Επίδειξη ναυτικής ισχύος από την Ρωσία σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και μετά από εντολή του Προέδρου Β. Πούτιν οι ρωσικές ΕΔ θα δαπανήσουν περίπου 659 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμούς έως το 2020. Το ναυτικό της χώρας έως το 2016, θα έχει 18 νέες μονάδες επιφανείας διαφόρων τύπων έξι νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης borei αλλά και 30 πλοία επιφανείας ειδικών αποστολών αναφέρει ο ρωσικός τύπος .
Ένα από υποβρύχια κλάσης Borei το Yuri Dolgoruky εντάχθηκε στην δύναμη του ρωσικού στόλου αυτή την εβδομάδα αναφέρει η ιστοσελίδα .wired.com.
Επίσης στα τέλη Ιανουαρίου ρωσικά πολεμικά πλοία από τέσσερις στόλους θα πραγματοποιήσουν άσκηση στην μεσόγειο θάλασσα. Σε δημοσίευμα του αμερικανικού τύπου αναφέρεται ότι η επίδειξη ναυτικής ισχύος απο την πλευρά της Ρωσίας έχει λόγο που εμφανίζεται. Δεν είναι περίεργος ο χρόνος ούτε και ο τόπος αυτής της παράστασης .
Η επιλογή της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου έχει οδηγεί σε συνειρμούς για την πορεία του ρωσικού στόλου διαχρονικά καταδεικνύοντας παράλληλα ότι οι ναυτικές ασκήσεις του αποτελούν «προπέτασμα καπνού» ίσως για την εκκένωση Ρώσων πολιτών από τη Συρία, που με τις εκτιμήσεις των ειδικών κυμαίνονται από 9.000 έως 30.000 άτομα. Θα μπορούσε να είναι και έτσι .
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει εισέλθει σε μια πολύ επικίνδυνη φάση ειδικά το τελευταίο διάστημα . Αλλά η Ρωσία έχει επίσης πιο σοβαρούς λόγους για να πραγματοποιήσει ναυτική επίδειξη στην ευρύτερη περιοχή . Η Μαύρη Θάλασσα είναι υπό την συνεχή απειλή του ΝΑΤΟ.
Στις αρχές Νοεμβρίου η Anna Glazova, στρατιωτικός αναλυτής στο Πανρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, έγραψε στo ρωσικό περιοδικό άμυνας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν με στρατηγικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων να «καταλάβουν» το στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ουάσιγκτον με κατάλληλες κινήσεις εγκατέστησε συστήματα της αντιπυραυλικής άμυνας σε Τουρκία και Ρουμανία – φαινομενικά για να καταρρίψουν πυραύλους του Ιράν αλλά στην ουσία οι πύραυλοι αυτοί στοχεύουν την Ρωσία. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ από το 2004, πράγμα που στα μάτια της Μόσχας, σημαίνει ότι «οι Αμερικανοί πήραν πραγματικά τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας», έγραψε Glazova.
Αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Οι ΗΠΑ περιορίζονται ήδη από την συνθήκη του Μοντρέ το 1936 για τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που δύναται να εισέλθουν μέσα από τα τουρκικά Στενά του Βοσπόρου και για περιορισμένο διάστημα . Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί λιμάνια στην Ουκρανία και τη Γεωργία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα πολεμικά Vella Gulf, και Monterei , εξοπλισμένα με συστήματα Aegis κατά βαλλιστικών πυραύλων τα οποία αποτελούν ευθεία απειλή για τις ρωσικές δυνάμεις .
Αλλά η Μαύρη Θάλασσα είναι το ιδανικό μέρος για την εκτέλεση αυτού του σκηνικού διαχρονικά και ιστορικά, αλλά ταυτόχρονα η θάλασσα αυτή αφού θεωρείται το κατώφλι της Ρωσίας .
Βέβαια από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν κανένα αεροπλανοφόρο για να βοηθήσει τη Γεωργία, σε περίπτωση ίσως ενός νέου πολέμου με την Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2008 μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας, το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδίασε να στείλει δύο πλωτά νοσοκομεία στην Γεωργία αλλά αυτά μπλοκαρίστηκαν από την Τουρκία. ( Η Τουρκία δεν επιτρέπει σε πλοία πάνω από 45.000 τόνων στη Μαύρη Θάλασσα σε χώρες που δεν συνορεύουν ).
Τα πράγματα λοιπόν περιπλέκονται για τις δύο δύο υπερδυνάμεις και τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην Μαύρη θάλασσα αλλά και την Μεσόγειο.
“Αλλά η Ρωσία όμως πρέπει να θυμούνται όλοι ότι παραμένει μια μεγάλη ναυτική δύναμη που λαμβάνεται πάντα υπόψη παγκοσμίως”, αναφέρει ο Jim Χολμς, αναπληρωτής καθηγητής στρατηγικής στη Ναυτική Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr