Στην κύρια ρωσική επιχείρηση κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού Kourganmasznabod κατασκευάζεται, ουσιαστικά ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού “BMP Knight”, το οποίο προορίζεται για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πολικές περιοχές.

Το BMP Knight θα διαθέτει κινητήρα τύπου αεριοστροβίλου, στη φωτογραφία το ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-3

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, γίνεται λόγος για ένα αρκετά ασυνήθιστο όχημα, το οποίο δεν έχει τίποτα κοινό με τα τεθωρακισμένα οχήματα, που κατασκευάζονταν προηγουμένως στη Ρωσία.

Αντί του συμβατικού κινητήρα ντίζελ, το όχημα Ιππότης θα είναι εξοπλισμένο με ένα κινητήρα τύπου αεριοστροβίλου. Αυτού του είδους οι κινητήρες τίθενται σε λειτουργία πιο εύκολα και λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια στις συνθήκες του πολικού κλίματος. Εκτός απ’ αυτό είναι συμπαγείς. Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, η οποία μαζί με τις ΗΠΑ, έχει την εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή αεριωθούμενων κινητήρων για τεθωρακισμένα οχήματα.

Ακόμη πιο σημαντικά από τα χαρακτηριστικά του νέου οχήματος θα είναι το σύστημα ηλεκτρομηχανικής μετάδοσης και το σκάφος, το οποίο θα αποτελείται από δύο μέρη. Είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο προβλέπεται να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες διαστάσεις των χώρων εγκατάστασης ισχυρών όπλων, πεζοναυτών και μεγάλων ποσοτήτων εφεδρικού καυσίμου.

Οι εργασίες κατασκευής του BMP Ιππότης βρίσκονται στην πρώιμη φάση και προχωρούν παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του πιο απλού τεθωρακισμένου οχήματος –του Κουργκάνετς-25.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει τα προηγούμενα σχέδια κλεισίματος του πολικού στρατιωτικού αεροδρομίου Τίκσι. Μέχρι το 2015 το αεροδρόμιο αυτό θα εκσυγχρονιστεί.

Το 2013 προβλέπεται να αναπτυχθεί στο πολικό αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, ειδική μονάδα βαριών αεροσκαφών αναχαίτισης MiG-31. Σύμφωνα με τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, στην Αρκτική θα συγκροτηθεί ειδική στρατιωτική μονάδα, η οποία θα διασφαλίζει τα ρωσικά συμφέροντα σ’ αυτή την περιοχή.

Σήμερα,  οι διαφωνίες σχετικά με το μέλλον της περιοχής αυτής, ανάμεσα στις χώρες που καταδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους της Αρκτικής, επιδεινώνονται όλο και περισσότερο.

Η Ρωσία διεκδικεί ένα σημαντικό μέρος της αρκτικής ωκεάνιας υφαλοκρηπίδας και επιμένει στο δικαίωμα προτεραιότητας των κρατών της περιοχής να χρησιμοποιούν τους πόρους της.

Εξάλλου, τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά τεχνολογικά προγράμματα που εκπληρώνει η Ρωσία με σκοπό την υπεράσπιση των συνόρων της στην Αρκτική, δείχνουν ότι στις διαμάχες για το μέλλον των αρκτικών φυσικών πόρων η Μόσχα δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ