Το 2012 χαρακτηρίστηκε από διαδοχικούς γύρους διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μέχρι τότε δεν υπήρξαν συναντήσεις για διάστημα ενός έτους.

Στις φετινές διαπραγματεύσεις πολλοί είχαν εναποθέσει μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο, το πρόβλημα παρέμεινε άλυτο. Εν τω μεταξύ, πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια από τότε, που οι «έξι» διεθνείς μεσολαβητές μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για πρώτη φορά απευθύνθηκαν στο Ιράν με αίτημα να σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Σχετικά με τις εκδοχές εξέλιξης των γεγονότων – εμπειρογνώμονες μιλούν στη «Φωνή της Ρωσίας».

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός, ότι οι δυτικές χώρες και οι ΗΠΑ γίνονται όλο και περισσότερο εξαρτημένες από τις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα το Ιράν, όλο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση επιδεικνύει ότι δεν τις έχει ανάγκη. Ακόμα και η Ρωσία, που υποστήριζε την Ισλαμική Δημοκρατία στις αρχές της δεκαετίας, είναι προβληματισμένη με την εξέλιξη της κατάστασης γύρω από το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα και προσχώρησε στις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία κατανοεί: εάν αναπτυχθούν τα πυρηνικά όπλα, τότε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτη, – εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βλαντίμιρ Σάζιν.

Ο κίνδυνος της πυρηνικοποίησης του Ιράν έγκειται στο ότι, κατ’ αρχάς, οι πολιτικοί του αντίπαλοι και εχθροί (κυρίως χώρες του Περσικού κόλπου), θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Κατά δεύτερον, διαθέτοντας πυρηνικό δυναμικό και τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, το Ιράν θα αλλάξει, φυσικά, την πολιτική του στην περιοχή, η οποία θα είναι περισσότερο σκληρή και ριζοσπαστική.

Ωστόσο, υπάρχει η άποψη, ότι το Ιράν δεν χρειάζεται καν την ανάπτυξη μια ατομικής βόμβας. Και οι υποψίες από αυτή την πλευρά είναι αβάσιμες. Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν, ότι τα πυρηνικά όπλα απλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά.

Στο έδαφος του Ισραήλ βρίσκονται μουσουλμανικά ιερά μέρη, ενώ η κατεύθυνση ενός χτυπήματος προς την πλευρά της Ασίας, Ρωσίας ή των ΗΠΑ – δεν έχει νόημα, σημειώνουν οι αναλυτές. Η προσοχή στο ζήτημα έχει επικεντρωθεί για εντελώς διαφορετικό λόγο, διαβεβαιώνει ο καθηγητής της έδρας Ανατολικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Σεργκέι Ντρουζιλόβσκι.

Έπρεπε να περάσει το Ιράν υπό την εποπτεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σκέφτονταν πολύ καιρό: τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα βασανιστήρια στις φυλακές – δεν ήταν αρκετά για να παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας . Στη συνέχεια αποφάσισαν να καταπιαστούν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η δύση θέλει να ανατρέψει αυτό το καθεστώς, το οποίο είναι δυσάρεστο και ανεξέλεγκτο. Αυτό λέει την σκληρή αλήθεια σε όλα τα θέματα και ζητήματα, και τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, ακόμα κι αν τώρα το Ιράν δεν έχει ανάγκη τα πυρηνικά όπλα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τα χρειαστεί μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, και τώρα προετοιμάζεται η βιομηχανική βάση για την κατασκευή τους. Η Τεχεράνη έχει υπογράψει το Σύμφωνο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Και σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, όχι μόνο το παραβιάζει, αλλά και δεν σκοπεύει να σταματήσει, αδιαφορώντας και για τον ΔΟΑΕ και για την «ομάδα των έξι», είναι πεπεισμένος ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Εβγκένι Σατανόβσκι.

Όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις, όσον αφορά το Ιράν, είναι εξαιρετικά επιτυχημένες, επειδή αποσπούν την προσοχή από το σημείο, όταν στο Ιράν τελικά εμφανίζονται πυρηνικά όπλα. Μετά από αυτό, μία στρατιωτική επίθεση στο Ιράν δεν θα έχει νόημα, θα απαιτηθεί πλέον κάποιος τρόπος διαπραγμάτευσης. Πυρηνικές κεφαλές οι ιρανοί θα αποκτήσουν, ίσως κατά την άνοιξη, ίσως κατά το καλοκαίρι. Αλλά εκατό τοις εκατό, μέχρι το τέλος του έτους.

Τι να περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ακόμα δεν είναι σαφές. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι έχει απομείνει λίγος χρόνος για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Είτε το Ιράν θα συμφωνήσει να αναστείλει την ανάπτυξη των προγραμμάτων του, είτε η σύγκρουση θα φτάσει στο αποκορύφωμά της. Και τότε, λένε οι αναλυτές, η «ομάδα των έξι» πιθανόν να περάσει σε δραστικά μέτρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                                    

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ