Αρχής γενομένης με τη δημιουργία πρότυπων «πράσινων στρατοπέδων», πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δόγματος εκπαίδευσης, λειτουργίας και επιχειρήσεων, οι ένοπλες δυνάμεις τις χώρας μετεξελίσσονται στον 21ο αιώνα, ενσωματώνοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και την περαιτέρω εκπαίδευση των στελεχών τους.

Αυτό έγινε γνωστό σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, ύστερα από τη στενή συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων στο Τατόι.

Ειδικότερα, σε «πράσινα στρατόπεδα» αναβαθμίζονται το στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στην Ξάνθη, η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, ο Ναύσταθμος της Σούδας στην Κρήτη, όπως επίσης και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Για τις ανωτέρω μονάδες έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 40 εκατ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη με στόχο την υλοποίηση δεκάδων έργων που αφορούν την περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Για «επιστέγασμα της εντεινόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας», έκανε λόγο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.

Ο κ. Ελευσινιώτης ανέφερε ότι εξοικονομούνται ήδη περισσότερα από 270.000 ευρώ ετησίως μόνο από την εγκατάσταση λαμπτήρων led σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δίνοντας με αυτό τον τρόπο έμφαση στις τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Θ. Αυγερινοπούλου, ζήτησε περισσότερο ενεργό συμμετοχή του Πράσινου Ταμείου, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη», της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του υπουργείου Ανάπτυξης, στις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Απ’ την πλευρά του ο καθηγητής Δ. Λάλας εκτίμησε ότι, εφαρμόζοντας τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης στις ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει η δυνατότητα εξοικονόμησης περί των 50-60 εκατ. ευρώ το χρόνο, έως το 2020. Ενδεικτικά, μάλιστα, ο κ. Λάλας ανέφερε ότι στις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων της Αμερικής εξοικονομήθηκε 10% ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ αντίστοιχα ο στόχος στη Μεγάλη Βρετανία είναι εξοικονόμηση της τάξης του 18% έως το 2020.

Τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν αφορούν τους τομείς στέγασης προσωπικού και διοικητικής μέριμνας, την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων, όπως επίσης και τη βιώσιμη κινητικότητα εντός των στρατοπέδων, ενώ οι δημοπρατήσεις αναμένονται μέχρι τον Ιούνιο του 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2015.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο σμήναρχος Γ. Δρόσος -Διευθυντής Τμήματος Υποδομής και περιβάλλοντος ΥΠΕΘΑ- εξετάζεται η περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων, η ενεργειακή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων των στρατοπέδων για ανάπτυξη ΑΠΕ, η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, η καταγραφή εγκαταστάσεων με τη δημιουργία «πράσινου κτηματολογίου». Επίσης η περαιτέρω αξιοποίηση προγραμμάτων για έργα περιβάλλοντος και ενέργειας μέσω του Πράσινου Ταμείου, με την παράλληλη παροχή ατομικών κινήτρων στα στελέχη, με «όραμα βιώσιμες ένοπλες δυνάμεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ένοπλες δυνάμεις για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος με τη συμμετοχή οπλιτών και στελεχών σε επιμορφωτικά προγράμματα, αλλά και με καθαρισμούς ακτών και δράσεις δασοπροστασίας, με ενεργειακή επιθεώρηση στρατιωτικών νοσοκομείων, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε στρατόπεδα, με αναβάθμιση διαδικασιών περιβαλλοντικής διαχείρισης σε πεδία βολής και ασκήσεων, με εκπαίδευση και πιστοποίηση στελεχών ως ενεργειακών επιθεωρητών, με πιστοποιημένη εκπαίδευση στελεχών σε θέματα διαχείρισης αμιάντου, με αξιολόγηση περιβαλλοντικής συνείδησης των στελεχών, καθώς επίσης και με τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας του ΝΑΤΟ και της EDA σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.

Προσπάθειες που, σύμφωνα με τον κ. Δρόσο, καταβάλλονται σε τρεις άξονες: α) Το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, τις αστικές μεταφορές, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις ΑΠΕ, β) την προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, γ) τη διαχείριση των αποβλήτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ