ΗΠΑ-Κίνα: Εμπορικός πόλεμος για Μ. Ανατολή
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Όλο και λιγότεροι πόροι γίνονται στον πλανήτη μας. Συνεπώς, ο αγώνας για τους φυσικούς πόρους και για τις αγορές διάθεσής τους γίνεται όλο και εντονότερος. Έτσι, λοιπόν, η αντιπαράθεση των βασικότερων παικτών στην παγκόσμια σκακιέρα το 2013 θα επιδεινωθεί σημαντικά,- προβλέπει ο διεθνής αναλυτής Αλέξέι Κουζμίν:
Το 2013 θα σημαδευτεί από την όλο και κλιμακούμενη ένταση του αγώνα στο πλαίσιο της οικονομικής μονομαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας οι αντίπαλοι θα ακολουθούν τη στρατηγική της θέσης αγώνα, που χαρακτηρίζεται με τον σκακιστικό όρο «πραγματοποίηση ελιγμών», σε συνοδεία των αμοιβαίων τακτικών επιθέσεων. Η Κίνα δεν θα πάψει να προβάλει αξιώσεις εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία υποβάλλει τους Κινέζους επενδυτές σε «ελέγχους πολιτικής αξιοπιστίας » και οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, θα πλασάρουν το θέμα της παραποίησης των αμερικανικών προϊόντων και των επιβουλεύσεων από τον αντίπαλο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν αναμένεται καμιά νηνεμία στον οικονομικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, αν και στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ ήδη τον χάνουν,- παρατήρησε ο αναλυτής Βλαντισλάβ Τκατσόφ:
Ο κατάλογος των αμοιβαίων αξιώσεων μόνο αυξάνεται, παρόλο που οι διαστάσεις του εμπορίου τους εξακολουθούν να διευρύνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το γεγονός αυτό δείχνει πρώτ’ απ’ όλα την ταχεία αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των Κινέζων και, συνεπώς, και την προοπτική ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς. Γενικά, έχει διαμορφωθεί αρκετά παράξενη κατάσταση όπου η δύναμη της πρώτης οικονομίας στον κόσμο (δηλαδή των ΗΠΑ) υποστηρίζεται, πρώτα απ’όλα, με την πίστη στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ενώ ο κύριος στον κόσμο πιστωτής του είναι από καιρό άλλη χώρα! Η άνοδος της Κίνας στον ρόλο της παγκόσμιας οικονομικής ηγέτιδας φαίνεται αναπόδραστη όπως η ανατολή του ηλίου.
Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι ο Λευκός Οίκος δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τις συνήθειές του και να περιοριστεί αποκλειστικά στις οικονομικές μεθόδους. Στον αγώνα για την παγκόσμια επιρροή και τους πόρους όλα τα μέσα είναι καλά,- είπε στη συνέχεια ο Αλεξέι Κουζμίν:
Πολύ μεγαλύτερη απειλή από τα τσιμπήματα θέσης των διπλωματών συνιστούν για την Κίνα οι στρατηγικοί κίνδυνοι γύρω από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η εκεί κατάσταση κατά την ανάπτυξή της μπορεί να οδηγήσει στο μπλοκάρισμα των Στενών του Ορμούζ και στον καλπασμό των τιμών του πετρελαίου, κάτι που θα καταφέρει ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα ακριβώς στην Κίνα, η οποία έχει επιτακτική ανάγκη από πρώτες ύλες.
Προς το παρόν το Πεκίνο χρησιμοποιεί ως έμπειρος παίκτης στο σκάκι, την περίοδο σχετικής σταθερότητας στη σκακιέρα για να ενισχύσει τα αδύνατα σημεία του δικού του στρατοπέδου.
Ταυτόχρονα θα εξακολουθεί να ενισχύει την οικονομική παρουσία του στην Αφρική, αυτή την βασική για την Κίνα πηγή εισαγωγής πετρελαίου σήμερα. Τι θα κάνει, λοιπόν η Ουάσιγκτον; Το παιχνίδι αναμένεται να γίνει συναρπαστικό όπως συνήθως συμβαίνει με τους παίκτες τέτοιου επιπέδουκαταλήγει το δημοσίευμα του ρωσικού τύπου .
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr