Βρετανία: Eξοπλιστικό “μαμούθ” ύψους 186 δισ. ευρώ
ΑΛΛΑΓΗ "ΠΛΕΥΣΗΣ"
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2010 μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό για την άμυνα σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.
Ωστόσο σήμερα προφανώς τα δεδομένα άλλαξαν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι με αποτέλεσμα σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να καταρτισθεί δεκαετής προϋπολογισμός συνολικού ύψους 186 δισ. ευρώ για αγορά οπλικών συστημάτων .
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, που φέρει την έγκριση του αρμόδιου υπουργού Τζορτζ Όσμπορν, η Βρετανία θα ξοδέψει, μεταξύ άλλων, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια:
– 41.7 δις. ευρώ για επτά επιθετικά υποβρύχια τύπου Astute, καθώς κι ένα νέο στόλο από υποβρύχια Vanguard που φέρουν πυραύλους με ατομικές κεφαλές τύπου Trident.
– 21.5 δις. ευρώ για αεροσκάφη τύπου Typhoon, μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV, γνωστά κι ως drone) και μαχητικά αεροσκάφη JSF (Joint Strike Fighter) τα οποία απογειώνονται και προσγειώνονται καθέτως.
– 20.2 δις. ευρώ για πλοία, συμπεριλαμβανομένων των δυο αεροπλανοφόρων Queen Elizabeth Class, έξι τύπου Type 45 Destroyer με τεχνολογία στέλθ (αόρατο στα ραντάρ) καθώς και νέων τύπου Type 26 Global Combat Ship πολλαπλών αποστολών πολεμικών καραβιών με τεχνολογία νέας γενιάς.
– 16.2 δις. ευρώ για μεταγωγικά αεροπλάνα, όπως το γιγαντιαίο ευρωπαϊκό μεταφορικό αεροσκάφος A400M καθώς και για αεροσκάφη ανεφοδιασμού αέρος-αέρος.
– 14.3 δις. ευρώ για τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Warrior, Scout καθώς και γενικότερο στρατιωτικό εξοπλισμό.
– 14.1 δις. ευρώ για ελικόπτερα τύπου Chinook, Apache, Puma και Wildcat.
– 13.3 δις. ευρώ για εξοπλισμό, όπως πυραύλους, τορπίλες και κατευθυνόμενες βόμβες.
Η βρετανική αντιπολίτευση ωστόσο αντιδρά στο κατά πόσο αυτό το πρόγραμμα είναι πρακτικά εκτελέσιμο .
Η Μάργκαρετ Χοτζ στέλεχος του Εργατικού Κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), ανακοίνωσε ότι «διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας δεν θα ξεφύγει από τον προϋπολογισμό αυτό», σημειώνοντας πως το ήδη υπέρογκο αυτό ποσό αναμένεται να διογκωθεί κατά πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σχόλιο : Η συμμετοχή της Βρετανίας στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν και η ταυτόχρονη διατήρηση βασικών λειτουργιών όπως η άμυνα του μητροπολιτικού χώρου και το πυρηνικό δυναμικό κατέδειξαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του δόγματος τους μέσα σε ένα επικίνδυνο και εύθραυστο περιβάλλον που διαμορφώνεται καθημερινώς.
Η κατάσταση ασφαλείας στην Μέση Ανατολή το νέο πεδίο συγκρούσεων στην Αφρική και γενικώς οι νέες εστίες αντιπαράθεσης σε όλον τον κόσμο «ξύπνησαν» το αίσθημα της άλλοτε κοσμοκράτειρας να πράξει το αυτονόητο για τις ένοπλες δυνάμεις της . Λαμβάνεται υπόψη ότι η βρετανική επιτροπή άμυνας προτείνει η νέα δεκαετή Στρατηγική Επιθεώρηση να λάβει υπόψη στον σχεδιασμό και άλλων υπηρεσιών και υπουργείων ώστε να χαραχθούν νέες κατευθύνσεις με ολοκληρωμένες απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr