Δύσκολες ισορροπίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την ΑΟΖ
Δεδομένη η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανοίξει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά τόσο η δυσχερής θέση της χώρας, όσο και οι εν εξελίξει ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να καίνε ένα χαρτί που η κυβέρνηση ήθελε να παίξει πριν τις Γιορτές αναφέρει το Euro2day.gr.
Οι τελευταίες κομψές προειδοποιήσεις της Άγκυρας φρενάρουν την Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίζει πως «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».
«Τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων», συνέχισε ο Νταβούτογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση και πως «σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στις 7/1 και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό», πρόσθεσε ο Γιλντίζ.
Την ώρα που η Αθήνα αναζητά τον τρόπο για να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η Άγκυρα προχωρά με ταχύτατο ρυθμό στην έμπρακτη πρόταξη των συμφερόντων της, που φτάνουν μέχρι την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Ρόδου. Πρόσφατα, πριν τις Γιορτές, η Turkiye Petrolleri, η γνωστή μας TPAO, ανακοίνωσε τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το σχετικό πρόγραμμα έχει αναλάβει να υλοποιήσει μια θυγατρική της TPAO, η Turkish Petroleum International Company (TPIC) και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι Τούρκοι αυτή τη φορά προχωρούν με περισσή αποφασιστικότητα, προφανώς εκμεταλλευόμενοι την επιφυλακτικότητα και τη μέχρι τώρα αναβλητικότητα της ελληνικής πλευράς.
Τουλάχιστον αυτό δείχνει η απόφασή τους να ακυρώσουν το πρόγραμμα ναυπήγησης ειδικού σκάφους σεισμικών ερευνών- θα χρειαζόταν περίπου δύο χρόνια- και να προχωρήσουν άμεσα στη μίσθωση του «Polarcus Samur» από τη νορβηγική εταιρεία Polarcus. Η ενέργεια, σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα του κλάδου, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και τη σπουδή της τουρκικής πλευράς να επισπεύσει τη σχετική διαδικασία.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΤΡΑΟ έχουν αναρτηθεί τα δύο φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα, που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου, επικαλύπτοντας μάλιστα προς ανατολάς και οικόπεδα οριοθετημένα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Περιλαμβάνουν, όμως, προς δυτικά την επίμαχη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής αμφισβήτησης κυριαρχικού δικαιώματος (στην περιοχή του Καστελόριζου), ενώ μεθοδικά εγείρουν αξιώσεις και προς τις περιοχές νότια της Ρόδου και της Κάσου.
Ο μεθοδικός σχεδιασμός της Αγκυρας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως η ημικρατική ΤΡΑΟ συνήψε συμφωνία για αποκλειστικές, καταληκτικές διαπραγματεύσεις με σκοπό τη μακροχρόνια μίσθωση του ειδικού σκάφους στο οποίο μάλιστα θα σηκώσουν την τουρκική σημαία.
Πολύπειρη διπλωματική πηγή εκτιμά πως η αλλαγή σχεδιασμού της ΤΡΑΟ (προφανώς σε γνώση και συνεννόηση με την Άγκυρα) γίνεται για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και να συμπέσει με τις ενέργειες της Αθήνας για διενέργεια προκαταρκτικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Οι Τούρκοι βιάζονται για να προλάβουν την ελληνική πλευρά, να θέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο τους, να είναι παρόντες πολύ πριν η Αθήνα έρθει σε συμφωνία για την ΑΟΖ με όμορες, ενδιαφερόμενες χώρες. Θυμίζουμε πως ακόμη μένουν εκκρεμή τα μέτωπα με Αίγυπτο, Λιβύη, αλλά και Αλβανία.
Η Τουρκία έχει πετύχει -λόγω της φοβικής στάσης της Αθήνας- να κερδίσει δύο υπερπολύτιμα χρόνια λόγω της… ακατανόητης πολιτικής του Γ. Παπανδρέου (από τις περίφημες on camera δηλώσεις του πως πετρέλαιο δεν υπάρχει και, αν υπάρχει, δεν είναι αξιοποιήσιμο) με τον τότε υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, να γνωρίζει από πρώτο χέρι την τακτική κωλυσιεργίας του πρώην πρωθυπουργού και βεβαίως τις επιπτώσεις της.
Από τότε είχαμε αναφερθεί στην «ακατανόητη» στάση της τότε κυβέρνησης, στο ότι η ΤΡΑΟ επίσπευδε τον ρυθμό της αξιοποιώντας την ελληνική συμπεριφορά και τις έωλες δηλώσεις της τότε κυβέρνησης.
Ωστόσο, η ίδια πηγή σχετίζει τη σπουδή της Αγκυρας με την προώθηση από τις Βρυξέλλες του Ενεργειακού Χάρτη 2050. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνεται προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. (για αυτάρκεια σε πηγές – παραγωγή) με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο πολύ ψηλά στην ατζέντα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr