Αναφέρθηκε από αμερικανικούς εμπειρογνώμονες  ότι η Κίνα, η οποία επί του παρόντος δεν πάσχει από έλλειψη τροφής, συσσωρεύει τεράστια αποθέματα ρυζιού και πρώτων υλών. Η χώρα έχει εισάγει μυστηριωδώς ποσότητα ρυζιού τέσσερις φορές υψηλότερη από ότι το 2011 και εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών δεν καταλαβαίνουν γιατί. Τα στοιχεία έδειξαν, ότι η Κίνα εισήγαγε 2,6 εκατομμύρια τόνους ρυζιού το 2012, σε σύγκριση με 575.000 τόνους που εισήγαγε το 2011αναφέρει το katoxika.gr.

Η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προφανής λόγος για αυτή την αύξηση των εισαγωγών, δεδομένου ότι δεν υπήρξε έλλειψη ρυζιού στη χώρα. Γιατί η Κίνα ξαφνικά θέλει τόσα αποθέματα από εκατομμύρια τόνους ρυζιού; Για ποιόν λόγο; Μήπως συνδέεται με τις προετοιμασίες για πόλεμο στον Ειρηνικό ή την Κεντρική Ασία;

Η μεγάλη αποκάλυψη έρχεται μετά και από άλλες εκθέσεις χθες που έδειξαν ότι η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει τεράστια ποσά πρώτων υλών στις αποθήκες. Για παράδειγμα, το Reuters αναφέρει ότι: Στο Qingdao, που φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς της Κίνας για την εξαγωγή μεταλλεύματος σιδήρου, υπάρχουν εκατοντάδες σωροί από μεταλλεύματα σιδήρου, ψηλά όσο ένα τριώροφο κτίριο, και πλημμυρίζουν μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «αποθήκευση σιτηρών».

Νοτιότερα, σε ορισμένες αποθήκες στη Σαγκάη χρησιμοποιούν χώρους στάθμευσης για την αποθήκευση των αποθεμάτων χαλκού  άλλο ένα ασυνήθιστο φαινόμενο που είναι ανησυχητικό για τις τιμές μετάλλων στον κόσμο, και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη όταν στον υπόλοιπο κόσμο αυτά τα υλικά θα λείψουν.

Πριν από μερικούς μήνες, ένας αναλυτής πρότεινε ότι μια «φρενήρη αγορά των πρώτων υλών, περίπου 300.000 τόνων μετάλλου σε μια άλλη επαρχία της Κίνας, είχε κίνητρο να κρατήσει τα τοπικά χυτήρια σε πλήρη δυναμικότητα, εξασφαλίζοντας έτσι τα ότι φορολογικά έσοδα θα συνέχιζαν για την κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν εξηγεί την αγορά επιπλέον ρυζιού.

Ίσως όλα αυτά να γίνονται για οικονομικό σκοπό, αλλά ίσως και πάλι να περιμένουν κάτι στην Κίνα που ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνωρίζει.

Όπως και να έχει πάντως, το μέλλον θα δείξει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                        

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ