Τα στρατιωτικά ρομπότ θα δρουν ανεξέλεγκτα σε λίγα χρόνια
Επίκειται εξέγερση των μηχανών και η ανθρωπότητα αξίζει να σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσει τα ρομπότ-δολοφόνους, που θα είναι εξοπλισμένα από τα νύχια ως την κορυφή. Σήμερα χρησιμοποιούνται παντού αυτόνομα πολεμικά ρομπότ, μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα και αυτοματοποιημένα συστήματα διεξαγωγής μάχης. Οι στρατιωτικοί ειδικοί προειδοποίησαν τη «Φωνή της Ρωσίας», με ποιον τρόπο μπορούν να καταστούν επικίνδυνα.
Η πλειονότητα των αυτομάτων μηχανών, που υπηρετούν τον άνθρωπο, είναι εξοπλισμένες με τη λειτουργία του «αυτόματου πιλότου», της αυτόνομης δηλαδή διεύθυνσής τους. Όμως αυτή η λειτουργία δεν υπάρχει προς το παρόν στα πολεμικά ρομπότ.
«Να ένα παράδειγμα της τεχνητής νοημοσύνης ενός ρομπότ-δολοφόνου: να κατευθυνθεί στο σημείο τομής των συντεταγμένων Χ και Υ, να προσδιορίσει το στόχο με τη μέθοδο της θερμικής ακτινοβολίας, να εξολοθρεύσει το στόχο. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος σκέψης ενός «ανόητου» ρομπότ. Είναι τρομακτικό, που δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος κρύβεται πίσω από τη θερμική ακτινοβολία. Γιατί μπορεί να είναι ένας στρατιώτης ή ένας αντάρτης ή ένας άμαχος πολίτης», εξηγεί ο Νόελ Σάρκι, καθηγητής στον τομέα της ρομποτοτεχνικής και της τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Σίφιλντ στη Μ.Βρετανία.
Στρατιωτικοί και επιστήμονες συνεχίζουν να αυξάνουν την ακρίβεια των πολεμικών αυτοματοποιημένων συστημάτων. Κατά τη γνώμη τους, τα ρομπότ-δολοφόνοι θα συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τον αριθμό των νεκρών.
«Οι επιστήμονες σχεδίασαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος HTV-2, που βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Πρόκειται για ένα πλήρως αυτοδιευθυνόμενο αεροσκάφος, που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 20.000 χλμ./ ώρα. Ένας πιλότος δεν μπορεί να το κυβερνήσει σε αυτήν την ταχύτητα, γιατί απλώς θα διαμελιζόταν», εξήγησε ο Σάρκι στη «Φωνή της Ρωσίας».
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημοσιοποίησε έκθεση για τα αυτοματοποιημένα συστήματα διεξαγωγής μάχης, στην οποία γίνεται λόγος για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αυτόνομων και ημιαυτόνομων όπλων. Στο τέλος αυτής της έκθεσης απαριθμούνται τα μειονεκτήματα και οι ελλείψεις αυτού του είδους του όπλου.
Η λίστα είναι μεγάλη και συμπεριλαμβάνει τέτοιες σημαντικές πλευρές, όπως η δυνατότητα διείσδυσης ενός χάκερ στα συστήματα προγραμματισμού και πρόκλησης παρασίτων στα ραδιοσήματα, οι παγίδες ραδιοεντοπισμού, είτε η υποκλοπή κωδικοποιημένων σημάτων με σκοπό τη διείσδυση στο σύστημα.
«Οι υπάρχουσες σήμερα τεχνολογίες είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία και τη χρήση αυτοματοποιημένων μηχανών-δολοφόνων, που δεν θα ελέγχονται από τον άνθρωπο. Τώρα οι αλγόριθμοι στα υπολογιστικά προγράμματα είναι τόσο περίπλοκοι ώστε τα λάθη, που συχνά εκδηλώνονται από το σύστημα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα διορθώσει. Κάποια συστήματα συνεργάζονται με άλλα συστήματα και δεν μπορούμε να ελέγχουμε τη σχέση αυτή. Επίσης δεν ελέγχουμε την αντίδραση του συστήματος εξ αποστάσεων διεύθυνση στο σήμα, που έλαβε από το σύστημα, το οποίο εκδήλωσε το λάθος», περιέγραψε τους φόβους του ο Μαρκ Αβρούμ Γκουμπρούντ, δόκτωρ Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών, ο οποίος αναπτύσσει το Πρόγραμμα για την επιστήμη και την πλανητική ασφάλεια του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.
Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch από κοινού με ειδικούς της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δημοσίευσε έκθεση με τον τίτλο «Η απώλεια της ανθρώπινης ιδιότητας: η υπόθεση κατά των ρομπότ-δολοφόνων».
Στην έκθεση γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα να σταματήσει η χρήση, παραγωγή και σχεδίαση πλήρως αυτόνομων ρομπότ-δολοφόνων. Πέραν αυτού είναι επίσης απαραίτητο να υπάρξει επεξεργασία διεθνών νομικών κανόνων και νόμων, που θα ρυθμίζουν την διακίνηση των πολεμικών μηχανών στον κόσμο, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη παραγωγή τους.
«Δεν πιστεύω ότι τα ρομπότ, όσο και αν αναπτυχθεί η υπολογιστική νοημοσύνη τους, θα αρχίσουν να καθοδηγούνται από τα διεθνή πρότυπα για την υπεράσπιση των αμάχων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Τίποτε δεν θα τα σταματά, καθώς δεν αισθάνονται τίποτε απολύτως. Επιπλέον είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο οι ενέργειες των ρομπότ-δολοφόνων. Με τη σειρά τους οι τυχόν ανεξέλεγκτες επιλογές τους μπορούν να υπονομεύσουν την αρχή της αποτρεπτικής πολιτικής μέσω του εκφοβισμού», δήλωσε η επικεφαλής ειδικός για ζητήματα πολέμου της Human Rights Watch.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr