Μετά τη Ρωσία και η Κίνα έχει στα σχέδια της την ανάπτυξη πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων σε σιδηροδρομικούς συρμούς. Αυτό έκανε γνωστό το τμήμα ελέγχου εξοπλισμών για την Ασία του αμερικανικού πανεπιστημίου Georgetown University. Σύμφωνα με το τελευταίο τα σχέδια της Κίνας αποκαλύφθηκαν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης.

Πάντως και σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές από το πανεπιστήμιο του Georgetown η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει βαλλιστικά διηπειρωτικά βλήματα (ICBM) σε συρμούς ως μέρος του προγράμματος φύλαξης στρατηγικών της μέσων σε τούνελ και υπόγεια καταφύγια και μέχρι πρότινος αυτό θεωρείτο ως μυστικό υψίστης ασφαλείας.

Σε ένα μέρος της εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης ένα τραίνο το οποίο είχε την εμφάνιση στρατιωτικού συρμού γι μεταφορά στρατιωτών στο τέλος του υπήρχαν τουλάχιστον δύο βαγόνια τα οποία μετέφεραν  από ένα ICBM DF-31 και DF-31A.

Στο ίδιο πρόγραμμα ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι κατασκευάζονται για αυτό το σκοπό ειδικές σιδηροδρομικές γραμμές μήκους μεταξύ 1000 και 2000 χλμ. στις οποίες θα μετακινούνται αποκλειστικά οι στρατιωτικοί συρμοί οι οποίοι θα μεταφέρουν τα στρατηγικά διηπειρωτικά βλήματα.  

Σημειώνεται ότι για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου για μεταφορά συρμών με ICBM πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες προδιαγραφές καθώς το βάρος των πυραύλων απαγορεύει την εκμετάλλευσή τους από τις κοινές γραμμές των σιδηροδρόμων προκαλώντας σοβαρές ζημιές έως και την ακινητοποίηση των συρμών.

Η μόνη άλλη χώρα που είχε αναπτύξει ειδικούς συρμούς για μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων ήταν η Ρωσία μεταξύ του 1987 και του 2005. Οι ειδικοί συρμοί μετέφεραν το βλήμα S-24 Mod 1 Scalpel. Παρά την διακοπή του προγράμματος όμως η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει πάλι την έναρξη του προγράμματος.

Τα πλεονεκτήματα από τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων σε σιδηροδρομικούς συρμούς είναι η επιβιωσημότητά  τους από ένα πιθανό πρώτο κτύπημα του αντιπάλου καθώς συνήθως οι συρμοί βρίσκονται εντός υπόγειων σηράγγων και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να βληθούν σε ένα προληπτικό χτύπημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ