Ρωσία : Η Αφρική μοιράζεται σε σφαίρες επιρροής
Οι Γάλλοι στρατιωτικοί αναπτύσσουν με επιτυχία τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο Μάλι. Την Πέμπτη ανακαταλήφθηκε η πόλη Κόνα, που κατείχαν οι ισλαμιστές αναφέρει το Ria Novosti .
Ο αντίπαλος υπέστη βαριές απώλειες, σύμφωνα με τις γαλλικές αναφορές. Στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα τι ακριβώς κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας σε μια ξένη χώρα αυτήν την στιγμή δεν έχει απαντηθεί από κανέναν.
Εν τω μεταξύ το Παρίσι αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στο Μάλι πριν λάβει τη σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μερικές ήμερες αργότερα δόθηκε η έγκριση του ΣΑ όμως εκείνη τη στιγμή οι τα γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν για Τρίτη ημέρα και η γαλλική επιχείρηση μετρούσε αρκετές ημέρες . Οι διαμορφωμένες ιστορικά σχέσεις μεταξύ της μητρόπολης (Γαλλία) και της αποικίας (Μάλι) είναι δύσκολο να αποκοπούν , εκτιμά ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Χωρών Ασίας και Αφρικής Λεονίντ Γκέβελινγκ:
«Η Γαλλία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των αφρικανικών αποικιών της διατήρησε ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην ισχύουσα στρατιωτική και πολιτική κατάσταση. Γαλλικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης παρέμειναν σε μια σειρά από χώρες της Αφρικής και παρέμβαιναν ενεργά στην εσωτερική τους πολιτική τους κατάσταση ».
Παραχωρώντας ανεξαρτησία στις αφρικανικές αποικίες του το Παρίσι παρέμεινε εκεί στην ουσία με τη μορφή των κυβερνητικών αξιωματούχων που είχαν γαλουχηθεί , σπουδάσει και είχαν σχέσεις με γάλλους πολιτικούς διανοούμενους κά . Το Παρίσι ήταν πάντοτε πρόθυμο να βοηθήσει τους «δικούς» του.
Η Γαλλία ενεπλάκη ενεργά στην εσωτερική σύγκρουση στην Ακτή του Ελεφαντοστού: ο σημερινός πρόεδρος ουσιαστικά επέβαλε στην εκεί εξουσία τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις. Οι Γάλλοι διέσωσαν το «δικό» τους καθεστώς στο Τσαντ, ενώ στη Λιβύη ανέτρεψαν τον Καντάφι. Συμμετέχοντας πολύ ενεργά στις επιχειρήσεις , αλλά κάπου εκεί η Γαλλία εξόργισε τους Τουαρέγκ και τώρα θα πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό, λέει ο ειδικός του Ινστιτούτου Αφρικής Γεβγκένι Κορεντιάσοφ:
«Η καθολική διάλυση του καθεστώτος Καντάφι, η ανατροπή και η δολοφονία του τροφοδότησαν τις εξτρεμιστικές διαθέσεις. Οι Τουαρέγκ, οι οποίοι εντάσσονταν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και παρέμειναν αφοσιωμένοι στον Καντάφι, κατέφυγαν στη Σαχάρα, παίρνοντας μαζί τους έναν τεράστιο αριθμό όπλων, οχημάτων , και πολεμοφοδίων. Τώρα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ομάδων των Τζιχαντιστών στο Μαλί.»
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι στην Αφρική, έχει αρχίσει μια νέα διαίρεση των σφαιρών επιρροής, λέει ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Αφρικής Λεονίντ Φιτούνι:
«Βλέπουμε την όξυνση της στρατιωτικο-πολιτικής κατάστασης σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Οι μορφές και οι αιτίες της εμπλοκής σε διάφορες περιοχές είναι διαφορετικές. Εδώ υπάρχει και το παράδειγμα της Λιβύης και τα παραδείγματα «ήπιας» παρέμβασης στις χώρες όπου στην πραγματικότητα η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων δεν ήταν αναγκαία. Όμως ενώπιόν μας βρίσκεται η έξαρση μιας νέας μάχης για την Αφρική. Κρίνοντας με όλα τα δεδομένα θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω ενίσχυση των αρνητικών τάσεων ολόκληρης της ηπείρου, η οποία καθίσταται αντικείμενο αντιπαλότητας μεταξύ διαφόρων χωρών στην αναδιανομή των παγκόσμιων συμφερόντων. Και αν κρίνουμε από το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, το Παρίσι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τον ιστορικό του ρόλο του στη ζωή της Αφρικής.»
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr