Οι ΗΠΑ αποστέλουν στη Συρία ένα αντιτορπιλικό αντιπυραυλικής άμυνας
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό “Mahan”, που είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή από τη βάση “Norfolk” στην πολιτεία της Βιρτζίνια και θα κατευθυνθεί προς τη Μεσόγειο, ανακοίνωσε το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού το αντιτορπιλικό θα βρεθεί υπό τις διαταγές του Έκτου Στόλου επιχειρήσεων των ΗΠΑ, στον τομέα ευθύνης που περιλαμβάνει τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, για να εκτελέσει “ασκήσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας”. Το πλοίο θα ενεργεί ανεξάρτητα.
Κορυφώνεται η σύγκρουση στη Συρία
Σ. Λαβρόφ: «Δεν πιστεύω ότι η Συρία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης…». Πηγή: TASS
Η χρήση χημικών όπλων θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τη συριακή ηγεσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, κατά το ιρακινό ή το γιουγκοσλαβικό πρότυπο.
Συγκεκριμένα, ο ρώσος υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι η Συρία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης… Κάθε φορά που φτάνουν σε μας φήμες ή σκόρπιες πληροφορίες σχετικά με το ότι οι Σύριοι κάνουν κάτι με το χημικό τους οπλοστάσιο, τις ελέγχουμε δύο και τρεις φορές, απευθυνόμαστε απευθείας στην κυβέρνηση της Συρίας, και κάθε φορά λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις, ότι αυτό δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση».
Όταν ρωτήθηκε για το αν αναμένει εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, όπως συνέβη στο Ιράκ, ο κ.Λαβρόφ απάντησε ότι «είναι πιθανό», διευκρινίζοντας, ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα εξωτερικής επέμβασης καθώς «αυτό δεν συνέβη μόνο στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά και σε εκείνη της Γιουγκοσλαβίας».
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν προτίθεται ν’ ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ να αποσυρθεί, διότι η χώρα του «δεν ασχολείται με τις αλλαγές καθεστώτων». Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε, πάντως, πως ο ίδιος ο Άσαντ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα παραιτηθεί.
Επίσημη πληροφόρηση για το μέγεθος του συριακού χημικού οπλοστασίου, δεν υπάρχει, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Σύριοι διαθέτουν ποσότητες τοξικών αερίων ζαρίν και ιπρίτ που παραλύουν το νευρικό σύστημα και δεν αποκλείεται να έχει αναπτυχθεί το αέριο VX για στρατιωτική χρήση. Αποθέματα αυτών των ουσιών βρίσκονται στα καταφύγια και τις αποθήκες που υπάρχουν κοντά στις πόλεις Χαλέπι, Χάμα, Χομς και Λατάκια. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα το Κέντρο κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, James Martin, στο Μοντ του Καναδά, πρόκειται για εκατοντάδες τόνους πυρομαχικών με χημικές κεφαλές, και χημικές αεροπορικές βόμβες.
Την περασμένη Δευτέρα, η διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus είχε μεταδώσει ότι επίλεκτες μονάδες του γαλλικού και του αμερικανικού στρατού εκπαιδεύονται στα σύνορα Ιορδανίας και Συρίας για πιθανή επέμβαση στη σύγκρουση στη Συρία, ώστε σε περίπτωση που πέσει το καθεστώς Άσαντ να προστατεύσουν τις αποθήκες με τα χημικά όπλα για να μην περιέλθουν στην κατοχή των ισλαμιστών. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις Delta και Rangers, οι οποίες είναι ειδικά εκπαιδευμένες για επιχειρήσεις στην έρημο, βρίσκονται και αυτές σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, αναφέρει το Focus
Οι Patriot «βλέπουν» το Ιράν
Στη συνέντευξή του, ο κ.Λαβρόφ σχολίασε και την ανάπτυξη από πλευράς ΝΑΤΟ των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Όπως ανέφερε, το σύστημα αυτό προορίζεται για προστασία απέναντι στις απειλές που μπορεί να προέλθουν, όχι μόνο από τη Συρία, αλλά και από το Ιράν.
«Διάβασα και άκουσα τι είπαν οι ειδικοί. Αν είχε αναπτυχθεί για να αντιμετωπιστούν βομβαρδισμοί που προέρχονται από τη Συρία, τότε θα έπρεπε να είχε εγκατασταθεί σε κάπως διαφορετική θέση. Όπως αναφέρουν, η περιοχή στην οποία θεωρείται ότι βρίσκεται, αποδεικνύει ότι βασικός σκοπός του είναι η προστασία του αμερικανικού ραντάρ το οποίο αποτελεί τμήμα της αντιπυραυλικής άμυνας που δημιουργούν οι ΗΠΑ απέναντι στην “ιρανική απειλή”».
Στις 24 Δεκεμβρίου στη Δαμασκό, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου, Λαχντάρ Μπραχίμι, επρόκειτο να συζητήσει με τη συριακή ηγεσία τις προοπτικές μιας «συναλλαγής» με στόχο την ειρήνευση και έξοδο από την κρίση. Ο αλγερινός διπλωμάτης θα είχε συνάντηση με τον Άσαντ, αλλά και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Το σχέδιο Μπραχίμι
Όπως μεταδίδει το ITAR-TASS, ο Μπραχίμι επεξεργάζεται έναν οδικό χάρτη διευθέτησης της κρίσης, με βάση το ανακοινωθέν της Γενεύης, το οποίο είχε εγκριθεί στις 30 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της «Ομάδας δράσης». Στον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών, το συγκεκριμένο σχέδιο ανεπίσημα ονομάζεται «Γενεύη-2». Ωστόσο, η υλοποίησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκατάθεση του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης να φτάσουν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία. Το ανακοινωθέν της Γενεύης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης αποτελούμενης από εκπροσώπους του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, η οποία θα διενεργήσει νέες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Οι ταραχές που ξέσπασαν στη Συρία τον Μάρτιο του 2011 εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων αντικαθεστωτικών τμημάτων και των κυβερνητικών δυνάμεων. Η συριακή ηγεσία διακηρύσσει ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις που δρουν στη χώρα υποστηρίζονται από το εξωτερικό. Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που προέρχονται από διάφορες πηγές, τα θύματα από τις βιαιότητες στη χώρα έχουν φτάσει τις 30 χιλιάδες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr