Ρωσία και Κίνα “ετοιμάζουν” νέου τύπου βαλλιστικούς πυραύλους
ΔΙΕΙΠΗΡΩΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ
Ρωσία και Κίνα εκσυγχρονίζουν τις στρατηγικές τους δυνάμεις. Ωστόσο επέλεξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντικατάσταση των βασικών τους βαλλιστικών τους πυραύλων αναφέρει ο ρωσικός τύπος σε δημοσίευμα του .
Η Ρωσία σχεδιάζει τουλάχιστον δύο τύπους εντελώς νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Ένα από αυτά τα δύο σχέδια, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, είναι ο τεράστιος πύραυλος υγρού καυσίμου Sarmat, ο οποίος θα αντικαταστήσει το σοβιετικό σύστημα RS-36М Voevoda, πιο γνωστό με τη δυτική του ονομασία Satana.
Το σύστημα Voevoda επί πολλά χρόνια αποτελεί θεμελιώδες μέρος των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων. Πρόκειται για τους βαρύτερους σήμερα εν ενεργεία πυραύλους στα οπλοστάσια του κόσμου διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Το βάρος τους κατά την εκτόξευση ξεπερνά τους 200 τόνους, ενώ οι κινητήρες του πυραύλου επιτρέπουν να μεταφέρει έως και 10 πυρηνικές κεφαλές και μεγάλο αριθμό μέσων υπέρβασης της αντιπυραυλικής άμυνας, όπως για παράδειγμα ψευδείς στόχους. Το βεληνεκές της πτήσης του μπορεί να φτάνει από 11 έως και 16 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Ως προς το βάρος του ο RS-36М μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον κινεζικό διηπειρωτικό πύραυλο DF-5, ο οποίος ζυγίζει 183 τόνους. Ο κινεζικός πύραυλος είναι λιγότερο τελειοποιημένος. Απαιτεί π.χ. μακρά προετοιμασία πριν την εκκίνηση και ο εφοδιασμός με καύσιμα διαρκεί έως και δύο ώρες. Αυτό καθιστά τον πύραυλο ευάλωτο να δεχθεί το πρώτο χτύπημα. Ωστόσο η Κίνα διατηρεί περίπου 20 πυραύλους DF-5Α, καθόσον είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό κινεζικό στρατηγικό σύστημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στο έδαφος των ΗΠΑ.
Ρωσία και Κίνα επέλεξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντικατάσταση των βασικών βαρέων πυραύλων τους. Η Ρωσία αποφάσισε ουσιαστικά να αναγεννήσει το σύστημα RS-36 σε νέο πλέον τεχνικό επίπεδο.
Η επιλογή πυραύλου υγρού καυσίμου συνδέεται με το ότι σε σύγκριση με τους πυραύλους ξηρού καυσίμου διαθέτει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο. Η Ρωσία αναμένει ότι μελλοντικά οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη μέσων αντιπυραυλικής άμυνας στο Διάστημα και θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της αντιπυραυλικής τους ασπίδας στην Ευρώπη. Ένας πιο βαρύς και ισχυρός πύραυλος θα είναι σε θέση εγγυημένα να υπερβαίνει αυτήν την άμυνα.
Πέραν τούτου ένας πύραυλος υγρού καυσίμου με μεγάλους όγκους πολύτιμου φορτίου θα επιτρέψει να δημιουργηθεί στρατηγικό όπλο υψηλής ακριβείας χωρίς πυρηνικό εξοπλισμό και ουσιαστικά πλανητικού βεληνεκούς. Η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει παρόμοιο όπλο σε περίπτωση, που αρχίσουν εργασίες κατασκευής τέτοιου όπλου στις ΗΠΑ.
Παραλλήλως με τον βαρύ πύραυλο υγρού καυσίμου εργάζονται στη Ρωσία και για την κατασκευή ενός νέου ευκίνητου πυραύλου ξηρού καυσίμου, ο οποίος θα αντικαταστήσει την παραγωγή συστημάτων Topol-M και Yars. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία επιθυμεί να διατηρήσει στο ορατό μέλλον τις στρατηγικές της πυρηνικές δυνάμεις, οι οποίες θα αποτελούνται από ευκίνητους πυραύλους και βαρείς πυραύλους υγρού καυσίμου εγκατεστημένους σε υπόγεια σιλό.
Όσον αφορά την Κίνα είναι γνωστό ότι επιπρόσθετα στους ευκίνητους πυραύλους ξηρού καυσίμου DF-31A, που παράγονται σήμερα, εργάζεται για την κατασκευή βαρέος πυραύλου ξηρού καυσίμου με διασπώμενη κεφαλή. Ο πύραυλος αυτός επίσης αποτελεί απάντηση στην ενίσχυση των αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά θα του είναι δύσκολο να φθάσει την ακτίνα πτήσης και το ωφέλιμο φορτίο, που διαθέτει ο DF-5.
Αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται στην κινεζική στρατηγική ανάπτυξης των πυρηνικών της δυνάμεων. Η Κίνα αρχικώς δεν επεδίωκε την πυρηνική ισορροπία με τις ΗΠΑ, στρέφοντας κυρίως την προσοχή της στην υποστήριξη μια μικρής ομάδας πυραύλων, ικανών να αντέξουν το πρώτο χτύπημα και να καταφέρουν απαντητικό χτύπημα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr