκτοξευόμενη έκδοση), αλλά δεν δόθηκε άδεια εξαγωγής με την δικαιολογία ότι θα εγκαθίστατο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (όντως, προοριζόταν για αντιαποβατικές επιχειρήσεις), τα οποία κατά την αμερικανική αντίληψη διέπονται από καθεστώς απαγόρευσης ανάπτυξης επιθετικών όπλων ή και καθόλου βαρέων όπλων στα Δωδεκάνησα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ