Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που αφορά  την προοπτική αλλά και την αποτελεσματικότητα  του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά «σκοτεινά σημεία» στην λειτουργία της.  

Το Πεντάγωνο παρουσιάζει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η αντιπυραυλική ασπίδα μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η στρατιωτική ηγεσία τονίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια με συγκεκριμένες μεθόδους, οι οποίες έχουν σημεία υπέρ και κατά, αναφέρει το Associated Press..

Μία από αυτές απορρίπτεται για τεχνικούς λόγους. Με μία άλλη ιδέα προτείνεται η απόσυρση των συστημάτων από την Πολωνία και την Ρουμανία, και την τοποθέτησή τους επί πλοίων στην Βόρεια Θάλασσας. Κάτι τέτοιο βέβαια θα έχει ακόμα μεγαλύτερες πολιτικές προεκτάσεις.

 Σε αυτό το σημείο οι Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν την κριτική τους λέγοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις υπό το “φόβο” του κατευνασμού της Ρωσίας. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς από εποχής Τζ. Μπους, θεωρώντας ότι η αντιπυραυλική άμυνα αναπτύχθηκε σε μη δοκιμασμένη τεχνολογία.

Ωστόσο η ηγεσία αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές άλλες μέθοδοι για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά όλα είναι σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση και τις περικοπές που γίνονται στον τομέα της Άμυνας. Πάντως, αξιωματούχοι που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ προστατεύονται κι από άλλα συστήματα αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής άμυνας.

Τα στελέχη του GAO ανέφεραν ότι με βάση απόρρητες αναφορές της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας, η Ρουμανία είναι επιλογή χαμηλής απόδοσης ώστε να τοποθετήσουν εκεί πυραύλους αναχαίτισης των ιρανικών.

Η Πολωνία θα ήταν καλύτερη επιλογή, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι πύραυλοι του Ιράν θα μπορέσουν να πληγούν κατά τις πρώτες φάσης της πτήσης τους. Για το λόγο αυτό προτείνονται διάφορες άλλες ιδέες, για το που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι πύραυλοι αναχαίτισης (σε πλοία στην Βόρεια Θάλασσα ή στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων) αναφέρει η ιστοσελίδα defense3.com.

Το ζήτημα πάντως είναι πολύπλοκο, όχι μόνο από τεχνικής, αλλά από οικονομικής και πολιτικής πλευράς, καθώς η διακυβέρνηση Μπ. Ομπάμα δεν επιθυμεί να δώσει λάθος μηνύματα σε μια Ρωσία η οποία ελλείψει άλλης αποτροπής, φοβάται για το κατά πόσο τα πυρηνικά της όπλα θα είναι αποτελεσματικά κατά των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική πολιτική ηγεσία δεν θέλει να οδηγηθεί ξανά σε κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με την Ρωσία ή άλλες χώρες και σε πιθανές παρανοήσεις, άρα κλιμακώσεις εντάσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ