Αρχηγός Ναυτικού: «Το ρωσικό Ναυτικό μάχης του 2020-2030»
ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ
Στα ρωσικά ναυπηγεία καθελκύστηκε το τρίτο υποβρύχιο κλάσης Borei το «Vladimir Monomakh», και σύντομα θα «πέσει» στη θάλασσα το τέταρτο σκάφος της σειράς, το «Saint Nicholas».
Το «σκαρί» του νέου υποβρυχίου, προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το υποβρύχιο «Saint Nicholas» και στη συνέχεια τα υπόλοιπα σκάφη της σειράς, θα μεταφέρουν 20, αντί για 16 πυραύλους «Bulava-30».
Το σχέδιο αυτό έχει ήδη πάρει τον κωδικό – project 955A. Αν λάβουμε υπόψη, ότι στις εγκαταστάσεις του «Sevmash», βρίσκεται έτοιμο προς παράδοση το δεύτερο υποβρύχιο του έργου 955, με την ονομασία «Alexander Nevskiy» μαζί με το «Bladimir Monomakh» έχουν αρχίσει θαλάσσιες δοκιμές, τότε συνειδητοποιούμε ότι στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, οι ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας ενισχύονται με τέσσερα σύγχρονα υποβρύχια με δυνατότητα μεταφοράς συνολικά 68 πυραύλων«Bulava-30»..
Μέχρι το 2020 οι ρωσικές δυνάμεις υποβρυχίων , θα διαθέτουν συνολικά οκτώ υποβρύχια κλάσης Borei. Με 148 βαλλιστικούς πυραύλους «Bulava» επί των σκαφών. Τα υποβρύχια αυτά θα συμπληρώσουν την επιχειρησιακή ισχύ των στρατηγικών δυνάμεων του ρωσικού Ναυτικού μαζί με τα υποβρύχια του σχεδίου 667BDR «Kalmar» (Delta III) και 667 BDRM «Delfin» (Delta IV).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού Ναυτικού, ναυάρχου Βίκτορ Τσιρκόφ, τα συγκεκριμένα σκάφη, καθώς και τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης «Yashen», τα εκσυγχρονισμένα υποβρύχια του κλάσης «Granit» (στην οποία άνηκε το «Κουρσκ» που βυθίστηκε) και τα βαρέως τύπου πυραυλοφόρα καταδρομικά κλάσης «Orlan», (η ναυαρχίδα του βόρειου στόλου είναι το καταδρομικό «Piotr Velikiy») , αποτελούν τον πυρήνα των ρώσικων στρατηγικών δυνάμεων.
Σε μια πρόσφατη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, ο αρχηγός του Ναυτικού της Ρωσίας , δήλωσε ότι ο πυρήνας μιας τέτοιας δύναμης θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από αεροπλανοφόρα. «Μαζί με τα αποβατικά ελικοπτεροφόρα «Mistral», η βάση μιας τέτοιας επιχειρησιακής ναυτικής δύναμης στο μέλλον, θα πρέπει να είναι μια νέα γενιά αεροπλανοφόρων», είπε ο ναύαρχος.
Εξήγησε, ότι σε αντίθεση με τα αεροπλανοφόρα των προηγούμενων γενεών (όπως το «Admiral Nikolai Kuznetsov»), το νέο αεροπλανοφόρο θα πρέπει να είναι ένα universal πολεμικό πλοίο που θα συνδυάζει πολλές και διαφορετικές καινοτομίες. Τα κύρια οπλικά συστήματά του, θα είναι τα επανδρωμένα και τα μη επανδρωμένα εναέρια και όχι μόνο οχήματα μάχης που θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις το ίδιο αποτελεσματικά σε αέρα , θάλασσα, βυθό και πιθανώς στο διάστημα. Αυτό που θα καθορίζει την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτών των αεροπλανοφόρων θα είναι η παρουσία αεροσκαφών ραντάρ, καθώς και αναγνωριστικών και επιθετικών UAV.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ναυάρχου Τσιρκόφ, προβλέπεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ναυτικού συγκροτήματος μάχης, το οποίο θα περιλαμβάνει, εκτός από το αεροπλανοφόρο και τα πλοία της ομάδας μάχης, σημεία ελλιμενισμού με την απαραίτητη υποδομή, ιπτάμενα μηχανήματα, κέντρο εκπαίδευσης για τα πληρώματα και τις αεροπορικές μονάδες της ναυτικής αεροπορίας, και άλλα επιχειρησιακά στοιχεία υποστήριξης.
« Η βάση για τη δημιουργία της «ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου», θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020», κατέληξε ο Τσιρκόφ.
Όμως, εκτός από τα μεγάλα πλοία, οι δυνάμεις επιφανείας του Ναυτικού σε όλες τις ζώνες ευθύνης του, σύμφωνα με την αρχηγό, θα στηρίζονται και σε μικρότερα πλοία (φρεγάτες και κορβέτες), ορισμένες από τις οποίες ήδη κατασκευάζονται σε ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης και του Καλίνινγκραντ. Όπως είπε , το κύριο πολεμικό πλοίο σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα πρέπει να είναι το φρεγάτα , που θα έχει ισχυρές επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας.
Ο ναύαρχος είπε επίσης, ότι το πρώτο πλοίο για την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών προσεγγίσεων, θα είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη κορβέτα η ανάπτυξη της οποίας είναι ήδη σε εξέλιξη και στην οποία θα τοποθετηθεί εξοπλισμός και συστήματα για πλοία παράκτιας φύλαξης. «Η κορβέτα θα φέρει τα πιο σύγχρονα ανθυποβρυχιακά όπλα, θα έχει σύγχρονα συστήματα ναρκοθέτησης και αεράμυνας, θα διαθέτει την κατάλληλη ισχύ πυρός για να υποστηρίζει αποβατικές ενέργειες πεζοναυτών και δυνάμεων του στρατού ξηράς».
Ο Τσιρκόφ, εξήγησε ότι η κορβέτα που σχεδιάζεται θεωρείται «πειραματική», όσον αφορά στη μετάβαση «σπονδυλωτών πλοίων πολλών τόνων».
Ο ναύαρχος, σκιαγράφησε την εικόνα της ανάπτυξης του ρωσικού Ναυτικού στα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι «μετά το 2020, μπορούμε να προβλέψουμε τη μετάβαση σε μεγάλης κλίμακας κατασκευές αυτόνομων μη επανδρωμένων υποβρύχιων σκαφών και θαλάσσιων ρομποτικών συστημάτων και την ανάπτυξη ειδικού εξοπλισμού, κατά κύριο λόγο στα υποβρύχια, διαφόρων αποστολών και σκοπών».
Στο δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης, από το 2021 έως το 2030, «σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και η υιοθέτηση νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων για το Ναυτικό, με συστήματα νέας γενιάς και πολλαπλών σκοπών».
Ταυτόχρονα, η ναυτική αεροπορία θα πρέπει να ενισχυθεί από αεροσκάφη ραντάρ, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που θα μεταφέρονται στα πλοία. Αυτή είναι η βασική ιδέα του μελλοντικού αεροναυτικού συγκροτήματος μάχης.
Σύμφωνα με την αρχηγό του ρωσικού Ναυτικού, «θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, με επανδρωμένα αεροσκάφη που βασίζονται σε προηγμένα συστήματα και θα αντικαταστήσουν τον παλιό στόλο αεροσκαφών. Στη συνέχεια, το Ναυτικό θα προχωρήσει στη χρήση πολυλειτουργικών μοντέλων αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων UAV».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr