Η ινδικές ΕΔ έχουν ξεκινήσει ένα τεράστιο σχέδιο κατασκευής υπογείων εγκαταστάσεων με σκοπό την τοποθέτηση πυραύλων  μακρού και μεσαίου βεληνεκούς, πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς  καθώς και πυρομαχικών κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και την Κίνα αναφέρει η εφημερίδα pakobserver.net .

Με την κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών εκτός από την πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση των πυραύλων  και των πυροβόλων επιτυγχάνετε  επίσης και το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα  σε περίπτωση πολέμου μιας και  οι υπόγειες εγκαταστάσεις εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών σε κρίσιμες πολεμικές επιχειρήσεις δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα άμεσων πληγμάτων  με την αξιοποίηση  του μέγιστου δραστικού βεληνεκούς των όπλων σε συνθήκες ασφάλειας από εχθρικές  επιθέσεις, καθώς και άσχημες  καιρικές συνθήκες αναφέρει έκθεση των Ινδικών ΕΔ.

Σύμφωνα με έκθεση αυτή  αλλά και τον αρχηγό Στρατού στρατηγό Bikram Singh εκτός από τους υπερπολύτιμους πυραύλους υπάρχουν τουλάχιστον 2.000-2.500 τόνοι πυρομαχικών που είναι «απολύτως αναγκαίο πολεμικό υλικό» σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης που θα πρέπει να αποθηκευθούν  σε τέτοιου τύπου υπόγειες εγκαταστάσεις  στις κύριες  επιχειρησιακές περιοχές στα βόρεια και ανατολικά της Ινδίας» καταλήγει ο στρατηγός Β. Singh.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή ο κινεζικός Στρατός θεωρείται η « κύρια και πραγματική μακροπρόθεσμη απειλή» της Ινδίας παρά τα πρόσφατα μεθοριακά επεισόδια με το Πακιστάν κατά μήκος της γραμμής ελέγχου των συνόρων στο Κασμίρ κάνοντας απολύτως επιτακτική την κατασκευή αρχικά  τα  δύο πιλοτικών  στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή  Leh και Σικίμ κατά μήκος της «βόρειων συνόρων με την Κίνα» συνέχισε η έκθεση των ινδικών ΕΔ..

Μόλις περατωθούν τα δύο πρώτα έργα κατασκευής στην συνέχεια θα κατασκευασθούν τα νέα  κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ινδίας  με το Πακιστάν. Οι υπόγειες εγκαταστάσεις  θα είναι δύσκολα ανιχνεύσιμες  από τον  εχθρό και σχεδόν απολύτως προστατευμένες από αεροπορικές επιδρομές κατέληξε ή έκθεση .

Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος των πυραύλων και των  πυρομαχικών τους το έχουν εγκαταστήσει σε ειδικές υπόγειες σήραγγες ανέφερε Ινδός ανώτατος αξιωματικός .

Σχόλιο:  Η κατάσταση στο Θιβέτ είναι δυνητικά η πιο ανησυχητική αυτήν την δεδομένη στιγμή . Ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Κίνας – οτιδήποτε τέλος πάντων πέρα από ασήμαντες αψιμαχίες – είναι αδύνατος όσο οι δυο τους χωρίζονται από τα Ιμαλάια. Καμία από τις δύο πλευρές δεν θα μπορούσε να στηρίξει υλικοτεχνικά έναν πολυεπίπεδο πόλεμο μεγάλης κλίμακας σε εκείνο το έδαφος. Παρόλ’ αυτά, και οι δύο οι χώρες θα μπορούσαν να γίνουν απειλή η μία για την άλλη, εάν περνούσαν τα Ιμαλάια και εδραίωναν τη στρατιωτική τους παρουσία σε οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές της οροσειράς. Κίνδυνο για την Ινδία θα συνιστούσε η εισβολή μεγάλου αριθμού κινεζικών δυνάμεων στο Πακιστάν. Αντίστοιχα για την Κίνα, ο κίνδυνος θα εμφανιζόταν με την εισβολή μεγάλου αριθμού στρατευμάτων της Ινδίας στο Θιβέτ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ