Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας έχουν φύση ειδικής προνομιακής εταιρικής σχέσης, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Νέο Δελχί.

Αυτό το έτος στις σχέσεις των δύο χωρών έχει ξεχωριστή σημασία: τα δύο μέρη γιορτάζουν την επέτειο των 65χρόνων της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών τους σχέσεων. Και η σημερινή συνάντηση κορυφής αποτέλεσε άλλο ένα σημαντικό στάδιο της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης.

Το βασικό θέμα των συνομιλιών ήταν η διεύρυνση της διμερούς εμποροοικονομικής συνεργασίας. Από το 2000 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε τις προοπτικές αυτής της διαδικασίας:

 Το 2011 ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε σχεδόν στα 9 δισεκ. δολάρια, φέτος υπολογίζουμε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια και τα προσεχή χρόνια θα πρέπει να ανεβάσουμε αυτό τον πήχη στο διπλάσιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι στη δομή των ρωσο-ινδικών εμπορικών συναλλαγών δεσπόζουν τα εμπορεύματα υψηλής τεχνολογίας – περίπου το 50% και για τα δύο μέρη.

Φέτος αυξήθηκε κατά 40% ο όγκος των ρωσικών προμηθειών στην ινδική αγορά αυτοκινήτων, εξοπλισμού και χημικών προϊόντων. Συμφωνήσαμε να συμβάλουμε στη διεύρυνση της επενδυτικής συνεργασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι το υπογραμμένο σήμερα μνημόνιο μεταξύ του ρωσικού Ιδρύματος άμεσων επενδύσεων και της Κρατικής Τράπεζας της Ινδίας θα εξασφαλίσει επιπρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων και μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημαντικό σημείο της διμερούς συνεργασίας είναι τα προγράμματα στον τομέα της ατομικής ενέργειας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκχ, αυτός ο τομέας κατέχει θέση-κλειδί.

«Η Ινδία εκφράζει υψηλή εκτίμηση για την υποστήριξη που παρέχουν οι Ρώσοι ειδικοί στο έργο του Ατομικού Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού «Κουντανκουλάμ», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός. Και η ρωσική πλευρά, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της εταιρίας «Ρωσάτομ» Σεργκέι Κιριένκο, επέδειξε σ΄ αυτό το σχέδιο πραγματικό άλμα:

 Όλες οι απαιτήσεις που είχαν προβληθεί μετά τη Φουκουσίμα, για τις οποίες ανησυχούμε σήμερα κατά τη δημιουργία οποιωνδήποτε νέων σχεδίων, σ΄ αυτό το έργο ήδη έχουν υπερκαλυφθεί. Γι΄αυτό το σταθμό έγιναν ακόμη και τεστ αντοχής. Αν αυτός βρισκόταν τότε στο σημείο της Φουκουσίμα, θα άντεχε σίγουρα και τέτοιο σεισμό, και τέτοιο τσουνάμι, γιατί έχει ύψιστο βαθμό αυτονομίας. Διαθέτει κολοσσιαίο αριθμό όχι μόνο ενεργών, αλλά και παθητικών συστημάτων ασφαλείας.

 Στην Ινδία σήμερα εκπροσωπούνται οι μεγαλύτερες ρωσικές εταιρίες  στον τομέα της μεταλλουργίας έχουν υλοποιηθεί έργα κατασκευής μεταλλουργικών εργοστασίων στο Μπχιλάι, την Ποουρκέλ και σε άλλες πόλεις.

 Η ρωσική εταιρία «Σεβερστάλ» εργάζεται σε συνεργασία με την ινδική πλευρά για την ίδρυση μεικτής επιχείρησης μεταλλουργικού συγκροτήματος πλήρους κύκλου. Στην ινδική αγορά απόκτησαν πρόσβαση οι ρωσικές ασφαλιστικές εταιρίες Ινγκοσστραχ και ΡΟΣΝΟ. Πρέπει να σημειωθούν και άλλα σημαντικά σχέδια όπως, π.χ., της αξιοποίησης του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου «Σαχαλίνη-1».

Η ινδική πλευρά υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό  τομέα .με αγορά ρωσικο9ύ υλικού όπως μαχητικά ελικόπτερα άρματα ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολάρίων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ