ΗΠΑ : Ανησυχούν για το υποβρύχιο Yury Dolgorukiy
ΡΩΣΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
Ανησυχίες προκαλεί στο αμερικανικό επιτελείο ναυτικού η καθέλκυση του νέου ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Borei , του «Yuriy Dolgorukiy», που εντάχθηκε επίσημα στον ρωσικό στόλο στις 10 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρω-ρωσικών Σπουδών της Σχολής Πολέμου του αμερικανικού ναυτικού, Τόμας Φέντιτσιν, η ανάπτυξη του νέου επίφοβου στρατηγικού οπλικού συστήματος αποτελεί το πρώτο βήμα στην πολιτική εκσυγχρονισμού του γερασμένου ρωσικού οπλοστασίου.
Το συμβόλαιο κατασκευής των υποβρυχίων Borei θα ευνοήσει τον σχεδιασμό νέων προηγμένων συστημάτων, με στόχο την προάσπιση των ζωτικών οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας στην Αρκτική. Εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της αμυντικής τεχνολογίας, το «Yuriy Dolgorukiy» προσφέρει στη Ρωσία ενισχυμένη πυραυλική προστασία, χάρη στις συστοιχίες βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων που διαθέτει. Παρότι, όμως, ο καθηγητής Φέντιτσιν υπογραμμίζει ότι η στρατηγική αξία των νέων υποβρυχίων δεν πρέπει να υποτιμάται, η κλάση Borei δεν πρέπει επίσης να θεωρηθεί απειλή προς το ΝΑΤΟ, ούτε και απόπειρα επιβολής ρωσικής ναυτικής κυριαρχίας στον Αρκτικό Κύκλο.
Το «Yuriy Dolgorukiy» είναι το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Borei που παραλαμβάνεται από το ρωσικό ναυτικό. Έχει μήκος 180 μέτρων, κινείται χάρη σε πυρηνικό αντιδραστήρα νέου τύπου και έχει ανώτατη ταχύτητα 25 κόμβων. Μπορεί να καταδυθεί σε βάθος που ξεπερνά τα 500 μέτρα, ενώ είναι εξοπλισμένο με 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Bulava και έξι πυραύλους τύπου Κρουζ Viguka, με δραστικό βεληνεκές 3.000 χλμ.
Το επαναστατικό σύστημα υδατοπροώθησης SSBN επιτρέπει στο «Yuriy Dolgorukiy» να κινείται σχεδόν αθόρυβα κάτω από το νερό, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό του με συμβατικά ηχοβολιστικά συστήματα. «Η ιδιότητά του αυτή το καθιστά ιδανικό όπλο δεύτερου πυρηνικού πλήγματος. Θα εκτοξεύσει δηλαδή τους πυραύλους του σε προκαθορισμένους αμερικανικούς στόχους, αφού η Ρωσία θα έχει ισοπεδωθεί από τους βαλλιστικούς πυραύλους των ΗΠΑ», λέει ο καθηγητής Φέντιτσιν.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατασκευή των υποβρυχίων κλάσης Borei αποτελεί ευθεία απάντηση στο πρόγραμμα ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ πάνω από την Ευρώπη. «Ο συνδυασμός Borei – Bulava δεν σχεδιάσθηκε για την αντιπυραυλική ασπίδα, καθώς αποτελεί σχέδιο δύο δεκαετιών. Πρόκειται για σύμπτωση, που δεν αποκλείει βέβαια την εκμετάλλευσή του από τη ρωσική πλευρά ως μέσου αποτροπής κάθε αμερικανικής πυραυλικής βλέψης. Τα νέα υποβρύχια έγιναν έτσι ακόμη ένα μέσον εξισορρόπησης της στρατηγικής πλάστιγγας», λέει ο καθηγητής Φέντιτσιν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr